Hoppa till innehåll

Nr 88 2012

En superbild på vår drabant

Från Palermo, Italien, rapporterar Christian Vestergard in en flott supermånbild från i lördags signerad Salvatore Spinoso
 
 
– Bilden är en "mosaikbild", som således är 25 bilder som satts ihop, Han har använt sig av en refraktor (William Optics) med aperturen 72 mm.
Signor Spinoso passar på att via CV hälsa till W-bloggens läsare!
Bilden kan ta lite tid att ladda ner, och glöm inte klicka på den för att få upp den i helskärmsformat. Det är den värd!
 

Mer från månen!

Senaste nytt från den unga nedslagskratern Linné  är att botten inte är formad som en skål utan snarast som en uppochnervänd kon.

Kalkbrottet på Stadshuset

Apropå tidigare W-bloggar om Kalkbrottet i Limhamn, så noteras att det faktiskt står en liten utställning om brottet i foajén på Stadshuset i Malmö. Se den!

Vita dvärgar rymdens småkannibaler

En rapport, som synat de kemiska resterna i klumpiga stoftskivor runt fyra vita dvärgar avslöjar att dvärgarna slitit itu steniga jordlika planeter med tunga kärnor bestående av kisel, järn, nickel m m.
Bakom dvärgstjärnorna med de till synes fredliga  katalgbeteckningarna PG0843+516, PG1015+161, SDSS1228+1040 och GALEX1931+0117 döljer sig ganska så aggressiva döende stjärnor.

Enigt uppgift har det inte hittats några exoplaneter kring vita dvärgar – ÄNNU.

T Pyx-dementi

Tidigare rapporter (W-bloggen nr 34 2012) om en röntgenstrålande nebulosa runt den rekurrenta novan T Pyx demerneteras nuAstronomers Telegram-sajten.
Om jag förstår uppgifterna rätt kan det handla om i Chandra-instrumenteringen inbyggda fel i det lilla, lilla perspektivet, så det är inte så konstigt att astronomer ibland tycker sig se saker som inte finns.

En kul bild på Knut Emil

Mikael Anderlund har hittat denna kuliga bilden på vår guru på nätet.
Jag vet inte om man vågar påstå att vår gamle lundaprofessor Knut Lundmark var särskilt fotogenique, men att han hade humor framgår med all önskvärd tydlighet. 
 
Uppenbarligen kommer bilden från en framsynt kulturartikel i NSD, Norrländska Socialdemokraten, där Lundmark och August Strindberg diskuteras, och det är ju ett ämne vi särskilt känner för.
På NSD-sajten finns också denna gamla affisch från Berlin 1935 med:
 
Att Lundmark, gammal vänsterman,  då och då befann sig i Tredje riket var inte så konstigt, han var engagerad i Astronomische Gesellschaft t ex, och han visste lika lite som alla andra vilket helvete Hitler skulle släppa loss i världen. Sista gången han besökte AG var i Danzig/Gdansk bara någon vecka innan andra världskriget bröt ut just där och då 1939.
Glöm inte vår egen Lundmark-sajt:

Efterlyses:

En Miss Universe intresserad av – astronomi!

Jag har absolut inget emot Miss Universe-tävlingar, Sveriges hopp senast stod till Södertäljetjejen Ronnia Fornstedt, men på en punkt är jag nyfiken: Har nånsin under de gångna sextio årens skönhetstävlande nån av tjejerna visat sig vara intresserad av – astronomi?
Man tycker att titeln skulle inspirera åt det hållet.

Lämna ett svar