Hoppa till innehåll

Nr 91 2012

Operation Rädda Frostviken

Inom svensk astronomi och amatörastronomi håller vi ihop, och därför blev popast.nu:s rader senast om Frostviken i Jämtland en väckarklocka. Göran "Astrofotografen" Strand berättar för mig att observatoriet i Frostviken  Strömsunds kommun, med en 40 cm:s reflektor, invigdes 2009 – det astronomiska året, som alla väl minns –  och förhoppningarna var då två:

► att  grupper skulle kunna besöka observatoriet och se stjärnor och planeter live;

► att intresserade skulle ges möjlighet att hyra teleskoptid via Internet till universitet och  andra.

Det är lätt att med hänsyn till avståndet ner till oss i Skåne och med facit i hand, notera att ambitionerna kanske inte var  särskilt realistiska – det har tagit fyrtio år för oss att sätta Tycho Brahe-observatoriet på kartan!!! – och alla ska veta att det är lätt att köra fast och tappa ork.

När obsiset på fjälltoppen av  Brännklumpen, med ett systerplanetarium i Gäddede (ungefär som vi med Vattenhallens planetarium i Lund),  började gå i stå personellt och tekniskt, så såg det också väldigt mörkt ut. Men i fjor verkade det lossna på nytt, om inte naturen i form av åskväder sen kommit emellan och sabbat elektroniken.

Det är aldrig för sent att ge upp, som alla vet inom denna hobby, och därför tar Forum Frostviken nu nya tag. Mer info kommer i nästa nummer av Telescopium, och dessutom kan alla som vill följa nysatsningen, hur den nu än kommer att avlöpa, länka sig in till följande sajt:

 
En angelägen enkät finns här:
 
https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=83362X5991
 
Skulle det vara omöjligt med ett tungt amatörastronomiskt tungt samarbete mellan oss i Sydsverige och Frostviken i norr (ockultationer, satelliter, variabler etc etc)? Här borde finnas möjligheter att leka proffs på allvar.
Men innan dess måste ju observatoriet och dess ekonomi säkras. Där är vi långt ifrån nu. Kolla även astronet.se för synpunkter och åsikter..
 

Lundalärt om exoplaneter

Det händer att det läggs ut en hel del matnyttig bakgrundsmaterial från diverse föreläsningar på astronomiska kurser, och lunda-professorn  Lennart Lindegrens stoff till sina föresläsningar i fjor höstas om exoplaneter finns t ex här.

Det är ett mycket pedagogiskt upplägg  om de olika sätten att avslöja förekomsten av exoplaneter kring stjärnor, och extrakul för oss idrottsnördar är att professorn inte ens drar sig för att utnyttja den japanske OS- och VM-släggkastaren Koji Murofushi i sammanhanget.

Nättips i långfilmslängd

– Här är drygt en och en halvtimmas astronomi på Youtube, producerat av National Geographic, tipsar Christian Vestergaard:

http://www.youtube.com/watch?v=AcfJoZG_GMo

Brak i kosmos bevisar Dinos närvaro

Det har stått i diverse svenska avisor men också i en del utländska – tack Bertil Falk för det – om de nya spekulationerna om hur dinosauriernas pruttande kan ha orsakat utsläpp av metangaser av  den enorma mängd så att det påverkade planeten jordens klimat.

Vi skulle ju kunnat vända på steken och säga så här:  Betyder spår av ett överskott av metan i diverse planet- och stjärnatmosfärer, att det har funnits dinosaurier där?

Limhamns Kalkbrott

Ytterst påpassligt, efter tidigare W-bloggar om meteoriter och Kalkbrottet i Limhamn, så visas en liten pedagogisk utställning om "brottet" i foajén på Stadshuset I Malmö, på samma plats där vi själva i ASTB och SAS gjorde vår astronomiutställning för ett år sen.

Mordet i Chile

Det var ingen kul nyhet som Christian Vestergaard förmedlade innan vi hade ett litet datavbrott tidigare i dag, att den framstående 57-årige japanske ALMA-astronomen Koh-Ichiro Morita rånmördats i Santiago, Chile.

Det är precis såna nyheter vi INTE vill läsa! Men inte ens astronomer är en skyddad art på den här planeten.

ALMA-observatoriet har en välformulerad minnesruna på sin hemsida, ägnad minnet av "Morita-san".

Lämna ett svar