Hoppa till innehåll

Nr 92 2012

Lord Rosse får en värdig efterföljare – ett radioteleskop!

Det kom en anmärkningsvärd nyhet från en av Irlands största avisor  – tack till Robert "popast.nu" Cumming för nyheten:

Att ett radioastronomiskt teleskopaggregat ska uppföras på Birr Castle, platsen på den gröna ön där Lord Rosse med sitt jätteteleskop utförde sina epokgörande studier för drygt 150-160 år sen och bl a upptäckte spiralnebulosorna.

Dermot Desmond heter delfinansiären bakom projektet, en av Irlands mångmiljardärer, som alltså är beredd att bekosta ett radioastronomiskt obsis på klassiska Birr Castle-området. Budgeten ligger runt €1.2 miljoner och blir därmed den dyraste astronomiinvesteringen på Irland sen bygget av "The Great Leviathan Telescope", som  William Parson stod för, den tredje Earlen av Rosse. på 1840-talet.

Det nya Birr Castle-teleskopet kommer att bestå av flera antenner, och LOFAR kan bli en partner på ett eller annat vis. Därav stationens namn I-LOFAR.

Irland tillhör de mera radiotysta områdena i Europa, vilket onekligen är en fördel.

Andra krisdrabbade Euroländer vill dra ner sina budgetar för de sameuropeiska vetenskapsprojekten ESO, CERN m fl, men Irland verkar gå en helt annan och intressantare och mera framåtsyftande väg. Att riskkapitalister typ O´Desmond är med på skutan. är bara positivt. Hallå Ingvar Kamprad!!!

All känd info om Irland-satsningen här:

http://twitter.com/evanocathain/status/201932129406427136
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2012/0514/1224316063882.html

Knut Emil på plats!

Alla Knut Lundmark-beundrare ombeds kolla:
http://www.popast.nu/2012/05/gastinlagg-nya-sajten-om-den-svenska-astronomins-storsta-kandis.html

En kokande sol

Härom dan chattade W-bloggens Christian Vestergaard med den italienske amatörastronomen Alessandro Bianconi, Dolianova, som i lördags ladde ner en särskilt lyckad animation i sin PC: Granulationen runt solfläcken AR 1478 uppträder som "kokande vatten i en kastrull".

CV berättar att signor Bianconi använt sig av programmet GIF Movie Gar Animation.

– Han använde sig av en Basler 640 mono astrokamera med en tillhörande ICX 618 Sony sensor. Solfiltret som var monterat på hans katadioptriska C14HD (Celestron) hettet Baader Astrosolar 3,8.

Bara så ni vet.

Sajten med alla kokande granulationer finns här:

http://postimage.org/image/nnsujlo5d/

Virtuell runda över Vesta

Bertil Falk tycker att dagens APOD är värd att syna – en virtuell Dawn-runda över asteroiden Vesta.

Jag ber att få rekommendera densamma!

Notiser från stjärnornas värld

Som journalist gjorde jag mig känd som "nyansernas mästare" men också för att  jag kunde, när jag ville,  skriva kort, ja kortkort. Här följer bevisen, hämtade från senaste numren av Nature och Science:

► Philip Glass och Robert Wilsons långopera (5 h, som Parsifal utan paus) Einstein on the Beach får Glass att i en intervju säga: "I see scientists as poets, who interpret the world using mathematics."

► Unga astrofysikern Lisa Kaltenegger har fått det tyska Heinz Maier Leibnitz-priset för sin "unga" forskning. Lisa flyger och far över Atlanten mellan Max Planck-institutet på hemmaplan och Harvard over there och pendlar också mentalt mellan ett antal fackämnen. I grunden är hon tekniker.

► Nykomlingen i ESO (E som i "Everyones Southern Observatory"), alltså  Brasilien, kommer att betala en tredjedel av notan för gigantsatsningen på E-ELT-teleskopet,  som beräknas kosta 1,1 miljarder Euro att bygga.

► Den Kinafödde astrofysikern och medborgarrättskämpen Fana Lizhi har avlidit, 76 år gammal. Han förföljdes under Maos och Jan Myrdals kulturrevolution, blev okontant med Deng Xiaoping efter studentrevolten 1989 och gick i exil till USA för att därifrån fortsätta forska i kosmologi och det tidiga universumets astronomi.

Tack för idag!

Jag ber att få instämma i de lakoniska, nästan haiku-inspirerade slutraderna i Werner Aspenströms dikt Kometen, publicerad 1988 efter det att han sett Halley-kometen två år tidigare;

Återkom gjorde kometen i sin elliptiska bana,

inspekterade vårt territorium

och vände.

Sublimt!

 

 

Lämna ett svar