Hoppa till innehåll

Nr 94 2012

Extremt exempel på ensamstående klothop

Exoplaneter i all ära, men "exo-klothopar" – utomgalaktiska klotformiga stjärnhopar – är inte heller ointressanta. Särskilt inte om de tillhör kategorin ensamstående hopar, långt ut från sina eventuella värdgalaxer..

Så här ligger det till:

Ett team koreanska astronomer har med hjälp av HST:s bildarkiv hittat två extrema klothopar  runt det växelverkande galaxparet M81 och M82, kallade GC-1 och GC-2,

GC-2 beräknas från oss sett iigga 406+/- 97 kpc bakom halon som omger M81. Detta gör att klothopen anses vara den mest isolerade klothopen bland kända klothopar i vårt så kallade "lokala universum".

► Klothopen har en större radialhastighet än M81, för övrigt, och astronomerna funderar förstås över dess upphov: Är det resterna efter en dvärggalax som sugits in i M81? Eller skapades hopen en gång som en "primordial klothop" tillsammans med andra hopar – var finns då de andra?

► Bägge hoparna är ljusare än typiska klothopar, de är större än Vintergatans motsvarigheter och är synnerligen gamla. ~14 Gyr nämns för GC-2.

 

Kometen Garradd tackar för sig

Den för så många amatörer ytterst tjänstvilliga Comet 2009 P1 (Garradd), börjar bli allt svårare att observera nu, meddelar Christian Vestergaard.

Ta fram skyddshjälmen!

Enligt Mirrors nätupplaga har forskare vid universitet i Southhampton nu kollat vilka länder som i första hand riskerar drabbas av nedfallande asteroider – NASA/NEOWISE har nyligen släppt nytt forskningsmaterial:

Storbritannien toppar ligan tätt följt av Kina, Indonesien, Indien, Japan, USA, Filippinierna, Italien, Brasilien och Nigeria.

Mördade astronomen hemförd

Stoftet efter  den rånmördade ALMA-astronomen i Chile, den japanske professorn och radioastronomen Koi-Chiro Morito har nu återförts till hemlandet Japan.

Bästa bilden 2012

Massor av sköna bilder från natthimmeln finns på National Geographics Daily News-sida.

Best in show 2012 i tävlingen "Best Night-Sky Pictures" är  bilden nedan av Jia Hao, som jagade den solstrykande Lovejoy-kometen i Australien. Här har han fotat mötet mellan en stjärnskådare, kometen och Vintergatans södra parti som är så ljusstarkt här utanför Perth att vår hemgalax kastar skugga.

Tack till Lars Olefeldt för tipset.

Lämna ett svar