Hoppa till innehåll

Nr 95 2012

Himlakroppen blir en "ex-exoplanet" om 100 miljoner år

Kepler-astronomer håller ögat på exoplanetbärande stjärnan KIC 12557548, som tycks omges av en Merkurius-stor planet som sakta men säkert är på väg att pulveriseras.

MIT-astronomers studier av ljuskurvans variabilitet – MIT-sajten ovan länkar vidare till rapporten – pekar på närvaron av "makroskopiska partiklar"  som ligger som en kometliknande  svans efter planeten, vilken snurrar runt K-stjärnan (T_eff = 4400 K och V = 16) på ett varv motsvarande 15.685 jorddygn.

Alternativa teorier om ett förmörkelsebinärt stjärnsystem avförs från dagordningen.

Dagens  solförmörkelse

Den rinformiga solförmörkelsen 20-21maj, som kan ses i delar av Asien och större delen av USA s västra delar, kan bl aföljas direkt här. Flera andra sajter finns på spaceweather.com.

Det är lika bra att vänja sig vid denna sortens förmörkelser, för i takt med att månen under kommande årmiljoner rör sig allt längre ut från jorden kommer också de ringformade förmörkelserna att bli vardagsmat.

Lundmark i tidningen

Vår sajt www.knutlundmark.se uppmärksammas  i söndagens utgåva av Skånska Dagbladet.

ASTB besöktes ofta på 40-talet av poeten Nils Ludvig (Olsson), visar det sig.

Oroligt 1

Kjell Stiernholm, gammal kompis bosatt i Bologna, sms:ade för en stund sen söndag middag och berättade att de hade haft ett jordskalv i natt. Alla lämnade sina hus.

– Jordskalv här har inte ägt rum sen 1300-talet, meddelade Kjell.

Oroligt 2

Asteroiden 2012 DA14 kommer 15 februari 2013 att passera jorden ungefäör 3,5 jordradier ovanför oss – innanför de geostationära satelliternas banor (35 800 km ovan ekvatorn).

Nyheten har fått en del mindre nogräknade medier att spekulera i både det ena och det andra, men NASA:s experter tar det lugnt.

Venus laddar upp

Jag såg den här fina bilden på Venus-skäran på www.spaceweather.com.

Fotografen heter John Chumack, bor i Dayton, Ohio, och tog bilden 14 maj med hjälp av en 10-tummare.

Uppskattad magnitud: -4.43m

Venus närmar sig mer och mer solskivan på himlavalvet för att 6 juni passera över solen (delvis synligt morgontid på våra breddgrader).

Vårt hus- och livorgan!

 

   
   
   

Lämna ett svar