Hoppa till innehåll

Nr 96 2012

Från ax till kaka i kosmos:

Ett molekylmoln blir till stjärnor

Kompisen Christian Vestergaard har hittat en nytagen bild av det extremkalla (-260 C) molekylmolnet i Taurus/Tjuren, som dokumenterats av ESO:s APEX-teleskop (Atacama Pathfinder Experiment) i Chile.

De sinuskurvliknande filamenten består av interstellär gas och dito stoft, sträcker sig runt tio ljusår och döljer bakomliggande nybildade stjärnor.

► Avståndet? Det rör sig runt 450 ljusår.

► Det notabla är att här finns två nebulosor till priset av en, kallade Barnard 211 och Barnard 213 efter den atlas som den legendariske amerikanske astronomen Edward Emerson Barnard publicerade på 1920-talet. För Barnard var det klart att det rörde sig om “obscuring matter in space”, vilket inte var helt självklart på den tiden. Men här finns groteska mängder av sot- och sandliknande partiklar, som absorberar den optiska ljuset.

► Dessa partiklar klumpar sig klokt nog så småningom, kollapsar med tiden under sin egen gravitation och bildar protostjärnstoff som i sin tur… och så vidare. Barnard 213, som redan är på väg att knoppas av till  stjärnbildningar, ligger i det nedre vänstra delen, Barnard 211 i det övre högra är lite senare i utvecklingen, lite retarderad som stjärnbarnkammare. Men är på väg!

De riktigt ljusa stjärnorna i bilden är inte förknippade med de molekylära molnen.

Jag kan inte svära på att området är exakt detsamma i Taurus som E E Barnard dokumenterade i sin klassiska atlas, men jag tror det. Rätta mig om jag har fel ni som vet!

Denna fantastiska bildatlas (A Photographicv Atlas of Selected Regions of the Milky Way, 1929) finns numera på nätet och det är bara att gå in och njuta av den digitaliserade grannlåten på Georgia Tech:s webb.

T Pyx igen

En ny rapport synar rekurrenta novan T Pyx och i den menas att utbrottet i fjor har hettat upp det interstellära mediet runt stjärnan, gas och stoft som funnits där innan T Pyx började konstra.

Solförmörkelsen 1851

28 juli 1851 drabbades Sverige av en total solförmörkelse, och en av dem som var på plats var den amerikanske Harvard- astronomen G P Bond. Denne skrev dagboksanteckningar från förmörkelsen, som han såg från Lilla Edet.

För att göra en lång historia kort:
Dessa dagboksanteckningar kom 1936 vår guru Knut undmark över under ett besök på Harvard, och på Swedish American Lines brevpapper (jag har dokumentet i min KL-samling) har han skrivit av rapporten, som skänktes av Bonds dotter till Bond Astronomical Club vid Harvard.

Fascinerande är Bonds synpunkter på solens korona och protuberanser ("flames"… "electrical spark") och på livet i Lilla Edet med omnejd. Bl a berättar han om bönder som trodde att solförmörkelsen betydde den Yttersta Dagen, varför de struntade i att ploga upp fälten och så nytt våren innan.

Sverige 1851…

SOHO såg dagens konjunktion

Det som inget mänskligt öga kunde se i dag, kunde NASA:s SOHO-sond iaktta: En konjunktion mellan Jupiter (under), Merkurius (över) och Plejaderna – och en maskad solskiva.

Om några dar kommer SOHO även att kunna spana in Venus på vägen in mot solskivan.

SOHO kan dock inte se själv Venus-passagen 5-6 juni men väl Venus vandring genom koronan.

Ringformiga förmörkelsen i helgen

Christian Vestergaard tipsar om en bildrik sajt:

 http://www.universetoday.com/95277/eclipse-images-from-around-the-world/

Och Lars Olefeldt har fått syn på denna Youtube-animation byggd på  700 bilder:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DtkoAlwIpWY

Datorstrul är det…

… värsta som finns. Tack vare god support från Telia har jag och W-bloggen kommit igång igen, men det är inte klokt vad man är beroende av de sociala medierna. Att de funkar! Utan dem är man helt handikappad!

Hur har de det där ute? Kör de med 4 G? Fiberoptik eller radiokommunikation? Hur ser deras support ut?

 

 

 

Lämna ett svar