Hoppa till innehåll

Nr 104 2012

W-bloggen avslöjar:

Kavlipriset gick till tre Kuiperbältes-forskare!

Grattis till trion Michael E "Mike" Brown, Jane X Luu och David C Jewitt, som får dela på årets Kavlipris inom den astrofysiska disciplinen. De blir 1 miljon US-dollar (1$ x 106 ) rikare tillsammans, nästan en astronomisk summa i sig.

Nyss (31.5 kl 15.00) kablade den norska vetenskapsakademien genom sin preses  Nils Chr. Stenseth ut pristagarnas namn.

Spontant:

Mest roligt tycker jag det är för Mike Brown, som ju var med och fällde Pluto som planet, som fick en dvärgplanetupptäckt stulen av en mindre nogräknad spanjor och som skrivit en fantastiskt underhållande bok om sitt liv i jakt på planetföremål typ Sedna, Eris m fl i Kuiperbältet:

How I Killed Pluto and Why It Had It Coming.

W-bloggen har skrivit om Mike Brown flera gånger.

När Mike Brown inte är på Keck, Hawaii, och jagar små kalla Kuiperbältes-föremål, är han en flitig bloggare, Caltech-föreläsare och reser land och rike runt i USA för att hålla föredrag och signera sin bok.

I en kommentar under dagen har Mike Brown bl a sagt detta:

"It's humbling to be included alongside previous Kavli Prize winners, from the people whose incredible designs for telescopes enable all of us to make these discoveries to the very pioneers of astrophysics, And it's an amazing reminder that some of the mysteries of the universe are right here in our own cosmic backyard."

Vad jag vet är Mike Brown INTE med i IAU.

Jane X Luu är sydvietnamesiska från början, har varit lärare vid ärevärdiga Harvard och har skrivit flera viktiga rapporter om småplaneter, några tillsammans med David C Jewitt.

Det var faktiskt Jane X och engelsmannen Jewitt som UPPTÄCKTE att Kuiperblätet inte bara är teori, bältet är rena rama verkligheten där ute långt bortom Neptunus..

Upptäckten publicerades 1992 och sen dess är KBO ett allt intensivare och intressantare – och genuint svårobserverat – forskningsämne.

Det är hög klass på denna Kavlivinnande trio.

I sin bok beskriver för övrigt Mike Brown ett dråplig meningsutbyte han hade med kollegan och vännen Jane för drygt tjugo år sen. De fikade och hon viskade i hans öra:

– Nobody knows it yet, but we just found the Kuiper belt, sa Jane.

Mikes svar:

– Wow. What´s the Kuiper belt?

"The rest is history", som det brukar påpekas.

♦ ♦ ♦

Om Fred Kavli kan berättas att han är född 1927, är en norsk-amerikansk fysiker (utvandrade till USA 1956), uppfinnare, affärsman och filantrop. För tolv år sålde han sitt företagsimperium inom flyg- och bränsleteknik för 340 miljoner dollar.

Kavli har själv hedrats med en rad utmärkelser och hedersdoktorat,. Bl a fick han i fjor The Carnegie Medal of Philanthropy för att han i Andrew Carnegies anda skänkt betydande belopp till forskning och välgöremhet.

Utan Andrew Carnegie hade vi inte haft Mount Wilson- och Mount Palomar-observatorierna.

Lämna ett svar