Hoppa till innehåll

Nr 105 2012

Morgonfika med Venuspassage

Efter dagens tidigare W-bloggsextra med årets Kavli-pristagare (scrolla ner till förra W-bloggen, som sändes ut vid 15-draget i dag) så tillbaka till vardagen:

► 6 juni håller vi öppet på Tycho Brahe-observatoriet i arla morgonstund för att spana in Venuspassagen. I ett pressmess till medierna i dag, påpekas att vi bjuder närvarande på morgonfika – kaffe och ostfralla – plus, förhoppningsvis slutet av Venuspassagen "live".

► ASTB-medlemmar dyker upp med egna portabla teleskop, som vi tänker placera nånstans vid vattentornet. Solen står till en början extremt lågt i nordost, vilket gör att våra egna fasta TBO-teleskop nedanför Galgbacken ligger i passagens slagskugga.

► Om vädret inte ställer upp på vår sida, så har vi en spännande back-up – vi kör visning i storbild någon av de direktsändande internetstationerna. NASA TV har lovat visa Venuspassagen från rymden via internationella rymdstationen ISS,  Hubble Space Telescope och Solar Dynamics Observatory är bägge med i satsningen och NASA TV sänder även från en rad platser på jordklotet.

Ett uppvärmningstips: En rad förnämliga bilder och fiimsekvenser från Venuspassagen 2004 tagna med KVA:s svenska 1-metersteleskop SST på La Palma finns här.

Bilden ovan av vår KVA-solforskare Dan Kiselman et al blev APOD (Astronomy Picture of the Day) en dag 2004.

Det är mycket "hype" kring årets Venuspassage, ett himlafenomen som ju inte kan ses från jordklotet förrän år 2117 nästa gång. Tack till W-bloggskompisarna Lars Olefeldt  och Christian Vestergaard som tipsat om Venussajter och hur de nätbaserade massmedierna skrivit om det kommande himlaskådespelet.

SMHI:s Malmöprognos för 6 juni?

10-dygnsprognosen utlovar i alla fall ingen nederbörd över Malmö, och vissa solchanser finns uppenbarligen. Låt oss hålla tummarna!

Nya planetariet invigs 12 juni

Naturvetenskapliga fakultetens planetarium i Lund öppnade år 1978, då placerad på  gamla observatoriet i Stadsparken.  Sedan dess har planetariet tagit emot över
hundra tusen besökare och har flyttat ett par gånger. Nu ligger planetariet i Vattenhallen Science Center LTH.

Vår ASTB-styrelseledamot, astronomen Anna S Árnadóttir är planetariechef och berättar:

– Planetariet har nu fått installerad en helt ny digital projektor, med tillhörande  datorer och astronomimjukvara från Sky-Skan Europe.

– Med denna nya teknik  kommer vi att kunna visualisera allt från de minsta molekylerna till Vintergatans  stjärnor och Universums galaxer. Från rymden kan vi titta tillbaka på vår plats i
universum och beundra vår egen planet.

12 juni invigs planetariet med en liten fest.

Lysande ESO-bild – tacka ALMA för det!

Cen A totalt avslöjad

Det nya observatoriet ALMA har tagit sin första bild av Centaurus A – ESO-bilden visar i grönt och gult  hur galaxens gasmoln rör sig: Med våglängder kring 1,3 millimeter från molekyler av CO/koloxid-gas ser vi små förändringar i våglängd tack vare dopplereffekten, gröna partier rör sig mot oss – brandgula områden är på väg bort.

– ALMA har fått snurr på Cen A, som ESO:s svenske pressansvarige Robert Cumming säger.

Dagens ESO-pressmess är något av det mest anmärkningsvärda jag sett på år och dag,

Cen A var vi ju inne på härom dan tack vare ESO men nu är det verkligen SKARPT LÄGE.

ALMA levererar redan!

Vad månde vänta oss framöver?

Glöm inte klicka/dubbelklicka på bilden.

TBO:s sommarprogram

Observatoriets sommarprogram uppmärksammas lite överallt, mycket tack vare vår astropedagog Peter Hemborg och hans idoga förarbete. Trägen vinner!

Kolla t ex:

http://dygnetrunt.se/tycho-brahe-observatoriet/111411

http://www.malmotown.com/sv

En konstpaus

Ni tror mig inte men nu blir det en liten paus i bloggandet, i alla fall fram till söndag (tror jag). Har lite uppdrag bl a en begravning att tänka på. Bortgångne vännen, sportjournalisten Christer Björkman tar vi farväl av i morgon fredag i Staffanstorp.

Christer visste att loppet var kört men höll uppe det goda humöret in i det sista.

– Matchen är inte slut förrän domar´n har blåst, sa han.

Något att reflektera över för oss som tänkte vandra vidare på klotet ett tag till. Om vi får.

Lämna ett svar