Hoppa till innehåll

Nr 108 2012

Solanimationer av första klass

Var tror du att den inbäddad bildsviten i sajten nedan kommer  ifrån?

Rätt svar är att för bilderna och bildbearbetningen svarar Jonas Grinde, som är en flitig astrofotograf i republiken Jämtland.

Om du klickar på bilden ovan får du både upp den i format och samtidigt igång animationen.

Jonas  har skickat animationen tlil W-bloggens ombud Christian Vestergaard och här kan du också ta del av det unika skådespelet med solprotuberanser, facklor, magnetiskt linjespel, utbrott m m:

 http://farm8.staticflickr.com/7222/7322270912_78b055793b_o.gif 

 En bild togs varannan minut under 1h10m med hjälp av en Coronado Solarmax II 90 DS

Virgina Woolf siktade mot stjärnorna

Jag måste erkänna att jag blev lite paff när jag samspråkade med en engelsk vän och insåg att modernist- och feministikonen Virgina Woolf hade varit djupt intresserad av astronomi. Hon kände Sir James Jeans, hon observerade Halleys komet 1910, hon följde den totala solförmörkelsen 1927 och umgicks flitigt med astronomen Elizabeth Williamson på University College, London

Nogsamma Virginia Woolf-läsare hävdar att astronomi inte är främmande inslag i hennes litterära oeuvre. Om man läser texterna på rätt sätt.

Många författare har som bekant haft ett intensivt förhållande till den himmelska vetenskapen, hos oss August Strindberg, Harry Martinson, Werner Aspenstöm, i den engelskspråkiga litteraturen James Joyce – och Virginia Woolf.

Virginia Woolf har varken en mån- eller Merkuriuskrater eller asteroid uppkallad efter sig. Hallå!?!

Livet på jorden

En av de trevligaste webbkamera-upplevelserna jag haft INNAN Venuspassagen i morgon morgon, är denna på pilgrimsfalkarna i Kristianstads vattentorn:

http://www.webbkameror.se/djurkameror/kristianstad/index.php

– Nu är det verkligen liv i luckan! Ungarna flaxar omkring och provar sina vingar – ett tjusigt skådespel. Men man måste ha tur eller tålamod att invänta aktivitet i boet, tipsar min gamle chefredaktör Ulf Mörling.

Jag har spanatin tre ungar, kanske är det fler.

Tack Ulf för tipset.

Herman Schultz nebulosor

Dagens astronomgubbe: Uppsala-astronomen Herman Schultz var en av de sista som TECKNADE nebulosor, och hans katalog med drygt 500 objekt utgjorde en av förlagorna till J L E Dreyers banbrytande New General Catalogue 1888. 

HUR såg Schultz nebulosor  ut?

Jag har inte sett några exempel på hans nebulosateckningar på nätet utan får ta mig till astronomiska institutionens bibliotek i Lund och spana in den eventuella grannlåten.

Med den nya 24 cm-refraktorn i Uppsala observerade Schultz sina himmelsobjekt under 1860- och 70-talen. Eftersom detta var före fotografiets inträde i den astronomiska observationskonsten genomförde han observationerna med obeväpnat öga, resultaten loggfördes och tecknade skisser av nebulosorna bifogades.

Unga stjärnor i M31

NASA:s ultraviolettkänsliga Galex = Galaxy Evolutionb Explorer har tagit denna genomträngande bild av Andromedagalaxen M31.

11 separata bilder har sammanställts till en superbild av vår granngalax som ligger drygt 2,5 miljoner ljusår från Vintergatan.

På bilden ser vi massiva, heta unga stjärnor ligga liksom i ljusa ringar runt galaxen medan de blågrå zonerna markerar närvaro av inomgalaktiskt M31-stoft, som kommer att blåsas bort av stjärnvindarna från de nybildade stjärnorna.

Sista utrop!

I morgon bitti är det dags för den sjunde Venus-passagen sen teleskopet uppfanns. Nästa gång fenomenet kan ses blir 2117 e Kr, på barnbarnbarnsbarnens tid.

Prognoserna från SMHI och danska DMI utesluter inte bra väder.

Vi som kan ses på "Mount Oxie" i den arla morgonstund. Morgonfika med Venuspassage – en unik kombination!

Kolla TBO:s hemsida för info.

 

Lämna ett svar