Hoppa till innehåll

Nr 109 2012

Nationaldags-Extra:

Succé när Venus passerade oss

När vi åkte till Tycho Brahe-observatoriet tidigt i morse, var en allmän fråga bland gänget: Hur många kommer från den stora allmänheten?

♦ Någon gissade på 10-15, nån drämde till med  hundra, själv trodde jag på två-tre… Hade jag bara sagt TVÅ-TRE HUNDRA, för bortåt 300 pers kunde räknas in – allt från småbarnsföräldrar till äldre seniorer, med och utan jyckar,  tog chansen att uppleva den sista Venus-passagen på ett par generationer. Yrkesastronomer blandades med amatörer och allmänintresserade, och kul nog dök också en del annat lundalärt folk upp – som amatörastronomen och idéhistorikern Gustav Holmberg och professorn i idé- och lärdomshistoria, Thomas Kaiserfeld.

♦ En av jyckarna lystrade förresten till namnet – Nova!

♦ Överhuvud tog många utsocknes "typ" lundabor chansen att komma, eftersom astronomiska institutionen höll stängt.

♦ Och vädret? Vädret var perfekt för oss – från start till mål!

♦ ASTB-aktiva hade med  sig sina egna teleskop, som placerades uppe vid vattentornet, och det kryllade av folk mellan platsen där och våra hus, där vi visade NASA:s live-sändning och ett eget pedagogiskt kortprogram, som Peter Linde sammanställt.

♦ "Morgonfika med Venuspassage" blev således en succé. Frallorna försvann i ett nafs, och det bryggdes kaffe på kaffe på kaffe till alla Venus-observatörer.

♦ Allra sist, när Venus lämnade solen, utbrast de församlade i ett fyrfaldigt hurra för vår systerplanet, som vi gärna tittar på men helst undviker att sätta foten på.

Bildbevis kommer så småningom på våra hemsidor. Först på plan att leverera bilder var vår besökare Mikael Bengtsson, som mailat mig dessa bilder från morgonens begivenhet ( FOTO: © Mikael Bengtsson):

Att det är vår nationaldag fanns det handhast bevis på framför solprojektionen vid vattentornet…

.. men vi hade också några solförmörkelse-glasögon till utlåns – det gick att se Venus för blotta ögat om man hade skarp syn – men de flesta…

…. höll utkik genom alla teleskop som monterats upp på Galgbacken.

Och de vi såg var Venus på solskivan, som Mikael fångade så här alldeles innan den sista kontakten

Och superproffsen? Här är några rara bilder från NASA/SDO:

1

2

3

PS.

En av de riktigt  "elaka" frågorna från allmänheten i morse rörde hur ofta det händer att vår egen hemplanet gör "jordpassager" sett från Mars. Ingen av oss hade något svar, förstås, själv trodde jag på 20 år, men Wikipedia uppger att nästa gång det sker skriver vi år 2084.

Planeternas Kepler-avstånd och inbördes banlutningar, stupid!

Virginia har krater på Venus

Popast-kompisen Robert Cumming påpekar att Bloomsbury-författaren  Virgina Woolf (se förra W-bloggen) visst har en krater. Och kratern kallad Woolf finns förstås på Venus.

Kratern har identifierats med hjälp av radar och har en diameter på 24 km. Fakta här.

En Venus-pizza idag?

Det blir lite hipp som happ med matfrågan i dag, det får lösas ad hoc,  men vi borde kanske följa SDO, NASA:s Solar Dynamic Observatory, som har en maskot som heter Camilla. Camilla är jättenyfiken på denna pizza!

God fortsättning på denna goda dag!

Lämna ett svar