Hoppa till innehåll

Nr 111 2012

Tycho Brahe tog emot oss

All heder åt trion Anders Nyholm, Carina  och Peter Hemborg som såg till att dagens Ven-utflykt blev så lyckad – Anders guidade oss i tidstrogen Tycho-dräkt, för övrigt.

Och så kul med brobygget över "åsen" mellan oss i ASTB och hallänningarna. En kvinno- och manstark delegation från Halland med Charlotte S Helin i spetsen deltog i utflykten, som förde oss in i Tychos observatorie- och instrumentbyggnationer OCH hans tankevärld. Höjdpunkten låg delvis dold under jord, i Stjäneborg-kryptan som ju begåvats med en femton minuters son et lumiére-show.

Så kul också att en av Frida Palmérs släktingar var med, Hallandsläkaren Mats Aili. Några av oss har ju trott att det absolut inte finns några efterlevande i något led till Frida, men Mats berättade att de i varje fall är tre sysslingpysslingar på kusinsidan. Vilket väl gör skötseln av Fridas grav i Blentarp till ett  annorlunda uppdrag framöver.

De som höll sig i närheten av Anders och  Klas Hyltén-Cavallius under dan  fick veta allt värt att veta om "Tyge", Klas som ju var en av dem som  såg till att Tycho Brahe-minnena rustades upp. Och som Klas påpekade: Projektet drog igång samma år, 1985, som Anders föddes…

Ska du till Ven i sommar, så har du Anders Nyholms junidagar som guide här:

10, 13, 15, 16, 17, 20, 21, 23, 24, 28, 29 och 30.
Se för övrigt http://www.tychobrahe.com/

PS.

Värt grunna på: Hallandsvännerna tänker sig senare i höst upp till Onsala för att spana in alla spännande nybyggen på vårt radioobservatorium. Den vill "man" ju hänga med på. Och sen får vi se om vi kan samla våra gemensamma styrkor till en Potsdam-resa (Einstein Turm) nästa vår.

Ny Vintergatsnova på gång

En stark nova har upptäckts mot Vintergatans tjockdel ("the Galactic Bulge"). Upptäckten har skett med mikronlins-teknik inom projektet Microlensing Observations in Astrophysics (MOA, och novan har fått beteckningen  MOA 2012 BLG-320.

Detaljerna på AstronomersTelegram-sajten.

Om jag fattar rapporten rätt så ligger novan nu visuelt runt 9,4m.

Mikrolins-tekniken är synnerligen användbar, förstår jag, just i Vintergatans köttiga mittparti, där stjärnorna ligger i vägen för varandra sedda från oss.

Denna ill finns på MOA:s hemsida: Betraktaren på jorden t v,  röda och gula prickar stjärnor i Vintergatans centrum.

Neils evangelium

Tack till Lars "Stigfinnaren" Olefeldt, som ständigt hittar (o)roliga filmer, artiklar och påståenden. Som detta av Neil deGrass Tyson:

Ny avhandling på Onsala

Robert Cumming berättar att häromdan försvarade Francesco Costagliola, som handletts av vår ASTB-föredragshållare Susanne Aalto, sin avhandling om molekyler i andra galaxer än vår.

– När ALMA kommer igång på riktigt så kommer man kunna upptäcka hur molekylerna skiner från ställen där stjärnor bildas i avlägsna galaxer.

– Vad de olika molekyler säger om förhållandena där vet vi ännu inte riktigt men hans observationer med andra teleskop börjar visa hur man kan göra.

Artikel finns här:
http://arxiv.org/abs/1101.2122).

Bengt Rosengrens lysande Venus-bilder

Vår ASTB-medlem Bengt Rosengren tog en makalöst fin och skarpt svit Venus-bilder under passagen 6 juni. På TBO:s hemsida kan vi se några ASTB-medlemmars Venus-bilder inklusive en rörlig svit med Bengt Rosengren som avsändare (klickar du på bilden får du igång animationen!):

Veckans höjdare…

… var förstås just Venuspassagen, som blev en osannolikt positiv begivenhet på våra södra breddgrader och som medförde god PR för den astronomiska saken. Dock var det inte bra väder på alla ställen, vilket denna skylt – hittad i cyberrymden av Christian  Vestergaard – vittnar om:

Å andra sidan fanns det platser i Sverige där diverse transportmedel verkligen ställde upp och servade Venusobservatörerna. Kolla denna buss, fotad av Göran Strand, en buss  som körde folk till Café Stocke Titt på Frösön:

Lämna ett svar