Hoppa till innehåll

Nr 114 2012

VM-kamp om äldsta galaxen

Striden är benhård mellan olika forskarteam. Det är fullt ståhej om vem som observerat den hittills äldsta galaxen i vårt universum.

Här är tre huvudkandidater just nu:

Japanska Hawaii-baserade astronomer (Subaru, Keck) har funnit en galax 12,91 miljarder ljusår bort, vilket fått en kosmologexpert på Caltech att påpeka att styrkan i denna observation är att de allra flesta är överens om mättekniken bakom.

Två tidigare franska  Hubble ST-observationer med galaxer 13,1 respektive 13,2 miljarder ljusår bort har inte ännu kunnat bekräftas.

► Den allra senaste rapporten kommer från ASU (Arizona State University), i vilken astronomerna mätt på galaxen kallad  LAEJ095950.99+021219.1. Ljuset från galaxen som vi ser här och nu lämnade himlakroppen bara 800 miljoner år efter Big Bang-smällen.
Denna observation skedde i fjor sommar med hjälp av Carnegie-institutionens stora Magellan-teleskop på Las Campanas Observatory i Chile. Forskarna skannade igenom ett området stort som fullmånen när de hittade galaxen 13 miljarder ljusår ut (rödförskjutning runt 7).
Fotonerna strålar ut från joniserat väte, och det är en oerhörd teknisk bedrift att få grepp om dessa svaga ljuskällor med hjälp av specialfilter.
På bilden motsvarar blått det optiska ljuset, rött markerar nära infrarött ljus och  det gröna ligger runt 968 nm.
LAEJ095950.99+021219.1 är den gröna fläcken i mitten av bilden, som täcker 1/600-del av det parti av himlavalvet som utforskades.
Foto:  ASU/James Rhoads

Det vore bra om forskarsamhället kunde ena sig om vem som toppar pallen, så att Guinness Rekordbok kan få med uppgiften.

Fides och Maia kolliderar?

Redan i slutet av 1800-talet spekulerade astronomer i om asteroiderna 37 Fides och 66 Maia nån gång skulle kollidera eller bilda ett binärt system. Deras banor var de enda kända då som korsade varandra.
Jag såg denna spekulation i J E Gores The Scenery of the Heavens (1890) och jag är nyfiken på hur det förhåller sig. Någon?

Poetiskt av  Rune

Asteriskens* utgivare och redaktör  Rune Fogelquist berättar att det får bli ett dubbelnummer närmast, eftersom han har ett besvärligt ryggproblem att dras med och inte kan sitta i sin datorstol och skriva och redigera.
Den som väntar på något gott etc etc!
Själv har Rune skrivit en läsvärd artikel i senaste Populär Astronomi, och han är som alla vet en god rimsnidare. Så här lyder Runes dikt "I skenet av månen":
Somliga nätter är ljusa i skenet av månen.
Skön blir natten i skenet av månen.
Dagg och dimma  glimmar i skenet av månen.
Flickor och gossar stäms romantiskt i skenet av månen.
Dock, astronomen fördystras av skenet från månen.
Svårobservrat. nämigen., blir det i skenet av månen.
Han önskar åt fanders allt sken ifrån månen.
Den fånen.

SMÅ teleskop gör  STORA exoupptäckter

Hört talas om KELT, The Kilodegree Extremely Little Telescope? Amerikanerna har två av dessa amatörteleskop-stora exoplanetjagare igång (KELT-North i Arizona och KELT-South i Sydafrika), som nu börjar producera resultat. På AAS möte i Anchorage har berättats om upptäckten av två exoplaneter, med hjälp av transittekniken.
KELT:s dimensioner är som de flesta teleskop för nybörjaramatörer, de fotograferar himlavalvet i rutor i 26×26 grader och bevakar ljusa stjärnor i spannet 8<V<10 mag. Kameraobjektivets storlek  42 millimeter!
Kostnaden för att bygga KELT ligger på 25 000 dollar per instrument.
KELT-principen är ganska smart, för det är omöjligt för de riktigt stora teleskopen i världen att observera dessa ljusa stjärnor.

Stjärnor över New York

Numera Malmöbosatta konstnären Madeleine Alm a k a Aya ställer ut från och med 1 juli på Galleri Villa Sandby utanför Borrby, Österlen.
Madeleine gör gärna fräcka och raffiga kvinnobilder (temat för sommarutställningen är "Women"), men ofta förekommer också stjärnhimlen som en fond. Som i denna härligt nostalgiska Art Deco-inspirerade illustration med New Yorks skyskrapor och kvinna i symbolisk bubbla (klicka på bilden så får du upp den i tittvänligt format)

Lämna ett svar