Hoppa till innehåll

Nr 115 2012

Ögon mot natten

Ibland behöver vi vila ögonen på andra motiv än de krasst astronomiska. Eftersom vi gillar att vara tvärkulturella både här på W-bloggen och i verkligheten, ute på vårt observatorium, så känns det så skönt att få tvätta pupillerna med Madeleine Alms (t h) a k a Ayas illustrativa konst. Himlavalvet förekommer ofta i bakgrunden.

Madeleine berättar:

– Rymden och stjärnor är och har alltid varit spännande. Jag gjorde den här bilden kring jul, "Stargazer". inspirerad av dessa fina  ord av Oscar Wilde:
I may be lying in the gutter but I am staring at the stars.

Nånstans i bakhuvudet erinrar jag mig ett textställe, hos C-M Bellman måste det vara, där en man ramlar ut från krogen ner i rännstenen och sörjan och utbrister de salvelsefulla orden; "Stjernhvalf mig övfervälf!" Men Madeleines  bild är betydligt attraktivare och mera mångbottnad än så med den estetiska kollisionen mellan skönheten och kloakråttorna som hon ömsint tar hand om.

Madeleine har även skrivit och illustrerat barnböcker, varav en bär titeln Månar Planeter och nattens hemligheter.

Personligen hoppas jag att vi får se Madeleine med på vår tänkta samlingsutställning på TBO påsken 2013. Närmast är hon aktuell på Galleri Villa Sandby utanför österlenska Borrby, där hon ställer ut med start enligt följande:.

Vernissage söndag 1 juli mellan kl. 12-18. Därefter öppet dagligen mellan kl 12-18 månaden ut.

Matte på Uarda-vis

Enligt Uarda-akademiens ordbok definieras "bråktal" som "uppviglande oration".

Närkontakt av intergalaktiska graden

Ytterligare bevis har nu kommit som visar att klassikerna M31 och M33, våra granngalaxer i den lokala gruppen (M31 i Andromeda, M33  i Triangulum/Triangeln) haft kontakt för miljarder år sen. Det stora Green Bank-radioteleskopet (GBT) har hittat spår efter vätgas som strömmar mellan galaxerna. Vilket bevisar att de i tidernas gryning legat väldigt nära varandra om de inte rentav passerat igenom varandra.

Det notabla är att de sex "klumpar" radioastronomerna nu fått grepp om i bryggan mellan galaxerna har i stort  samma hastighet visavi jorden som M31 och M33, vilket tyder på gemensamt ursprung.

Den observerade vätgasen är kraftigt uttunnad och radiostrålningen extremt svag, men ny teknik testas på GBT, som drivs av National Radio Astronomy Observatory, och som i sinom tid kommer  att ge oss ytterligare insikter om fenomenet där ute.

Galaxerna ligger cirkus 2,5 respektive  3 miljoner ljusår från oss.

Metanpölar på Titan

NASA:s Cassini-farkost har funnit bevis på metansjöar eller snarare metanpölar på Saturnusmånen Titan. Pölarna finns i månens tropiska områden. vilket strider mot tidigare teorier som förutspått existensen av flytande metan vid Saturnusmånens poler.

Astronomer tror att metanet kommer från akvifer, och en astronom säger så här:

– In essence, Titan may have oases.

Oaser… jag tänker på en astronaut som är jättetörstig och kryper på alla fyra på en av Titans öknar och utropar:

– Metan! Jag måste ha metan!

En av Titan-sjöarna har ett djup på runt en meter.

Källa: NASA/JPL:s Cassini-mission via Christian Vestergaard.

Solen är i stöten

Det märks att ett solmaximum är i vardande, för vår hemmastjärna är superaktiv just nu med nya kraftiga koronamassutsläpp, intensiva flares m m.

En del av de laddade  partikelströmmarna förväntas nå jorden nu i helgen, Mars lite senare. Spitzer-sonden lär också få sig en rejäl duvning, men det ska den tåla.

Solaktiviteten ska vi tacksamt ta emot, eftersom  vi i sommar ju ska ha sommaröppet för barn och vuxna på vårt observatorium i Oxie. Info på TBO:s hemsida!

Seminarium på Fysicum

När jag hade vägarna förbi Fysicum i Lund för några veckor sedan, hade nån av studenterna satt upp en lapp med texten:

"Seminarium om tidsresor kommer att hållas i sal B förra tisdagen. Välkomna!"

Lämna ett svar