Hoppa till innehåll

Nr 123 2012

♦ Grattis till proffskompisarna i Lund!

Snyggt jobbat i den akademiska bondbyn, som Lund en gång så föraktfullt kallades.

När QS World University listar världens bästa universitet med utgångspunkt från diverse parametrar – läs webbens metodavsnitt! – och vi går in på "subjects" (= natural sciences) visar det sig att Lunds universitet 2012 genom den sammanslagna astronomin och fysiken, intar en hedrande 47:e plats tillsammans med anrika Ecole Polytechnique i Paris.

Lundaastronomerna och -fysikerna ligger främst bland de skandinaviska institutionerna och brädar t ex Chalmers, KTH, Köpenhamn och Helsingfors.

Lite yvs man som skaunsk W-bloggare över det faktum att flera av dagens ledande proffsastronomer och teoretiska fysiker i Lund är fostrade inom ASTB:s och gamla MARS sfärer. Kul! Trägen vinner… Nog med skryt, vi säger ju bara som det är.

10-bästalistan över astronomi/fysik-disciplinen ser ut så här:

1 MIT

2 Harvard U

3 Stanford U

4 Oxford U

5 Cambridge U

6 Princeton U

7 U of California, Berkeley

8 Chicago U

9 Ecole Polytechnique Federale de Llausanne

10 ETH  Zürich

Långtifrån alla lärosäten och institutioner som syns mest i nyhetsflödet, är med  bland de femtio första på kvalitetslistan.

♦ Uarda-astronomiskt (1)

"Armatörastronom: Privatastronom som det är synd om,"

♦ Hotet mot IR-astronomin

Det dyker upp allt fler rapporter om att de medelstora infraröd-känsliga, jordbaserade teleskopen (runt 4 m) lever farligt. Senast är det Nature som berättar att 3.8-metersteleskopet UKIRT (United Kingdom Infra Red Telecope) på Mauna Kea. Hawaii, föreslås läggas ner alternativt säljas.

I samma artikel talas om behovet av medelstora teleskop i jakten på den mörka energin genom studier av 20 miljoner "exogalaxers" rymdfördelning,  spektroskopi av Vintergatans miljontals stjärnor och vanliga hederliga exoplaneter i vår närhet.

♦ Alan Turing på Science Museum

Den som besöker Science Museum i London kan i sommar och ett år framöver ta del av en stor utställning om geniet  Alan Turing, en sann pionjär inom data, matematik, kryptografi (Enigma-maskinen under andra världskriget) m m.

För en tjugo år sen såg jag en pjäs om honom i London med Sir  Derek Jacobi i huvudrollen. Även här fick Jacobi ("I Claudius") lov att stamma, dock inte som romersk kejsare utan som den homosexuelle matematikern.

Pjäsen blev sedermera en förnämlig  BBC-film,  och den borde vi kanske köra nån gång på TBO-biografen.

Turing föddes i London 1912 och tog livet av sig 1954. Den brittiske premiärministern Gordon Brown bad för några år sedan officiellt om ursäkt för hur Turing behandlats av det mäktiga brittiska etablissemanget.

Utställningen "Codebreaker: Alan Turing´s Life and Legacy" visar bl a på hans insatser under andra världskriget och hans skapelse av datorn kallad Pilot ACE, som dock aldrig levererade vad riktigt den lovat.

♦ Prinsess… förlåt Pulsar på drift

Håll i hatten, för här går det undan: med hjälp av  NASA:s Chandra X-ray Observatory, ESA;s XMM-Newton och radioteleskopet vid stationen i Parkes, Australien, har forskare hittat den snabbaste pulsaren hittills.

IGR J11014-6103 susar i väg med en hastighet av 2400-2900 km-s utifrån en supernovarest, som anses ligga cirka 30 000 ljusår från oss.

Smällen tros ha 15 000 år på nacken.

♦ Ny nova-översikt för oss vanliga dödliga

En sprillans ny översikt på temat  "Classical and Recurrent Novae" har skrivits av den italienske astrofysikern Ulisse Munari, berättar Christian Vestergaard. Finns som pdf-fil på AAVSO:s hemsida: 

♦ Även Chaplin har asteroid

Tack W-bloggsläsare för tipset om filmkomiker på himlavalvet. Nu visar det sig att även Charles Chaplin har en asteroid, kallad 3623 Chaplin och den upptäcktes 1981.

♦ Jungfraujoch väntar på fint besök

Jag måste erkänna att det drar i resnerven när jag läser om observatoriet i Schweiz, Jungfraujoch. Jag har varit inne på detta högbelägna obsis tidigare, och när institutionen bakom la ut denna bild på nätet så avtog inte direkt resambitionerna:

Sphinx-labbet ligger på drygt 3500 m:s höjd och därifrån bedrivs mängder av spännande projekt. Så har det varit sen 1930-talet, och i fokus har inte minst varit och är solens ultravioletta utstrålning och den kosmiska strålningen.

På hemsidan finns bl a en webb-kamera. Kolla den!

Lämna ett svar