Hoppa till innehåll

Nr 126 2012

♦ HST plåtar en "svensk" kolstjärna

I väntan på CERNs partikuliära Higgs-nyhet 4 juli (se gårdagens W-blogg) så lite gängse astronomiska nyheter: Häromdan kom t ex HST, Hubble-teleskopet, med en pangbild på den gamla och trötta stjärnan U Cam alias .U Camelopardalis/Giraffen. Stjärnan spottar eller hostar med några tusen års mellanrum ut gas och stoft, som lägger sig i ovanligt fina välstrukturerade och  fluffiga sfärer ("detached shells") kring stjärnan.

U Cam är en så kallad kolstjärna, vars atmosfär innehåller mer kol än syre. Stjärnan förlorar enorma mängder massa genom sina egentillverkade stjärnvindar.

Hans Olofsson, chefen på Onsala rymdobsis, har forskat i U Cam och hans svenska "U Cam-team" kom i förrfjor med en rapport ur vilken framgick att gas- och stoftsfärerna är så pass unga som kanske bara 700 år.

Även R Scl har synats i sammanhanget, och en rad data har säkrats om stjärnskalens "dynamiska åldrar" (1000-10000 år), deras storlekar, massor m m.

U Cam ligger nära norra himmelspolen på ett avstånd av cirka 1500 ljusår.

Fenomenets generella förklaring har med heliumets fusion att göra under olika epoker och i olika lager över kärnan hos gamla stjärnor, med så kallade heliumflashar som tändhattar. Resulterande stjärnvindar med olika hastigheter hinner ikapp varandra och oväntade strukturer, klumpar, uppstår.

Tips: Det finns en, vad jag förstår, hel del bra och hyggligt lättförståelig info om just heliumflashar och dithörande AGB-stjärnor på svenska Wikipedia.

En som forskade på dessa heliumflashar och de planetariska nebulosorna var för övrigt W-bloggens tyske vän Hilmar W Duerbeck, som avled i vintras.

♦ Brian Schmidt föreläser

En av de tre Nobelvinnande supernovaforskarna Brian Schmidt höll i mars ett föredrag på W M Keck-observatoriet, Hawaii, som nu finns på nätet.

Föreläsningen handlar om bevisföringen för ett accelererande universum och är på en timme.

Christian Vestergaard har fyndat!

♦ Roswell-syndromet och Pollenkungen

Senaste Sceptical Inquirer synar ett antal ufo-gåtor och nitar fast begreppet "Roswell-syndromet" – Roswell-incidenten 1947 utgör själva mallen för hur i och för sig förklarliga fenomen ändå får kropp och själ och förvandlas till outrotliga, konspirativa ufo-mysterier. Här rörde sig "ufo-kraschen" om en av det amerikanska försvarets topphemliga Project Mogul-ballonger med instrument ombord för att detektera ljud från sovjetiska kärnvapentester. Ballongen störtade.

Händelsen inträffade utanför Roswell, New Mexico, 2 juli 1947 och  därför har 2 juli utsetts till "världsufodag", berättar Helsingborgs Dagblad enligt Lars Olefeldt.

HD tycker dock att 18 maj är en bättre dag för den dan 1946 såg Gösta "Pollenkungen" Karlsson något riktigt mystiskt i Sibirienskogen utanför Ängelholm, vilket det den dag som är erinras om genom ett ufo-konstverk på platsen.

Jämfört med Pollenkungens upplevelse kan Roswell-konspiratörerna kasta sig i väggen.

♦ Uarda-astronomiskt (3)

Nasa: Försäljningsknep för dörrknackande teleskopförsäljare,

♦ Hur många novor har observerats i Stora Björnen?

Svaret är noll, allt enligt den spännande statistiken i AAVSO:s novarapport signerad Ulisse Munari (JAAVSO Volume 40, 2012, Classical and Recurrent Novae).

Favoritstjärnbilden för novajägare är förstås Sagittarius/Skytten, där vi har Vintergatans centrum och den tjocka utbuktningen ("the bulge").

♦ Londons planetarium 1879

Inget nytt under solen, heter det. Det gäller också idén med planetarier, som förekom i små bordsversioner på 1700-talet och så har vi det magnifika Perinis planetarium i London – skapat av den italienske astronomen N Perini.

Domen var på 4 meters bredd och djup, i mitten kunde besökarna spana in den av gas och el upptända solen och i taket hängde planeterna som roterade skalenligt.

Enigt uppgift tog det Perini sju år och en smärre förmögenhet att uppföra planetariet.

PS.

Alla OS-städer har haft planetarier, vad jag vet. Men inte så London, som lagt ner sitt stora som låg vägg i vägg med Madame Tussauds. Dessutom: Planetariet ute i Greenwich liksom det historiska  observatoriet där är stängt för besökare under spelen! STÄNGT!!!

1 kommentar till “Nr 126 2012”

Lämna ett svar