Hoppa till innehåll

Nr 128 2012

♦ Exoplaneter hittade i klassisk öppen stjärnhop

Back to basics efter CERN-sensationen! ! Nu har den första upptäckten av exoplaneter i en öppen stjärnhop bekantgjorts. Och det är inte viken stjärnhop som helst utan klassiska M44, som kan anas för blotta ögat i stjärnbilden Cancer/Kräftan.
Upptäckten i Praesepe – Bikupan eller Krubban på svenska – är den första i sitt slag, och öppnar nya scenarier för jakten på exoplaneter framöver.
►  Först på plan är  två ”heta” Jupitrar, den ena Pr0201b snurrar kring sin F-dvärg med en period av 4.4264 +/- 0.0070dygn och har en minimimassa på 0.540 +/- 0.039 Mjup.
► Pr0211b roterar kring en G-dvärg på en period av 2.1451 +/- 0.0012 dygn – massan för denna exoplanet har bestämts till 1.844 +/- 0.064 Mjup.
► Poängen med exoplaneter i öppna stjärnhopar är bl a den välbestämda åldern. Här rör sig åldern om 578 (+/-49) miljoner år.
► Banexcentriciteten för bägge himlakropparna uppskattas till – 0!
Grattis till Köpenhamns-astronomen Lars A Buchhave, som är en av medupptäckarna och som skrivit under rapporten som beskriver öppna stjärnhopar som synnerligen spännande ”laboratorier” för utforskningen av exoplaneter.

♦ Uarda-astronomiskt (4):

Big Bang: Mor till Barbro Alving.

♦ Fuglesang-kollega omkommen

ISS-veteranen Alan Poindexter, astronautkollega inom NASA till Christer Fuglesang, har omkommit. Dock inte i rymden utan under en olycka med en jetski (”vattenskoter”).

♦ Nya gammautbrott i Krabban

Krabbnebulosan är just nu scenen för nya spektakulära utbrott i gammadelen av spektrumet, berättar bevakande forskare i Astronomers Telegram.
Fermi-sonden har avbrutit andra projekt för att följa dramatiken.
Ett problem för forskarna är att Krabbnebulosan just nu ligger bara 20o från solen.

♦ En tur runt månen?

Om du vill göra en helt ofarlig resa runt månen, har Lars Olefeldt detta förslag: Ratta in på
http://www.dump.com/nasatour/
God tur önskas!

♦ SETI-forskare pensionerar sig

Jill Tarter på SETI pensionerar sig som forskningschef och gör det bl a genom en avskedsintervju i New Scientist (30 juni-numret).
I intervjun säger hon att leta efter ET:s radiosignaler är som att ta upp en skopa med vatten ur världens oceaner och sen fråga sig om det finns fisk. Alltså är det mera en fråga om teknik och uthållighet innan vi uppfattar signaler där utifrån.
Enda gången Jill Tarter varit nära ett detektera en intelligent signal var 1997. Det var den också, alltså signalen, intelligent, för den härrörde från solsonden SOHO.

♦ Protostjärna med röntgenfläckar

I Orion glimmar en nebulosa vid namn McNeils nebulosa, och i den  har gjorts fascinerande röntgenstudier av en protostjärna som snurrar kring sin axel en gång per jorddygn (= 30 ggr snabbare än solen).
► Stjärnan heter V1647 Orionis, ligger på 1300 ljusårs avstånd och flammade upp 2004. 2006 dämpade den sig, men 2008 blev den ljus igen och har varit så fram till i dag.
► Intensiva studier under sex år (2004-2010) genom NASA:s Chandra-sond, japanernas Suzaku-satellit och ESA;s XMM-Newton har visat just hur snabbt protostjärnan roterar, så snabbt att den  ligger nära bristningsgränsen.

Protostjärnans ålder uppskattas till max 1 miljon år, sannolikt är den betydligt yngre.
► Så småningom kommer V1647 Ori att producera egen energi genom väte⇒helium-fusion och bli en vuxen stjärna.
► På V1647 Ori syns två intensiva och heta röntgenfläckar på var sin sida av protostjärnan. Varje fläck är ungefär av solens storlek. Sannolikt har fläckarna med starka magnetfält att göra, magnetfält som cykliskt förstörs och byggs upp igen, vilket i sin tur beror på att protostjärnan roterar snabbare än den omgivande gas/stoft-skivan. Då händer att magnetfälten kollapsar och byggs upp igen.

Tack till Christian Vestergaard, som hittat uppgifterna om ”förstjärnan”.

♦ Peter ”Gud” Higgs – inte medias  fel!

Jag noterar att vissa experter tar avstånd från uttrycket ”Gudspartikeln” (se t ex  CERN-kommentaren i www.popast.nu), men för en gångs skull är det inte massmedias fel.
Uttrycket myntades en gång av Nobelpristagaren Leon M Lederman. Skäll på honom!

♦ Jupiter-ockultation på gång

Tidigt 15 juli kan vi här nere i sydstaterna se Jupiter och dess månar ockulteras av månen.
Tiderna för Köpenhamn är 03.56 CET, då Jupiter fösvinner, och 04.19, då planeten dyker upp igen.
Månen ligger runt 15 grader över horisonten och solen några grader under.
Christian Vestergard har hittat en grekisk filmsnutt som visar fenomenet. Tack för det!

♦ Tack för nu…

.. det blev en del smånotiser i dag om stort och smått, Ha en god kväll och en god fredag! Vi syns i helgen.

Lämna ett svar