Hoppa till innehåll

Nr 130 2912

♦ Grekisk jakt på SNR-kandidater

Vi (= jag) tror nog gärna att krisländer som Grekland inte producerar intressant astronomisk forskning, men mina fördomar kom verkligen på skam när jag läste en rapport från Aten-astronomerna och deras obsis på Kreta.
Grekerna fann  under jakten på planetariska nebulosor för några år sen spår efter  flera misstänka SNR/supernovarest-kandidater  i Sagittarus/Skytten. Inom ett område på 1,4ox1,0o upptäckte de flera misstänkta filament och chockvågs-strukturer, och i närheten identifierades dessutom åtta pulsarer.
Radiostrålning på våglängden 4850MHz korrelerar bra med de optiska observationerna från Kreta-teleskopet men mindre bra med WISE-sondens infraröda mätningar.
Tecknen tyder  på att här har förekommit en rad SN-smällar genom tiderna.
Kreta-observationerna har inte skett med något jätteteleskop. En Schmidt-Cassegrain på 0,3 m plus CCD har använts, och Schmidten på Skinakas Observatory var det första teleskopet som uppfördes här (1986), på toppen av det klassiska berget Ida inte så långt från semesterstan Herakleiton.
SNR-forskning är en av observatoriets specialiteter, och ett bildexempel erbjuder nedanstående studie av vanligtvis svårfångade  SNR CTB1 med Schmidten plus  Ha+[NII]-filter:

SNR CTBI ligger i Cassiopeia omkring 10 000 ljusår bort.

♦ Grattis till Malmö – och ASTB-vännen Yngve

Kul att Malmö fick den europeiska schlagerfinalen nästa år, och kul för ASTB-sympatisören Yngve Lundell. Yngve har ju skapat Optimistorkestern, skulpturgruppen på Södergatan, och den kommer garanterat att flitigt förekomma och ange tonen i samband med finalen.

♦ M 66-krocken

Alt fler tecken pekar på att NGC3647 aka M66 krockat med en dvärggalax ganska nyligen (astronomskt sett). Studier i röntgenområdet pekar på det.

♦ SENTINEL-projektet

Om det privatfinansierade asteroidbevakande SENTINEL-projektet kan vi bl a se denna filmsnutt på nätet, tipsar Lars Olefeldt.

♦ Nyaste Vintergats-novan

Om den nyaste Vintergatas-novan i Skytten (just nu runt 7,8m) kan vi förslagsvis läsa om här, tipsar Christian Vestergaard.

På Sky and Telescopes webb kan vi se denna kompositbild på novan ”före” och ”efter” – före-bilden från Palomar Observatory Sky Survey, credit för novabilden 8 juli S&T:s egen mångårige medarbetare J Kelly  Beatty:

♦ Uarda-astronomiskt (6)

”Uranus (subst): Anatomisk beskrivning av den första amöbans bakre kroppsdel.”

♦ Klassiskt ”kloster”

Det finns kloster och så finns det… kloster. I Mount Wilson-observatoriets berömda Monastery har många trötta sol- och nattobservatörer sovit ut, ätit gott och umgåtts, Biblioteket var en självklar samlingsplats.
Alla berömdheter har varit här, bl a vår egen Knut Lundmark.
Mount Wilson-obsisets hemsida noteras att det ursprungliga Klostret brann ner 1908 men återuppbyggdes snabbt.

Lämna ett svar