Hoppa till innehåll

Nr 132 2012

♦ Fler upptäckter väntar från Pluto

Plutoforskarna är inte oväntat, förlåt det slitna uttrycket, lätt euforiska över upptäckten av ännu en Pluto-måne, den femte (se förra W-bloggen).
Ögonen riktas mer och mer mot NASA:s New Horizons-sond som beräknas möta Pluto i juli 2015. Sonden har passerat Uranus bana och har på vägen, sen uppsändningen 2006, bl a stött på en liten asteroid (2002JF56). Med stött menar jag inte nån krasch utan just ”stött”, flirtat med. Asteroiden användes för att kalibrera en del instrument ombord.

► 25 augusti 2014 passeras Neptunusbanan, och sen går det undan ut mot Pluto, som får en visit i juli 2015, Pluto passeras i rekordfart, och förhoppningsvis är den femte Pluto-månen inte ett bevis på att det ligger en massa småkroppar i vägen där ute som New Horizons kommer att krocka med.
Men misstankar finns, kanske omges Pluto rentav av en ringformation eller en kometliknande svans som bör undvikas av en skör planetsond.

► Vad Pluto-forskarna håller på med i övrigt?
► I fjor kom upptäckten av den fjärde Pluto-månen P4, och den  har nu använts för att bestämma massorna för de två yttersta månarna Nix och Hydra.
► För att banorna ska ha varit stabila sen solsystemets skapande, får massorna max röra sig runt 5 x1016 kg och 9×10 16kg respektive.
► Kilo är ingen bra jämförelsevikt tycker jag, men om Plutos massa skattas till (enligt Astronomisk uppslagsbok av Per Ahlin et al) 1,3×1022 kg så ligger månmassorna runt miljondelen av Plutos.
Den övergripande teorin är att Pluto-Charon-dubbeln skapades i en stor asteroidkrasch liksom övriga månar. Alternativet med att månarna infångats tycks inte hålla, månarnas  samstämmiga banelement talar emot det.

♦ Stor solfläck imponerar

Om våra solförevisare på lördag e m har turen med sig ute på Tycho Brahe-observatoriet (visning kl 14-16), så kan de vid klart väder visa Malmöbor och andra en ovanligt fin, stor, fet och grann solfläcksgrupp mitt på solskivan.
Igår såg solfläcken ut så här från Big Bear Solar Observatory i Californien, i Halfa:

Forskarna varnar för diverse solvindstörningar framöver.

♦ New Yorks eget ”Stonehenge”

Just dessa dagar 11-12-13 juli  fascineras New Yorks amatörastronomer och vakna allmänhet över sitt eget ”Manhattanhenge”, då solen  vid solnedgången kastar sitt ljus längs Manhattans tvärgående gator.

”Manhattanhenge” kallas alltså fenomenet, skapat av Hayden-planetariets karismatiske chef Neil deGrasse Tyson, och det finns fler bilder på New York-amatörernas hemsida.
Det är också Hayden-chefen som undrar vad framtida astroarkeologer ska dra för slutsatser av Manhattangatornas västöstliga sträckning och deras till synes koppling till solens bana på himlavalvet ett par veckor före och efter midsommar.

♦ Litterärt mellanspel

New York-novellistikens okrönte mästare O Henry skrev en gång en finstämd liten novell betitlad ”The Skylight Room”, en berättelse om den fattiga och uthungrade tjejen som bara hade råd att bo längst upp i ett kyffe i New York City med ett litet fönster upp mot himlavalvet. Där kunde hon skymta sin favoritstjärna, som hon kallade ”Billy Jackson” – varför vet ingen.
En besserwissig granndam var tvungen att påpeka att det hon såg faktiskt var mittstjärnan Gamma i Cassiopeia, och det kan stämma rätt bra för Cassiopeia är cirkumpolar sedd från städernas stad.

♦ SN1957D

Denna supernova i M83 fortsätter att höra av sig, både i radiospektrumet och visuellt. Nu har också röntgenstrålning iakttagits tack vare Chandra-sonden.
Bakom den hårda röntgenstrålningen anses ligga  en ettrig pulsar och en pularvindsnebulosa.

♦ 29 september = Dags för Sveriges minsta bokmässa

Bertil Falk och W-bloggsdirektionen har bestämt att årets upplaga av ”Sveriges minsta bokmässa” äger rum 29 september i år, kl 16-20 å sedvanlig mässlokal (= Södra Förstadsgatan 82, Malmö).
– Huvudattraktionen blir ett klart annorlunda författarskap i år, säger förläggaren Bertil hemlighetsfullt.

Bokmässan i Malmö kolliderar med den STOOORA bokmässan i Göteborg, men vi tror att göteborgarna överlever konkurrensen.
I Malmö följs bokmässan på 82:an av årets gallerinatt.
Detaljerat program till – faktiskt – den nionde upplagan av denna hemmahos-bokmässa återkommer vi med.
Rita redan nu in dag och tid i din almanacka.
VÄLKOMNA!

Lämna ett svar