Hoppa till innehåll

Nr 133 2012

♦ Häftiga atmosfärrörelser över Titans sydpol

Man blir ju helt snurrig när man ser bilden! Det är Cassini-sonden, som dokumenterat häftiga snurrörelser i atmosfären på hög höjd vid Saturnus-månen Titans sydpol – rotationshastigheten ligger på nio timmar/varv, mycket snabbare än månens egen rotation kring sin axel (=16d)
Sannolikt har skeendet i atmosfären med den kommande vintern vid Titans sydpol att göra. Ett liknande ”lock” på hög höjd har tidigare noterats vid nordpolen, och kanske är något motsvarande på gång nu i syd.
NASA:s bildmakare noterar att en del ljusprickar i bilderna visar på kosmisk strålning som slagit in i Cassinis detektorer.
Bilderna burkades under en Cassini-flyby 27 juni i år.

Eftersom Titan-forskarna inte vet vad som döljer sig under locket, trevar de efter de exakta mekanismerna bakom det vi ser. Kanske rör det sig om meteorologiska konvektionsceller, där luftströmmar rasar ner i mitten och uppåt längs lockets kanter.

♦ Farbror Joakims upptäckare är numera en småplanet

Det är kul, kult och kultur att  att populärkulturen finns representerad på himlavalvet. T ex bland asteroiderna.
Walt Disney-medarbetaren Carl Barks fick t ex en asteroid i sitt namn 1983 (2730 Barks), bl a för sitt Kalle Anka-album Island in the sky med Farbror Joakim – hans uppfinning – i huvudrollen.

Albumet måste även ha kommit på svenska. Nån som minns?

♦ Uarda-astronomiskt (8)

Måne (subst): Huvudsida av Hollywoodstjärnan Yul Brynner.

♦ Inlandsisen smälter på Grönland

Det händer saker på jordklotet. Danska DMI berättar t ex att den varma  luften över Inlandsisen på Grönland nu orsakat en värmebölja på 2,2 plusgrader på drygt tretusen meters höjd. Resultatet kan invånarna i Sdr Strømfjord 25 km från foten vid Inlandsisen bistert konstatera:
Broar har raserats av de framforsande vattenmassorna.

Här brukar naturvännenr tala om naturens skönhet, vackra vattenfall och stilla insjöar.
Vad som ligger bakom? Otämjda naturkrafter ”utifrån” (solen? kosmisk strålning?) – eller människan? Eller båda?

New Yorks novellkung

Bertil Falk replikerar på förra W-bloggen::
O  Henry i all ära, men det är Damon Runyon som är novellkungen i New York. O Henry skrev visserligen några Manhattannoveller – framför allt superklassikern om den gröna dörren – men inte alls lika mycket och lika PÅTAGLIGt som Damon.

SVAR DIREKT:

Jag gillar  ju Damon ”Pysar och sländor” Runyon, men vad har han skrivit om stjärnbilden Cassiopeia sedd från New York?

W-bloggsredaktör´n

♦ Vindmöllor fåglarnas fiende nr 6

Hur har ET löst energifrågan?
Jag får hela tiden vatten på min kvarn… jag gillar inte vindmöllor på jordklotet, jag gillar inte att de står stilla när de verkligen behövs,  att de rostar och drabbas av metalltrötthet,att de fungerar som tinnitus för ögonen och att de producerar lågfrekvent ljud som ingen vet om det är bra eller dåligt, Nu visar dessutom Nature i en artikel att 100 000-tals fåglar årligen slås ihjäl bara i USA av möllornas vingar.
Det är dock inget mot hur många fåglar som 1. bilarna dräper, fåglar som slår ihjäl sig genom att 2. flyga in i tv-tprn och 3. höga byggnader, 4. vad jordbrukets alla bekämpningsmedel tar i tribut – och hur många fåglar som 5. katterna äter upp.
Problemet är att många fågelarter är hotade och med vindmöllorna har den där nya extra dödskvoten tillkommit, som kan avgöra en fågelarts nergång och fall.
Satsa på solenergi!!!! Och värmen från jordens inre, så kan vi skrota både vindmöllor och osäker kärnkraft. Ska bli intressant att se vad Jan Björklunds forskningspropp i höst prioriterar.

♦ Elak tunga

Alla astronomer och fysiker har inte varit vänner, om jag säger så. Fritz Zwicky VS Walter Baade på Mt Wilson/Mt Palomar är en välkänd konflikt, Martin Ryle VS Fred Hoyle i Cambridge likaså.
Wolgang Pauli, Nobelpristagaren, kunde också vara bitsk och sa om en konkurrent, en coming star:
– Så ung och redan så okänd.
Lysande elakt!

♦ Undergångsvision

Jag vet inte var Lars Olefeldt hittat bilden, men tack i alla fall.

Lämna ett svar