Hoppa till innehåll

Nr 135 2012

♦ Tycho Brahe i omvärlden

Beklagar uppehållet i W-bloggen några dagar men har haft fullt upp med att vara Kvällspostens Mr X (togs igår i Kivik, i samband med  Piraten-priset till Leif G W Persson). Så nu är det skarpt läge igen:
Att Tycho Brahe spelar stor roll i vetenskapshistorien, är ju odiskutabelt. I sin egenskap av den siste store ”förteleskop”-astronomen, med sina långa serier av observationer på (H)Ven och sina finkalibrerade instrument, nådde Tycho så långt man kunde komma med obeväpnat öga. Bara det att han tyckte att hans observationer pekade på en kompromiss mellan den gamla och den nya copernikanska världsbilden, säger en hel del om kvaliteten på hans iakttagelser. Det behövdes ett teleskop för att definitivt krossa det geocentriska systemet.

Ett särskilt tack till astronomivännen Jörgen Hansson, Kristinelund, Björköby, som skickat över två bilder tagna på The Museum of the History of Science i Oxford, där Tycho uppmärksammas.

– Där är det en liten utställning om ”The Renaissance in Astronomy”. Som sista monter innan man gick fanns det en bok uppslagen av Tycho Brahe.

Klicka på bilderna så får du upp dem i stort läsvänligt format.

museets hemsida framgår att utställningen håller på till 9 september i år och att den även ägnas 500-årsjubileet av kartografen Gerard Mercators födelse.

Utställningen sker i samarbete med Royal Astronomical Society.

Parentetiskt: Lite förvånad är jag över tystnaden kring Tycho Brahe i Ulrika Engströms bok Himlens väktare, som i och för sig har fokus på den förteleskopiska astronomin i öster. Men inte ens dessa astronomer och deras fynd var okända för länsherren på Ven.

♦ ALMA-bygget

Som vanligt har W-bloggskompisen Lars Olefeldt fyndat en spännande filmsnutt på nätet: Denna gång en 11-minuters dokumentär om ALMA-bygget i Chile.
Rekommenderas!

♦ Lyckad Jupiter-ockultation

Det togs en hel del riktigt fina bilder från vår horisont härom morgonen på månens Jupiter-ockultation. Kolla in Peter Larssons och Tora Graves morgontidiga bilder på Tycho Brahe-observatoriets hemsida.

Att de fyra Jupitermånarna dessutom låg såsom på ett streck, gav ytterligare krydda åt den astronomiska anrättningen.

Christian Vestergaard har nätfyndat en del intressanta ockultationsbilder. Nedanstående kommer från den grekiska ön Korfu.

– Där bor den aktive amatörastronomen Bill Metallinos som fotograferat ockulationen vid utträdet. Förutom Jupiter ser man månarna Io och Europa, berättar CV.

Den franske amatörastronomen Jean-Baptiste Feldmann, Bourgogne, tog denna svit:
Från vår svenska hemmahorisont kan Christian också berätta om Clemnent Svensson i Tånnö, syd Värnamo vid sjön Vidösten:
– Där på Novaobservatoriet är nedanstående bild tagen. I obset har Clement en 10-tums Meade/Newton uppmonterad. På bilden ser man just när planeten ockulteras. Jag tycker mig se Callisto strax till vänster om Jupiter.
Både Bill Metallinos, J-B Feldmann  och Clement Svensson hittar vi lite varstans på nätet, om vi googlar lite smart på deras namn.

♦ Voyager över gränsen

Det blir mer och mer  ”Goodbye for ever” till Voyager 1, som nu befinner sig i den så kallade stagnationssfären mellan solsystemet och den interstellära rymden.
Detta har Bertil Falk fångat upp hos NASA.

► Att vi fortfarande kan uppfatta signaler från sonden så långt bort är en teknisk bedrift i sig, helt klart. Men ännu ”värre” att vi har gammal elektronisk datateknik som fortfarande håller.
► Voyager 1 befinner sig just nu 120 AU från jorden, Voyager 2 på  98 AU;:s avständ. 1 AU = avståndet jorden-solen, cirka 15 miljoner mil. Sen är det bara att gånga….
► Drygt 30 ljustimmar skiljer oss från Voyager 1.
► Här kan man följa avståndsberäkningarna sekund för sekund. Det går fort undan på hastighetsmätarna!!

♦ Alternativ förklaring till Dinos död

Från min gamle chefredaktör Ulf Mörling kom detta bidrag, som förklarar ett stort mysterium:
(Bilden är av Regan, illustratör till Hallmark.)

Lämna ett svar