Hoppa till innehåll

Nr 136 2012

En snygg kantgalax

Spiralgalaxer som ligger med kanten mot oss påminner mycket om Vintergatan med dess mix av stjärnor, stjärnhopar, associationer och stora gas- och stoftmoln som gömmer bakomliggande stjärnor..
Hubble-teleskopet har nyligen släppt en bild på en del av skönheten NGC4565, också kallad Nålgalaxen i Coma Berenice/Berenikes här. Galaxens centrum ligger utanför bild t h.
Galaxen ligger 40 miljoner ljusår från och anses vara ungefär stor som en tredjedel av Vintergatan.

När ESO dokumenterade galaxen genom VLT/FORS för ett antal år sedan såg den ut så här:

Wiliam Herschel ståtar som upptäckare 1785. Messier missade 10-magnitudsobjektet helt.
Jag är osäker på om man nånsin sett en nova eller supernova i galaxen. Däremot har forskare identifierat objekt av typen  ULX (”Ultraluminious X-Ray Sources”), som sannolikt hör till klothopar i närheten av galaxens tjocka mittdel.

Gaia jagar trojaner

Trojaner, alltså asteroider som ligger låsta i de så kallade Lagrangepunkterna L4 och L5 där gravitationen från solen och värdplaneten mer eller mindre tar ut varandra, finns det gott om runt Jupiter. Likaså finns tre kända runt Mars och faktiskt en runt jorden.
Astronomer föreslår nu att den kommande Gaia-sonden ska ägna observationstillfällen åt att jaga Mars trojaner större än 1 km i diameter. Statistiskt bör det finnas ett 30-tal i den storleken.
Gaias gränsmagnitud V=20m är förutsättningen för att  upptäcka dessa kilometerbjässar.
Fler bilder från Jupiter-träffen

Den italienske amatörastronomen Daniele Gaparri, Bologna, tog också en svit bra ockultationsbilder i söndags, som han genom Christian Vestergaards förmedling gärna låter oss visa på W-bloggen.
– Planetens månar på vänster sida bör vara Callisto och Ganymedes och på den högra Io och Europa, misstänker Christian.

Olustig Niels Bohr-affär

Senaste veckan har en bomb briserat i danskt samhällsliv: Den tidigare chefen för Nationalmuseet, den maktbärande kulturpersonligheten Olaf Olsen, erkänner att han som ung kommunist tipsade Sovjetambassaden i Köpenhamn om 500 danska intellektuellas handel och vandel. Detta skedde efter kriget, han svassade för KGB-folket på ambassaden i tre-fyra år.
En av dem på listan var Nobelpristagaren Niels Bohr (t v)
► Olsen hävdar att han var ung och naiv och egentligen bara skrev av Krags Blå Bok, danskarnas Vem är det?, men om det var så oskyldigt – varför ville han ställa in sig hos ryssarna med sina listor och kommentarer kring 75 av personerna?
► Såna här affärer med personer, som gjort lysande akademisk karriär, briserar med jämna mellanrum. I Sverige har vi vår egen Stasi-skandal, där skit mest kastas på avslöjaren, inte på dem som sprang den östtyska regimens  ärenden. DDR var en av de sämsta av alla Sovjettrogna satelliter, där kommunism och preusseri samsades i skön förening.
► Besök på Stasi-högkvarteret i östra Berlin rekommenderas.
► Det som hedrar Niels Bohr postumt är att han var lika ”intressant”  för nazisterna i Berlin som för stalinisterna i Moskva. Rågången visste han, för i sin närhet hade Bohr nevön Ib Nörlund, toppkommunist i Danmark i många år – en av partiets ”chefsideologer” och dessutom skolad atomfysiker. Jag kommer ihåg Nörlund från en del tv-debatter i danska fjernsynet och slogs alltid av hans totala lojalitet mot diktaturens Moskva – där syntes inget av vetenskapsmannens falsifieringstänk och ifrågasättande. Han måste ha missat något i sin forskarutbildning.
► Olaf Olsen ledde på sin tid utgivningen av Store Danske Encyklopædi och lyckades med bedriften att förtränga så mycket av kommunismens förbrytelser att förlaget Gyldendal tvangs skicka ut ett extraband för att rätta till  skevheterna, berättar Jyllands-Posten i en ledarartikel på temat ”De historieløse”.

Max Brods Tycho-bok

Mycket märkligt är det, men numera ligger den judiske författaren Max Brods roman Tycho Brahes Weg zu Gott på nätet som e-bok i sin helhet,
Boken kom ut 1915 och är tillägnad ”Min vän Franz Kafka”.
Det påpekas att alla verk av Max Brod UTOM Tycho Brahe-romanen brändes på nazisternas bokbål. Vad var det för fel på Tycho-boken?

Jubelåret 2012 fortsätter

Tycho Brahe-sällkapet 75 år, MARS (Malmö Astronomi- och Rymdfartssällskap) 50 år, 150 år sen C VL Charlier föddes… och så är det, som ASTB-ordföranden Peter Linde påpassligt erinrar, 40 år sen vår nobla skapelse IUAA (International Union of Amateur Astronomers) hade sin andra kongress, den i Malmö.
Det finns  en talande bild från den kongressen med Peter och Patrick Moore. Det är Patrick t v.

Skriv en sf-novell!

Från sf-föfattaren Ahvrid Engholm, som driver SKRIVA,  kommer ett viktigt mess till skrivsugna W-blggsläsare:
– Samtidigt som Sveriges äldsta E-postlista för skrivande firar 15 år, utlyses senaste upplagan av Fantastiknovelltävlingen som anordnats varje år sedan år 2000. Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna (aktuell med en ny antologi) och är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna:
► 1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.

► 2. Noveller skall anknyta till
science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

► 3. Vinnarna utses av en jury.
Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
► 4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr.

Därutöver kan juryn (som består av yrkesmässigt skrivanknutna)  dela ut hedersomnämnanden. Dessa samt de tre vinnarna får i år även ett ex av Novellmästarnas E-antologi Skottdagen och andra ruskigheter, http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186081454 som extrapris. (Den finns även till E-lån på ditt lokala bibliotek!)
Ahrvids SKRIVA-projekt  startades 1997. För att gå med, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. (Medlemskap i SKRIVA krävs inte för att delta i novelltävlingen.) SKRIVA har infosida på http://www.skriva.bravewriting.com (och finns på Twitter som @SKRIVA1997).
Listan diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade.
Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten. Drivande kraft är bl a W-bloggens Bertil Falk.

Lämna ett svar