Hoppa till innehåll

Nr 137 2012

Förnämlig astrokonst visas på Fyns Kustmuseum

Stort tack till kulturintresserade ASTB-vicen Anders Nyholm, som fått nys om utställningen ”Himmelgåder – dansk kunst og astronomi 1780-2010” på Fyns Kunstmusum i Odense.
Om denna utställning hade jag ingen aaaaning, men nu vet jag att här visas verk av storheter som guldåldersmålaren C.W. Eckersberg men också bilder (”tavlor”) av J.C. Dahl, Harald Moltke, J.F. Willumsen, Oluf Høst, Olivia Holm-Møller, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt t, Margrethe Sørensen, Inge Lise Westman, Thorbjørn Lausten, Jakob Jensen, Mads Gamdrup, Anders Brinch och  Lotte Tauber Lassen.
Legendaren. Bornholmskonstnären, den av stjärnbilden Orion besatte  Olof Höst har vi skrivit om tidigare både på W-bloggen och i Populär Astronomi
Konstnärer har alltid fascinerats av det färggranna skådespelet ovan där och här kompletteras utställningen dessutom med instrument, filmklipp, musik, inslag från litteratur och vetenskap.
Utställningens temata i korthet:
1780-1880: OBSERVATORIUM
1880-1920: HIMMELDYBET
1920-1970: KLODERNES KAMP & DANS MELLEM STJERNER
1970 – 2010: MÅNEN TUR-RETUR
Om Harald Moltke berättas att han  1899 och 1900 mycket ägnade sig åt att återge norrsken, vars fysiska förklaring tidiga danska meteorologer hade lika lite begrepp om som andra. Danska motsvarigheten till vårt SMHI sände 1899 en expedition till Island för att mäta vad som gick att mäta av norrskenen, t ex dess höjd, och med på resan var just Moltke vars skisser så småningom överfördes av konstnären till praktfulla oljor, som i dag hänger på DMI.

Drygt hundra år senare, 2006, gjorde konstnäten Anders Brinch detta konstverk på temat ”Love in space/Discodance”:

En filmaffisch från 1917 – kolla de mörka stråken i Vintergatan:

Denna trolska månskensstudie är från 1821 – erkänn att den formligen doftar romantiken lång väg!

Storverk på utställningen, signerat J F Willumsen: Himmelgåden, 1938. Olja 220 x 300 cm:

Uppenbarligen är detta ett mångbottnat självporträtt, men vad betyder det? Ser han sig som en stjärnbild, i så fall en innovation för Tigern finns  ju inte i Zodiaken? Med konstnärens rätt lämnar Willumsen inget självklart svar.

Unik rekordhållare

En spiralgalax med den nätta åldern av 10,7 miljarder år – den äldsta i sitt slag – har hittats av Hubble-teleskopet, mest av en slump.
Galaxen ställer till det för teoretikerna, har jag förstått, varför det finns anledning av lägga galaxens katalogbeteckning på minnet:
BX442.

En av astronomerna som utforskat spiralen – credit för den unika färgförstärkta HST/Keck-bilden nedan David Law/Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics – lystrar till namnet Alice Shapley, professor på UCLA. Intressant efternamn!!! Hon lovar på UCLA Newsroom att hålla ett fortsatt öga på den märkliga spiralgalaxen.

Så här tänker sig en space artist att galaxen med följeslagare ser ut:

— Astronomers have witnessed for the first time a spiral galaxy in the early universe, billions of years before many other spiral galaxies formed. In findings reported July 19 in the journal Nature, the astronomers said they discovered it while using the Hubble Space Telescope to take pictures of about 300 very distant galaxies in the early universe and to study their properties. This distant spiral galaxy is being observed as it existed roughly three billion years after the Big Bang, and light from this part of the universe has been traveling to Earth for about 10.7 billion years.
Read more at: http://phys.org/news/2012-07-earliest-spiral-galaxy-discovery.html#jCp
— Astronomers have witnessed for the first time a spiral galaxy in the early universe, billions of years before many other spiral galaxies formed. In findings reported July 19 in the journal Nature, the astronomers said they discovered it while using the Hubble Space Telescope to take pictures of about 300 very distant galaxies in the early universe and to study their properties. This distant spiral galaxy is being observed as it existed roughly three billion years after the Big Bang, and light from this part of the universe has been traveling to Earth for about 10.7 billion years.
Read more at: http://phys.org/news/2012-07-earliest-spiral-galaxy-discovery.html#jCp

Kvasarens hjärta

Ett ESO-mess berättar att ett internationellt astronomteam har gjort den skarpaste bilden hittills av hjärtat av en avlägsen kvasar, klassiska 3C279, med en detaljrikedom som är två miljoner gånger bättre än våra ögons.
Observationerna gjordes då  för första gången teleskopet APEX kopplades samman  med två andra teleskop på olika kontinenter
► Astronomerna kopplade ihop APEX i Chile med Submillimeter Array (SMA) på Hawaii och Submillimeter Telescope (SMT) i Arizona i USA, med hjälp av en teknik som kallas VLBI (Very Long Baseline Interferometry, på svenska Långbasinterferometri). Med VLBI kan flera mindre teleskop fungera som ett större teleskop som är lika stort som det största separationen mellan individuella teleskop
► Detaljrikedomen, eller skarpheten i observationerna är 28 mikrobågsekunder. Med hjälp av så skarpa observationer kan man studera detaljer i kvasaren som är mindre än ett ljusår – flera miljarder ljusår bort.

► Det här är första steget mot det spektakulära målet för projektet “Event Horizon Telescope”: att avbilda de supertunga svarta hålen som finns i mitten av Vintergatan och andra galaxer.
► Forskare från Onsala rymdobservatorium deltar i projektet. APEX drivs av Onsala rymdobservatorium som en av tre partners.
► Hela pressmeddelandet med bilder och animationer finns på http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1229/.
► APEX står för Atacama Pathfinder Experiment. Teleskopt ligger på drygt 5000 mters höjd!

Liten, jordlik, ännu mindre…

Christian Vestergaard har raggat upp nyheten att NASA:s rymdbaserade Spitzer-teleskop upptäckt en exoplanetkandidat med storleken  2/3-delar av jorden.
Planeten kallad  UCF-1.01 snurrar runt stjärnan GJ 436 som ligger 33 ljusår bort.

Närradion uppmärksammar oss på lördag

På lördag 21 juli med start kl 15.00 direktsänder Radio Burlöv (92,0 på FM-bandet) en timme  med W-bloggsredaktören, som lovar prata väl för vår vara och dessutom spela evergreens typ Frank Sinatra med ”Fly med to the moon”.. Vi var ute i dag på TBO och tog lite bilder, vilka väl snart lär dyka upp på radions hemsidan.
Kanalen drivs av Erik Ahlbin tillsammans med gamle musikmakaren m m Jan Gelin.

Lämna ett svar