Förnämlig astrokonst visas på Fyns Kustmuseum
Stort tack till kulturintresserade ASTB-vicen Anders Nyholm, som fått nys om utställningen ”Himmelgåder – dansk kunst og astronomi 1780-2010” på Fyns Kunstmusum i Odense.
Om denna utställning hade jag ingen aaaaning, men nu vet jag att här visas verk av storheter som guldåldersmålaren C.W. Eckersberg men också bilder (”tavlor”) av J.C. Dahl, Harald Moltke, J.F. Willumsen, Oluf Høst, Olivia Holm-Møller, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt t, Margrethe Sørensen, Inge Lise Westman, Thorbjørn Lausten, Jakob Jensen, Mads Gamdrup, Anders Brinch och Lotte Tauber Lassen.
Legendaren. Bornholmskonstnären, den av stjärnbilden Orion besatte Olof Höst har vi skrivit om tidigare både på W-bloggen och i Populär Astronomi
Konstnärer har alltid fascinerats av det färggranna skådespelet ovan där och här kompletteras utställningen dessutom med instrument, filmklipp, musik, inslag från litteratur och vetenskap.
Utställningens temata i korthet:
1780-1880: OBSERVATORIUM
1880-1920: HIMMELDYBET
1920-1970: KLODERNES KAMP & DANS MELLEM STJERNER
1970 – 2010: MÅNEN TUR-RETUR
Om Harald Moltke berättas att han 1899 och 1900 mycket ägnade sig åt att återge norrsken, vars fysiska förklaring tidiga danska meteorologer hade lika lite begrepp om som andra. Danska motsvarigheten till vårt SMHI sände 1899 en expedition till Island för att mäta vad som gick att mäta av norrskenen, t ex dess höjd, och med på resan var just Moltke vars skisser så småningom överfördes av konstnären till praktfulla oljor, som i dag hänger på DMI.
Drygt hundra år senare, 2006, gjorde konstnäten Anders Brinch detta konstverk på temat ”Love in space/Discodance”:
En filmaffisch från 1917 – kolla de mörka stråken i Vintergatan:
Denna trolska månskensstudie är från 1821 – erkänn att den formligen doftar romantiken lång väg!
Storverk på utställningen, signerat J F Willumsen: Himmelgåden, 1938. Olja 220 x 300 cm:
Uppenbarligen är detta ett mångbottnat självporträtt, men vad betyder det? Ser han sig som en stjärnbild, i så fall en innovation för Tigern finns ju inte i Zodiaken? Med konstnärens rätt lämnar Willumsen inget självklart svar.
Unik rekordhållare
En spiralgalax med den nätta åldern av 10,7 miljarder år – den äldsta i sitt slag – har hittats av Hubble-teleskopet, mest av en slump.
Galaxen ställer till det för teoretikerna, har jag förstått, varför det finns anledning av lägga galaxens katalogbeteckning på minnet:
BX442.
En av astronomerna som utforskat spiralen – credit för den unika färgförstärkta HST/Keck-bilden nedan David Law/Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics – lystrar till namnet Alice Shapley, professor på UCLA. Intressant efternamn!!! Hon lovar på UCLA Newsroom att hålla ett fortsatt öga på den märkliga spiralgalaxen.
Så här tänker sig en space artist att galaxen med följeslagare ser ut:
Read more at: http://phys.org/news/2012-07-earliest-spiral-galaxy-discovery.html#jCp
Read more at: http://phys.org/news/2012-07-earliest-spiral-galaxy-discovery.html#jCp
Kvasarens hjärta
Liten, jordlik, ännu mindre…
Christian Vestergaard har raggat upp nyheten att NASA:s rymdbaserade Spitzer-teleskop upptäckt en exoplanetkandidat med storleken 2/3-delar av jorden.
Planeten kallad UCF-1.01 snurrar runt stjärnan GJ 436 som ligger 33 ljusår bort.
Närradion uppmärksammar oss på lördag
På lördag 21 juli med start kl 15.00 direktsänder Radio Burlöv (92,0 på FM-bandet) en timme med W-bloggsredaktören, som lovar prata väl för vår vara och dessutom spela evergreens typ Frank Sinatra med ”Fly med to the moon”.. Vi var ute i dag på TBO och tog lite bilder, vilka väl snart lär dyka upp på radions hemsidan.
Kanalen drivs av Erik Ahlbin tillsammans med gamle musikmakaren m m Jan Gelin.