Hoppa till innehåll

Nr 138 2012

Den plågsamma observatoriedöden:

Övergivna skönheter…

Vad ska hända med gamla obsis i Lund? Kåken står tom, och sen många år står det i en av stenpelarna vid ingången inbyggda uret helt stilla. Pinsamt för ”lärdumsstan”! Till pelaruret, ditsatt av C V L Charlier, vallfärdade en gång lundaborna, för här fanns ju ”Lunds rättaste klocka”.
Inte ens Stadsparkens 100-årsjubileum fick fart på beslutsfattarna. Uret står stilla och observatoriehuset ekar tomt. Förmodligen förfars det dessutom.
Jag kom att tänka på vårt legendariska Lunda-obsis när Mikael Anderlund skickade några av oss i ASTB-gemenskapen en knippe bilder på övergivna observatorier och kupolbyggnader. Att tidens tand är obönhörlig, bevisas av bilder som dessa:

1

Så här såg det ut i Lissabon så sent som 2010:

2

Många övergivna amatörobservatorier står och förfaller, detta finns i Illinois, USA:

3

Detta obsis från 30-talet byggdes av Indiana University i Knightridge, Bloomington, men sedan optiken flyttats till annan plats står nu kupolbyggnaden och rasar ihop bit för bit.

4

Denna skönhet står och förfaller i Centralasien, i Kazakstan, vid foten av berget Tien Shan.

► Astronomiska byggnader har kanske intet värde ”i sig”, rent objektivt sett, men lite less blir man i ögat när man ser gamla skönheter bit för bit förfalla. Här skapades, som t ex i Lissabon, en del av vår astronomiska världsbild. Men länder krisar och då är bevarandet av gamla stjärnhus inte högprioriterat. En del amatörastronomer lämnade sina privatobservatorier till väder och vind av ekonomiska skäl.
► Lägg till detta hur observatorier förstörts genom naturkatastrofer, t ex branden som förstörde Mount Stromlo i Austraiien, och under andra världskriget bombades observatorier både av tyskar (t ex Greenwich) och de allierade (t ex Einsteinturm i Potsdam och Münchens obsis).
Våra kåkar är inte heliga! Men Lunds gamla obsis har kulturpatina, och vi gör ju tappra försök att dessutom hålla planerna för Jävan vid liv.

Lyckad lördag för oss!

Det var en bra dag för oss inom ASTB! Dels var solen på lysande humör ute på vårt observatorium (tack till Sydsvenskan för puffen i morse), dels satt jag själv i Radio Burlövs studio och pratade mig varm för sällskapet, observatoriet, astronomin, hela kitet.
Här finns programmet att lyssna in! Det ligger kvar en vecka. Klicka på Estrad!
Tack till intervjuaren Jan Gelin för snyggt jobb och kluriga frågor – och till Erik Ahlbin för det tekniska plus musiken.
Om du går in på Erik Ahlbin på Facebook hittar du en rad bilder både från direktsändningen och från vårt obsis.

Rolf Edlings teori om Tychos näsbränna

Jag hade ett par idrottsvänner hemma hos mig på långlunch i förrgår (20.7), bland dem gamle världsmästaren och OS-guldmedaljören i fäktning Rolf Edling.
Det är klart att Rolf kom in på Tycho Brahes ödesdigra duell med Manderup Parsberg i Rostock, då Tycho förlorade en bra bit av sin näsa och sen fick klistrat på en näsprotes.
Rolf fick titta på några bilder av Tychos kranium och lanserade igår en ny teori:
♦ Att Tycho föll  under duellen (där är vi överens) och att Parsberg, när Tycho låg, satt sig på honom och använt sig av sin dolk för att skära av en bra bit av näsan – detta för att ge Tycho en riktig minnesbeta (= näsbränna?)..
♦ Kanske Rolf kan komma ut till oss på Pub Brahe nån gång i höst och diskutera sin teori. Jag gör ett försök att locka honom.

Vi ska upp och ut!

En tjusig liten filmsnutt om varför vi vill ut, upp och dit har fångats på nätet av Lars Olefeldt.

Variabel-nytt

Christian Vestergaard frankerar sitt senaste mail till W-bloggen med ett Johannes Kepler-frimärke, det utkom 1971 i DDR, Östtyskland, samtidigt som han berättar att Hans Bengtsson håller på att sammanställa en faktaspäckad tidskrift kallad  Variabelbulletinen. Astronet har all info.

God fortsättning på helgen alla W-bloggsvänner!

Lämna ett svar