Hoppa till innehåll

Nr 139 2012

Solens korona rekordnära

De bästa och noggrannaste UV-bilderna hittills av solens korona har tagits av NASA:s High Resolution Coronal Imager eller Hi-C kort och gott.
Hi-C skickades upp i den högre atmosfären av en fast bränsle-raket 11 juli, och Hi-C anses ge oss fem gånger exaktare bilder än t ex solsonden SDO (Solar Dynamics Observatory)
De första bilderna släpptes härom dagen.

► Hi-C-uppdraget varade bara i fem minuter, men det räckte för att vi skulle få detta unika bildbevis från solen i extremt UV. Hela färden varade i 10 minuter, av vilka 330 sekunder gick åt för att fotografera solen.
► Koronan är en liten svensk specialtet. Det var ju Bengt Edlén i Lund som upptäckte att dess temp på några miljoner grader har med kraftigt joniserade gaspartiklar att göra, och hur den mekanismen fungerar är det fortfarande frågetecken kring.
Hi-C hade fokus på ett område nära solfläcken NOAA 1520. och med den höga upplösningen på våglängden 19,3 nanometer kan vi se hur solens magnetfält liksom styr upp solplasman i märkliga, komplexa former.

Sverige och Shapley

Sent ska syndaren vakna.
Först nu har jag läst Harlow Shapleys memoarbok Through rugged ways to the stars (utkom 1969), i vilken han skriver om Knut Lundmark men OCKSÅ betonar vilken flott gest det var av Lunds universitet att tilldela den självlärde  Milton L Humason ett hedersdoktorat i början av 1950-talet.
Sverige var ett av de första länderna som en ung Shapley – han var från början journalist!!! – överhuvud taget besökte, och han hade väldigt god kontakt med  Lundmark och övriga svenska astronomer.
Lundmarks efterträdare i Lund Carl Schalén medverkade i ett stort ”Shapley-extra” som Astronomical Society of the Pacific gav ut i samband med Harvard-legendens 80-årsdag 1965.
Schalén skrev om sin specialitet, absorptionen i den interstellära världen. Den tänkte Shapley inte alls på i sina första historiska mätningar av Vintergatans klotformiga stjärnhopar.

43 år sen Apollo 11

Tiden går fort när man har roligt, och Lars Olefeldt erinrar om att det snart gått 43 år sen Neil Armstrong tog det första historiska steget på månens yta.
En filmsnutt erinrar om bedriften.
En ovanligt glad Walter Cronkite, legendariskt tv-ankare hos CBS, flimrar förbi. Han blev en passionerad rymdreporter, som intensivt följde det amerikanska rymdprogrammet

Positiva nyheter från Norge

Den norske astronomen Håkan Dahle och hans team har fått en veckas tid på Hubble Space Telescope (HST) för att studera effekterna av  gravitationslinsning, berättar Dagbladet i en artikel som Christian Vestergaard nystat upp. Ökade insikter om själva gravitationslinserna, den med dem förknippade mörka materien och den mörka energin, blir förhoppningsvis resultaten.

Håkan är knuten  till Institutt for teoretisk astrofysikk vid Oslo universitet

Radiointervjun än en gång

Lördagens direktsända närradiointervju med mig om astronomi, finns att lyssna av på
www.radioburlov.se

Klicka på ”Estrad”.
Lyssnarrapporter (förvånansvärt positiva!) har inkommit från så avlägsna trakter som Uddevalla, Hässleholm och Hua Hin i Thailand.
Faktum är att jag en gång i yngre år var synnerligen aktiv i Sveriges Radio och kallades av dåvarande eterkolleger för ”radioastronomen”.

Senaste forskningen om SN2009kn

Våra supernovaexperter i Sverige inklusive Onsalas (och Populär Astronomis) Robert Cumming och vår ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet Jesper Sollerman är några av medförfattarna i en ny hyperintresant rapport om supernovan SN2009kn.

Bl a diskuteras det optiska spektrumets P Cygni-likhet och ljuskurvans tecken på radioaktivt sönderfall av 56Co.

Magnetstormigt på solen

Apropå NASA:s UV-bilder från solens korona ovan:

– Detta är ingen dålig GIF-animering, säger Christian Vestergaard om den portugisiske amatörastronomen Padro Ré och hans dokumentation av en stark magnetstorm på solen.
Solteleskopet var en LUNT 152 f/6 med en x2 Barlow-lins. Kameran en DMK 41.
Klicka på bilden så får du upp den i format och samtidigt får du igång animationen.

Hoppfull bild

Även ovan världens krishärdar finns det en stjärnhimmel. Denna dokumenterades för TWAN (www.twan.org) en sommarkväll över Dahab, Egypten. Copyright: Stefan Seip/Astromeeting.de.
Stefan Seip har en fantastisk hemsida med idel vackra astrobilder. Det är bara att gå in, surfa och njuta.
Hur har förresten amatörastronomerna i Syrien det just nu? Finns de överhuvud taget? På nätet finns en del sajter på temat Syrian Amateur Astronomy Association, som existerat sen 2005 och som hade en hel del aktiviteter under det internationella astronomiska året 2009.
Om man överhuvud taget dessa dagar vågar gå ut i Damaskus för att med ett litet teleskop titta på stjärnorna utan att tuben missförstås för att vara en granatkastare, vågar jag inte sia om.

Lämna ett svar