Hoppa till innehåll

Nr 140 2012

Svensk jakt på Venus vita fläckar

Den svenske amatörastronomen Hans-Göran Lindberg. Skultuna, ingår i ett litet exklusivt internationellt nätverk som jagar ”vita fläckar” i Venus atmosfär. Dessa fläckar syns då och då, senast i förrgår, och för W-bloggens Christian Vestergaard berättar Hans-Göran om bevaknjngsprojektet ”Venus Vulcano Watch”.

► Vulkanteorin är en av tänkbara förklaringar. Hans-Göran och hans kolleger, bland dem en deltidspensionerad astronom i USA, kollar Venus i olika ljus (UV 365nm, men också i IR 685 och 1000nm), analyserar massvis med bilder och jämför dessa med radarbilder av Venus geografi för att se om det finns nån koppling mellan fläckarna och vulkaniska områden.
► – Men det kan bero på mycket annat också. 19 juli 19 juli träffades Venus av en kraftig Corona Mass Ejection (CME) från solen, och då Venus har ett svagt magnetfält kanske dessa CME har inverkan på dess atmosfär, berättar Hans-Göran.
Hans-Görans hemsida finns här.
I förrfjor verkade det som om Venus-forskarna iaf hittat bevis för tre aktiva vulkaner på vår inre syskonplanet.
Redan under 1990-talets början kunde Magellan-projektets radar dokumentera misstänkta vulkaner på Venus. En klassisk upptagning ser ut så här:

Ännu fler bilder från Tycho Brahe-obsis

I samband med radiointervjun med Yours truly i  iördags, tog närradiochefen Erik Ahlbin en hel svit bilder från TBO ett par dagar innan..
Gå in på ”Bildgalleri” under sajten
www.radioburlov.se

Drama i exo-sfären

När franska ESA-astronomer kollat den väl utforskade exoplaneten HD189733b (i Vulpeculae/Rävens stjärnbild) har de upptäckt en märklig sak med hjälp av HST (Hubble Space tlescope):
► I april 2010 syntes inga tecken på en atmosfär på planeten.
► I september 2011 såg astronomerna plötsligt att vätgas strömmade ut och bort från exoplaneten.
► Timmarna före observationerna i fjor höstas såg Nasa:s röntgenkänsliga SWIFT-sond ett intensivt utbrott på värdstjärnan.
► Slutsats: Explosionen på stjärnan har medfört att atmosfären på exoplaneten, en ”Jupiter” nära sin stjärna och med kortkort omloppstid, blåser all världens väg.

Robert om SN 2009kn – en krock som imiterar en SN?

Jag kunde inte låta bli att fråga Robert J(ames) Cumming om hans förhållande till supernovan SN2009kn – Robert är ju en av medförfattarna till hyperaktuella rapporten i Monthly Notices from Royal Astronomical Society (se förra W-bloggen)
Plock ur Roberts mail
♦ Supernovan iiknar Roberts favvosupernova 1994W.
♦ Enligt Robert blev det inga riktigt skarpa slutsatser i artikeln men det blir ett bidrag till debatten om supernovor som tycks lysa mest pga att de krockar med sin närmaste omgivning, alltså materia som föregångarstjärnan redan spottat ut.
♦ –  Den stora frågan lyder: har en stjärna verkligen exploderat en gång för alltid, eller kan bråtet från återkommande utbrott från en riktigt tung stjärna – här kan du ha bilden av Eta Carinae i huvudet – krocka med varandra på ett sätt som ser ut som en supernovasmäll?
♦ – SN2009kn tycks visa tecken på att trots allt vara en stjärna som exploderat, men det är ändå oklart vad det var för ovanligt med stjärnan – eller tidpunkten då den small – som gjorde att supernovan lyste som den gjorde.

Starship Enterprise håller

Så skönt att se en (halv)gammal proffsastronom och planetarieföreståndare som Neil deGrasse Tyson tala sig varm för – Starship Enterprise!

Som vanligt ett tack till Lars Olefeldt, som hittat även denna  filmsnutt.

Lundmark-news

Den som går in på fliken ”Nyheter” på vår Knut Lundmark-webb upptäcker där vilka flikar som har uppdaterats senare tid. Förhoppningen är att underfliken ”The great debate” snart ska kunna sjösättas och att materialet pö om pö översätts till engelska. Men detta är ett evighetsuppdrag a la jätten Finn, som aldrig blir klar med Lunds domkyrka.

Kometdelarna leder loppet

Snyggt jobbat av SOHO-teknikerna att ge oss denna bild av kometen 96P/Machholz och dess passage runt solen för drygt en vecka sen.
Rekommendation: KLICKA/DUBBELKLICKA!!!

Det vi ser är med största sannolikhet fragment av kometen, fotograferade av SOHO/LASCO-kamerorna, kometdelar som ligger några timmar FÖRE huvuddelen av Comet 96P/Machholz.
Sånt händer när kometer ger sig in i närkamp med vår egen hemmastjärna.

Lämna ett svar