Hoppa till innehåll

Nr 141 2012

Onsala satsar ambitiöst på Astronomins dag

Ett av våra universitets uppdrag numera är det ”tredje benet”, att föra ut de vetenskapliga resultaten till allmänheten/skattebetalarna. Detta har inte alltid varit självklart. alltför många forskare har gillat att sitta ostörda i sina moduler, men nya tider råder, och därför är ju Astronomins dag 13 oktober så självklar:
► Så tack till vårt svenska hökkvarter – Svenska Astronomiska Sällskapet – som fastnat för 13 oktober 2012, då vi ska kraftsamla oss över riket och visa vad astronomin är och betyder.
► Alla funderar vi på hur vi ska förvalta uppdraget, Det astronomiska året 2009 gav mersmak, absolut, och nu funderas det lite varstans över vad som allmänheten ska kunna erbjudas. Alla astronomiska institutioner, alla amatörobservatorier förutsätts ställa upp och missionera för vår värderade vetenskap. Tycho Brahe-observatoriet blir definitivt ett starkt kort i leken!!!
► Extra kul: Radioastronomerna på Onsala genomför för sin del en ASTRONOMINS  DAG OCH NATT i Chalmers regi – en stjärnträff i radioteleskopens tecken. Detta berättas från Onsala (tack till Robert Cumming och Christian Vestergaard).

Om några veckor kommer officiell info att meddelas.

♦ Onsala har bara 18 övernattningsplatser men vill  verkligen att intresserade ska ta chansen och söka!  Dessa kommer att möta forskare  som berättar om fantastiska upptäckter, de får prova på att använda ett radioteleskop och  – om vädret tillåter – får de uppleva en stjärnklar natt på  en mörk och speciell plats.
♦ På stjärnträffen får närvarande dessutom en chans att utveckla sig själv inom astronomi: skriva, fotografera, göra konst eller börja delta själv i forskning-en. Ta gärna med egen kamera, kikare eller teleskop eller dator och lär av andra, lyder ett råd.
♦ Intreserad? Skicka en kort presentation om dig själv och varför du vill delta till eva.wirstrom@chalmers.se (eller till Onsala rymdobservatorium på Facebook) senast 31 augusti 2012.
♦ Beslut om vilka som kommer i fråga tas av Onsala rymdobservatoriums informationsansvariga i samråd med radioastronomigruppen vid Chalmers och meddelas senast den 15 september.
♦ Bra sajter med mer info om vad som är på gång:
www.chalmers.se/oso
www.astronominsdag.se

Radioprogrammet – sista chanserna

Ännu några dagar kan intresserade lyssna in intervjun med W-bloggsredaktören, som pratade en timma om aktuell astronomi, vårt sällskap och vårt obsis i Oxie. Klicka på ”Estrad” under sajten:
www.radioburlov,se
Även i Bologna har programmet avlyssnats, så den globala täckningen (Thailand t ex) har varit hygglig.

En pulsar som hickar!

Grattis till Max Planck-institutets forskare. som i dagarna ofentliggjort att de upptäckt en oerhört märklig pulsar/neutronstjärna:
PSR J1838-0537.
► Pulsaren ligger 4970 ljusår från oss, är mycket ung och den roterar kring sin egen axel sju ggr – i sekunden!
► Det märkliga med denna gammaaktiva pulsar är att den syntes fram till i september 2009, därefter  tycktes den hlt försvinna. MEN: Nu har den hittats igen och den utmanar forskningen  genom sin så kallade ”glitch”, den förhöjda rotationshastigheten på 38-miljondelars Hertz snabbare än tidigare. Denna förhöjning  gör att om inte instrumenten  ombord på t ex FERMI-sonden kalibreras om, så ”tystnar” pulsaren.
► När radioastronomer på Green Bank, West Viriginia, USA, riktatde sitt ”öra” mot J1838-0537 så fann de inga pulser på de angivna koordinaterna, men däremot när High Energy Stereoscopic System (HESS)  i Namibiakopplades på så återfanns den trilskande pulsaren.
► Mycket talar för att det vi ser och hör är en pulsar med en omgivande  ”pulsar wind nebula”, där partiklar rör sig med nästan ljushastigheten i kraftiga magnetiska fält. I sådana extremsituationer råder relativistisk atomfysisk.

Förr sågs neutronstjärnor som ett ointressant slutstadium för många stjärnor, men ny forskning visar att det händer massor av intrikata saker inuti stjärnresterna och forskarna pratar om ”stjärnbävningar” mellan den supraflytande kärnan och den omgivande atmosfären och mycket annat.

Nazistfysikern fick i alla fall böta

Den som läser Peter Olaussons bok Tredje rikets myter har stor glädje av hans kapitel om ”tysk fysik” under Hitler-åren, nazisternas fysiker som försökte  förtränga Albert Einsteins geniala upptäckter och tala sig varma för en mystisk arisk fysik.
Bland fienderna fanns även Werner Heisenberg, som anklafades för att ha försvurit sig åt den ”judiska fysiken”.
En av dessa  forskare, ”Fysik-Führern” Johannes Stark (Nobelpristagare 1919) dömdes att betala 1000 DM efter kriget för alla sina monumentala dumheter. Han lär även ha dömts till fängelse efter en avnazifieringsdom 1947. Konstigt nog begåvades en gång Stark med ett svensk frimärke.
När det kom ut vet jag dock inte.

Även inom naturvetenskapen har funnits kompletta idioter.

Storverk om Lund

K Arne Blom, gammal författarkompis, berättade om sitt redaktörsskap för det nya tredelade bokverket om Lunds historia (utkokmmer i november) häromdan. Han berättade bl a att Sverker Oredsson skrivit om gamla obsis, vilket låter betryggande.

Nya NASA-akronymer

InSight står för Interior Exploration using Seismic Investgations, Geodesy and heat Transport (”lyssnar” på Mars inre).
TIME betyder Titan Mare Explorer och ska landsättas, är det tänkt, på Saturnusmånen Titans hav och där fiska efter intressanta molekyler.

Hundgöra

Laban i Sydsvenskan (26.7) rekommenderas!


Lämna ett svar