Hoppa till innehåll

Nr 142 2012

NASA:s bästa bild – Gotland från ovan

Härom dan offentliggjorde NASA vinnarna i sin ”Earth as Art”-tävling, där 14 000 NASA-besökare på nätet fått välja och vraka bland 120 bilder från NASA:s Landsat-satelliter. Experter inom US Geological Survey har med hjälp av lite färgtrix skapat en rad suggestiva bilder, och favoriten nr 1 blev altså Gotland – fotograferat från Lansat 7 2005.
NASA:s kommentatorer skriver om likheter med en ”stjärnbild”  signerad Vincent van Gogh
Det vi ser i havet runt Gotland är algblomningen, som ovanifrån ger så här vackra bågformationer:

van Goghs ”kopia”, De sterrennacht, från 1889 ser ut så här:

I NASA-tävlingen brädade Gotland spektakulära Landsat-motiv över Algeriet, Lake Eyre, Mississippi och Yukon-deltat.
Utom tävlingen, om jag får vara så fräck, så har NASA även tagit denna unika ”flygbild” 2005 över Sydsverige där du – om du klickar på bilden – kan se Skåne ovanifrån med Tycho Brahes Ven. Du kan till och med ana dig till Öresundsbron

Dubbelt så roligt i Vintergatan

En ny ESO-studie baserad på bilder från VLT-bamsen, visar att de flesta av Vintergatans ljusaste och tyngsta stjärnor har följeslagare. Tre av fyra är äkta dubbelstjärnesystem, och det kommer som en smärre överraskning för astronomerna.
– De här stjärnorna är riktiga bestar. De är mer än 15 gånger tyngre än vår sol och kan lysa upp till en miljon gånger starkare, säger astronomen Hugues Sana vid Amsterdams universitet, som lett det internationella teamet bakom upptäckten.
► De flesta av dessa dubbelstjärnor växelverkar dessutom med varandra, fann forskarna. Det innebär att material flyttas över från en stjärna till den andra.

► Ännu en överraskning är
att så många som en tredjedel av stjärnparen väntas slutligen smälta samman till en enda stjärna.

► Dessa spektakulära bilder visar delar av Carinanebulosan (till vänster), Örnnebulosan (i mitten) och IC 2944 (till höger).
► I dessa områden håller stjärnor på att bildas och de innehåller många heta unga stjärnor, bland annat flera ljusttarka stjärnor av spektraltyp O. O-stjärnorna i dessa stjärnbildningsområden inkluderades i observationer med ESO:s teleskop VLT, och är markerade med cirklar.
► ESO-astronomerna fann att många av dessa stjärnor levde i par och att sådana dubbelstjärnor ofta flyttar material från den ena stjärnan till den andra.
► Bilderna ovan skapades utifrån bilder tagna med kameran WFI (Wide Field Imager) på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid ESO:s observatorium La Silla i Chile.

Jorden på natten

Lars Olefeldt har hittat en flott treminutare med levande bilder från internationella rymdstationen, som fokuserar på skeenden på jordens nattsida. Det åskar på sina ställen, det är mycket stadsljus och norrkenen är på plats. Tjusigt!

Ännu en SNR

Två forskare vid Max Planck-institutet konfirmerar nu att den misstänkta supernovaresten (SNR) kallad G308.4-1.4 verkligen är en äkta SNR.
Himlakroppen ligger 6-12 kpc från oss (20 000-40 000 ljusår) och stjärnan, som orsakade denna SNR. exploderade för nånstans  mellan 5000 och 7500 år sedan.
En SNR-katalog som publicerades på nätet för en tre-fyra år sen, täcker in nästan trehundra SNR-objekt i vår egen vintergata.  Vilket får mig att ställa en enkel fråga till dagens yrkesastronomer: När får vi se nästan supersmäll i Vintergatan? Det är länge sen sist… Ni bara lovar och lovar men kommer aldrig till skott.

Apropå London-OS…

.. så arrangeras 17:e internationella astronomiska olympiaden i Gwangju, Sydkorea, dagarna  16-24 oktober i höst.
Hemsidan med all info här.

Lämna ett svar