Hoppa till innehåll

Nr 143 2012

Mars väntar på Curiosity!

Förväntningarna – och på sina håll, kanske oron – stiger inför NASA:s planerade Marslandning av utforskaren Curiosity ombord på MSL (Mars Science Laboratory). Dagens NASA-rapport säger att gårdagens banmanöver var framgångsrik, under sju sekunder ändrade två raketer rymdfarkostens hastighet med en centimeter per sekund.
Det var fjärde gången kursen korrigerats.

De sista 48 timmarna innan passagen ner genom Mars atmosfär och en lyckad landning, kommer ytterligare två småjusteringar att äga rum.
Även NASA:s Mars Odyssey-farkost, som snurrar runt vårt grannplanet, positioneras nu så att den kan följa och bekräfta MSL-landningen om drygt en vecka.

Mars-fantasy – och annan fantasy

Om det överoptimistiska holländska Mars-projektet Mars One – med målet en människa på den röda planeten redan år 2023 –  skriver Bertil Falk på Tidnigens Kulturens webb.
Och så tipsar Tora Greve om ett för mig nytt sf-förlag, Undrentide Förlag, som drivs av svensk- och engelsklärarinnan Eline Holmern. Förlaget har ett par intressanta titlar på sitt program. Hoppas det går vägen!

Hamburg Bergedorf 100-årsjubilerar

Anrika observatoriet Hamburg Sternwarte kan 100-årsjubilera i år och gör det framöver med en stor – konstutställning!
SternwARTe heter satsningen med mängder av bildskapare, skulptörer, installatörer m m, och de kommer under dagarna 10.8-12.8 och 17.8-19.8 att invadera både husen och kupolerna och naturen kring  observatoriet.
Det blir även musik och litteratur och allmänheten får gärna också grilla.
Har du vägarna förbi, så glöm inte tipsa oss på W-bloggen vad du tyckte om upplevelsen.
Info här!

Hamburg-astronomerna hoppas att UNESCO nån gång ska komma till skott och föra upp observatoriet som en del av ett  omistligt världskulturarv.

Tycho-fynd för den som är stadd i kassa

Danska antikvariatet H J Lynge & Søn A/S har specialiserat sig på en del ytterst rara astronomiska böcker och dokument, Utbudet omfattar flera Tycho Brahe-utgivningar – bl a går det att komma över en Tycho Brahe-autograf för 75 000 DKK (ca 90 000 svenska kr). Den ser ut så här:

♦ Tychos brevväxling med den astronomiintresserade lantgreven Wilhelm IV av Hassen och dennes hovastronom Christian Rothmann finns också i katalogen, som bjuder på godbitar av storheter som G H Darwin, Arthur Eddington, Albert Einstein, John Herschel (hans nebulsakataloger!), William Herschel, Johannes Kepler, Elis Strömgren, Urbain Le Verrier… ja, nästan hela astronomihistoriens A-lag finns med.
♦ Även en del modernare rariteter går att köpa – t ex Georg Gamows Nature-särtryck ”The Evolution of the Universe” (1948) går på  3200 DKK.
Svenska namn finns (Svante Arrhenius, Knut Lundmark, NVE Nordenmark) men att handla dem i Danmark är faktiskt att gå över ån efter vatten. Själv köpte jag t ex Lundmarks doktorsavhandling för en tid sen  genom Kungl Vetenskapsakademien, så där slapp jag den antikvariska mellanhanden.
♦ En del  av böckerna i ens eget bibliotek har börjat gå upp i ”intressanta” prislägen. Men finns det verkligen en marknad bland astronomihistoriska nördar?
(Tack till Christian Vestergaard, som tipsat om Tycho-rariteterna.)

Lyckat danskt skjut

De danska raketamatörerna inom Copenhagen Suborbitals lyckades få upp sin raket härom dan på 20 km:s höjd, så projektet lever.
Synd att killarna  inte tagit chansen att missionera för sin sak på denna sidan Sundet, även om de säger på hemsidan att de gärna ger lectures.

Skjutbanan ligger utanför Bornholm.

Amatörastronomer och proffs (1)

Slumpupptäckter av amatörastronomer (kometer, novor etc) tillhör det alltmera sällsynta, men lite yvs vi väl alla fortfarande över vår österrikiske kollega Matthias Kronberger som i fjor krediterades för sin upptäckt av den planetariska nebulosan kallad Kronberger 61 eller Kn 61.
Detta är ju själva drömscenariot: Att upptäcka något så här dramatiskt och sen få världens största teleskop, som Gemini North-bjässen, att gå in och dokumentera upptäckten.
Kronberger-61, ”Fotbollsnebulosan”, ligger i samma trakt av Vintergatan där Kepler-sonden sveper efter exoplaneter.
Matthias Kronberger tillhör ett nätverk som kallas Deep Sky Hunters, och denna planetariska nebulosa är inte den första gruppmedlemmar hittat.

Sommarstängt håller vi…

.. aldrig, vi är alltför yrkesskadade för det, men däremot drar vi oss uppåt västkusten och Sveriges vackra framsida några dagar för att snart återkomma i en W-blogg nära dig. Håll ut!

Lämna ett svar