Hoppa till innehåll

Nr 150 2012

Största och äldsta nedslagskratern upptäckt på – Grönland!

Bättre sent än aldrig… så stort GRATTIS eller, snarare, TILLYKKE till den danske geologen Adam A Garde, som med sitt forskarteam inklusive geologen Brendan Dyck från Lunds universitet, kolleger på Cardiff University och ett institut för planetstudier i Moskva upptäckt, mätt upp och räknat på  jordens hittills största och äldsta nedslagskrater. Artikeln finns i Earth and Planetary Science Letters.
► Kratern ligger på Grönlands västkust vid Maniitsoq (”Sockerytoppen”), är tre miljarder år gammal och har en diameter på 500- 600 km – den är med andra ord större än Danmark!
► 2009 drog projektet inom GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) igång för att identifiera resterna efter rekordsmällen i jordklotets barndom
– Geologer har i 60 år arbejdet i området, og man har i al den tid vidst, at der var noget, der ikke passede, sa Garde tidigare i somras till  danska radions  P1 Morgen.

► Meteoriten smällde in i jordklotet med en hastighet av osannolika 20 000 kilometer i sekunden (kan detta verkligen stämma? verkar osannolikt, W-bloggred:s anm.), jordytan vändes upp och ner och en gigantisk tsunamivåg på 100 meters höjd skvalpade runt jordklotet för att möta sig själv.
Garde till danska radion:
– Hvis den ramte i dag, ville det være slut med højere liv, men dengang var der ikke højere liv.
► Tidigare rekordhållare både vad gäller ålder och storlek var Vredefort-kratern i Sydafrika (2,02 miljharder år, 300 km i diameter) följd av Sudbury-kratern (1,85 miljarder år) i Canada.
► Upptäckten går tillbaka till 2009, då Garde granskade ett par geologiska kartor över Grönland och blev efter granskningar på ort och ställe, övertygad om att här hade hänt dramatiska saker för länge, länge sen. Jordytan har vänts ut och in, värmealstringen har varit enorm.
► Kraschen ägde rum för 3001 ± 2 miljoner år sen. Därefter har erosionen och inlandsisen stuvat om landskapet, men ju djupare vi tar oss, desto fler tecken på en saftig asteroidsmäll kommer i dagern. Efter smällen fylldes kraterhålet av havsvatten, vilket ytterligare komplicerade förloppet.
► Asteroiden/meteoriten bör ha varit 30 km i diameter

GEUS har en fyllig rapport om upptäckten naturligtvis.
Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men naturligtvis har nu nickelintresserade gruvexploatörer fått guld i ögonen och vill börja borra efter mineralgodsakerna i djupet.
PS kvällstid 10.8

När det gäller nedslagshastigheten angiven ovan är det mera sannolikt att det rör sig om 20 km-s. Olika uppgifter snurrar i och för sig i  cyberrymden, men vi kan omöjligen prata om tiondelar av ljushastigheten.

ESO bjuder in till tävlingar

För första gången någonsin kan du själv bestämma vad VLT ska observera, och till och med vinna en fantastisk resa till Chiles Atacamaöken för att själv hjälpa till att utföra observationerna.
– Den första av våra två jubileumstävlingar kallar vi Välj vad VLT ska skåda, berättas i ett mess från ESO.
♦ ESO har redan valt ut några intressanta himmelsobjekt som är synliga på himlen under natten för ESO:s femtionde födelsedag – den 5 oktober 2012 – och som även passar in i VLT:s synfält . Det enda du behöver göra att att rösta på det objekt som du tycker mest om. Det som får flest röster kommer att observeras av VLT på jubileumsdagen den 5 oktober 2012.
♦ ESO-ansvariga  kommer att dra en vinnare och tio andrapriser bland de som röstat (du måste inte ha röstat på det vinnande objektet). Förstapriset är en ny iPad och andrapriserna består av ett antal ESO-produkter: böcker, DVD:er och andra godbitar.

♦ Skulle du vilja åka till VLT och själv hjälpa till att observera det vinnande objektet?
♦ För att få möjligheten att göra detta ska du vara med i vår andra tävling som vi kallar Twittra dig till VLT! Twittra din motivering till varför just du ska besöka ESO:s Paranalobservatorium. Du får skriva på svenska, engelska eller något annat av de officiella språken för ESO:s medlemsstater.
♦ En kommitté kommer att utse den lyckliga vinnaren som erbjuds att åka till Chile, med både resa och uppehälle betalt. Vinnaren får möjligheten att besöka VLT under den femtionde årsdagen för ESO:s bildande, den 5 oktober 2012, och kommer också att få observera det vinnande objektet från tävlingen Välj vad VLT ska skåda. Som en del av firandet av jubileet kommer observationerna också sändas live på nätet till tittare över hela världen.
♦ Deadline för båda tävlingarna är 31 augusti 2012, klockan 23:59:59 CEST. Mer information och regler för tävlingarna finns på ESO:s hemsida.

Försökte ryssarna mörda A C B Lovell?

Samtidigt som den radioastronomiska världen sörjer bortgångne legenden A C B Lovell, skriver seriösa engelska tidningar om att Lovell var övertygad om att rysk militär  under kommunisttiden försökte radiakmörda honom. Med teleskopet på Jodrell Bank blev han en sorts ”Mannen som visste för mycket om Moskva”.
En av Lovell författad rapport om hans upplevelser under  kalla kriget ligger i ett arkiv tillhörigt Manchester University och kommer att offentliggöras efter Lovells begravning 23 augusti.
Lovell var djupt religiös och varken spelade eller såg på cricket på söndagar.

Mörk materia i solens närhet

Forskare är nu övertygade om att det finns  gott om  mörka materia i solens närhet. Detta har misstänkts sen Jan H Oorts tid.
Christian Vestergaard tipsar om en artikel på phys.org i ämnet där idén om att den mörka materien består av en ny sorts svagt växelverkande elementarpartikel torgförs.

W-bloggen nu upp i 700+

Sen starten 2010 har vi faktiskt pressat oss upp över 700 W-bloggar sammanlagt. Om varje blogg har en fem-sex notiser, blir det ett rätt hyggligt slutresultat.
Tröttnar gör vi aldrig, men ibland dämpar vi ner produktionstakten, av respekt för rådande fackliga avtal.
Tack alla som hjälper till – och tack till vår kära vetenskaps yrkesutövare, som presterar resultat en masse.

Världens historia på 2 minuter

Tack till min gamle chefredaktör Ulf Mörling, som låter oss ta del av världens historia – from the begining to the e…? – på 120 sekunder.

Män är inte från Mars!

Lars Olefeldt har snokat fram denna kloka iakttagelse på nätet (ESPN är amerikanska sportkanaler på tv):

Lämna ett svar