Hoppa till innehåll

Nr 153 2012

En riktig rökare i Vintergatan!

René Magritte skrev “Detta är ingen pipa” på sin välkända målning.

Det här – bilden nedan – är inte heller någon pipa, utan en bild av delar av ett vidsträckt stoftmoln 600 ljusår bort i Vintergatan som kallas Pipnebulosan, berättar veckans pressmess från ESO.

Nebulosan,  som också bär katalogbeteckningen Barnard 59, och dess ”munstycke”  togs av kameran Wide Field Imager på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop på ESO:s La Silla-observatorium.

(Som vanligt rekommenderas du att KLICKA/DUBBELKLICKA på bilden för att få upp den i tittvänligt format.)

► Nebulosan har fått sitt namn efter den amerikanske astronomen Edward Emerson Barnard som var först med att systematiskt undersöka mörka nebulosor med hjälp av långa fotografiska exponeringar. Han var också en av dem som förstod att de bestod av stoft. Barnard katalogiserade totalt 370 mörka nebulosor över hela himlen.
► Vid en första anblick dras antagligen din uppmärksamhet mot mitten av bilden med de mörka skruvade molnen som liknar benen hos en väldig spindel på sitt nät av stjärnor. Här finns dock många mindre detaljer gömda. Dimmiga, rökiga former mitt i det mörka partiet lyses upp av nya stjärnor som håller på att bildas.
► Stjärnbildning är vanligt i områden med täta moln av molekylär gas, såsom mörka nebulosor. Stoft och gas klumpar ihop sig under inverkan av gravitationskraften, och klumparna drar sedan till sig mer och mer material tills en stjärna kan bildas. Jämfört med liknande områden bildas dock jämförelsevis få stjärnor i Barnard 59. Här finns det fortfarande mycket stoft kvar.
► Om du tittar noga kanske du också kan få syn på ett antal små blå, gröna och röda streck spridda över bilden. Det är asteroider.
► Hela detta område, som är ungefär sex ljusår tvärsöver borta vid Barnard 59, täcker bara en liten del av himlen.

EXKURS:

Surrealisten René  Magrittes klassiska och paradoxala pipbild, som ställer våra invanda begrepp på huvudet,  ser ut så här:

Magritte var belgare, levde åren 1898-1967 (avled 15 augusti det året, samma datum som ESO publicerade sin pipbild i går).
Jag vet inget om hans eventuella astronomiintresse, men han har i alla fall fått en krater uppkallad efter  sig på Merkurius – tacka MESSENGER för det. Tidigare i somras väckte det viss munterhet i astronomiska och konsthistoriska kretsar att Magritte-kratern har viss likhet med Musse Pigg, ett faktum som Magritte skulle ha älskat.

London från ovan

Ännu fler maffiga bilder! I samband med  London-OS tog Terra-satellitens ASTER-kamera en bild av London från ovan. Med lite färgförstärkning blev resultatet detta:

Om några veckor börjar denna olympiads version av paralympics.

Skvalpet i Perseus-hopen

De storskaliga gasrörelserna inuti Perseus galaxhop har nu studerats. Rörelserna, ”skvalpet” (eng. sloshing), orsakas sannolikt av ett AGN-objekt och växelverkan mellan samgående galaxer i hopen. Notabelt är hopens kalla centrum.
Av bara farten får vi på W-bloggen lära oss ett nytt begrepp – ICM som i ”intracluster medium”.
Forskarna hoppas mycket på resultaten av röntgenspektrometrarna ombord på den kommande japansk-holländsk-amerikanska satelliten Astro-H, som förväntas gå i luften 2014.

SN-jakt som industri

Att supernovajakten, särskilt smällarna  av Typ Ia, bedrivs under närmast industriella former, bevisas av projekt som Nearby Supernova Factory. Även svenska SN-forskare är med  i spelet.
Att forska om supernovor är som en vanlig dag på kontoret. Du stämplar in, forskar lite, lägger papper i in- och utkorgar och stämplar ut. Har du tur ringer nån från Nobelstiftelsen och berättar att du fått årets Nobelpris i fysik. Det beskedet lägger du i inkorgen.

Hört på astroteologiskt seminarium i Lund

– Även ni ateister är Guds barn.

Ännu en  rökare!

Grattis till Petr Horálek, en tjeckisk amatörastronom och astrofograf, som lyckades med bedriften att fånga en perseid 12 augusti i år med ett rökspår som upplöstes först efter fem minuter. Tips: Klicka på bilden!

spacweather.com finns bilden och storyn, och Petrs egen hemsida – även på engelska – finns här. Där har rökaren ännu inte publicerats.

Glädjande ASTB-nyhet på gång

På söndag eftermiddag 19 augusti släpper vi en glädjande nyhet,som berör alla men speciellt en inom ASTB-kollektivet.
Stay tuned!

Lämna ett svar