Hoppa till innehåll

Nr 154 2012

Visst händer det glada saker i kosmos:

Peter Linde utsedd till "Årets Eldsjäl"

I samband med föreningarnas dag under Malmöfestivalen denna söndag (19.8) utdelade stans fritidsförvaltning sitt och kommunens förnämliga hederspris "Årets Eldsjäl" för 2011.

And the winner is…

Peter Linde, vår ordförande och primus motor i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Stort grattis till Peter, som tog emot utmärkelsen på Stora scenen på Gustav Adolfs torg av fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr, fick blommor, diplom och 5000 kr. Motiveringen i sin helhet:

"Peter Linde har under flera år aktivt och engagerat utvecklat såväl föreningens observatorieverksamhet med utrustning och lokaler, som föreningens pedagogiska verksamhet riktad till medlemmar, skolor och allmänhet. Peter har med stor kunnighet inom sakområdet hjälpt föreningsmedlemmar, studenter och besökare till nya kunskaper i en lite udda verksamhet och därigenom både bokstavligt och bildligt vidgat många personers vyer och världsuppfattning."

Juryn bestod av:Jan Bengtsson HISO. Eva Larsson Lindfors HSO Malmö,  Margareta Persson MIP, Tommy Theorin MISO, Bo Sjöström Fritidsdirektör, Frida Trollmyr Fritidsnämnden.

♦ Peter är en sällsynt välförtjänt pristagare. Det är inte bara ordförandeklubban han hanterar i ASTB, han är i högsta grad drivkraften bakom allt det positiva som skett ute på Tycho Brahe-observatoriet: Fjärrstyrningsprojektet, de nya lokalerna, halvtidsanställningen av astropedagogen Peter Hemborg m m. Plus alla förhandlingar med kommunen.

► Lägg till detta den "normala" verksamheten inom ASTB med våra månatliga möten, populära träffar för allmänheten på observatoriet (senast Perseid-kampanen). Han hörs ofta i radion, både i lokalradion och Vetenskapsradion,  inför spektakulära händelser på himlavalvet. Bildbevis finns!

♦ Tack vare Peter ligger vi också i framkanten med våra hemsidor inklusive den senaste. ägnad minnet av vår ASTB-grundare Knut Lundmark.

♦ Peter agerar dessutom vice ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet och har suttit med i redaktionsrådet för Populär Astronomi, vårt gemensamma hus- och livorgan.

♦ Peter har jag känt sen nästan femtio år tillbaka och vi har kamperat ihop i diverse sammanhang, inom ASTB i omgångar, i gamla MARS, inom Internationella amatörastronomiska unionen IUAA där Peter var en ung drivande generalsekreterare i början. När Gustav Holmbergs och Johan Kärnfelts publikation över svensk amatörastronomi och dess historia väl utkommer, är jag övertygad om att Peter får välförtjänt uppmärksamhet.

♦ Att Peter dessutom hunnit göra forskarkarriär på  astronomiska institutionen i Lund – han var tidigt ute inom bild- och databehandlingsgebitet –  och fått jobba med t ex Hubble-teleskopet, liksom bara kompletterar bilden av en brinnande jävel, en genuin eldsjäl.

♦ Det är med "Årets Eldsjäl" som med den gamla iakttagelsen att när det regnar på kyrkoherden, så duggar det på klockaren. Så vi gläds alla över hederspriset, och stort tack till Peter Hemborg som nominerade Peter.

PS.

Rapport följer på ASTB:s hemsida. Nyheten står lite här och var på nätet och på plats var även en reporter plus fotograf från Kvällsposten.

Jorden, hallå, hallå…

Povel Ramel ("Jorden, hallå! Hallå! Hallå!  Upp i det blå, ja blå, ja blå, ") skulle ha gillat denna bild från Marslandaren Curiosity, som Christian Vestergaard hittat – trion Venus, Jupiter, jorden:

Christian har också nystat upp en panoreringsbild från Curiosity, som tillåter oss att vara interaktiva och snurra runt 360 grader. Det är ett fantastisktl landskap som Curiosity landat i!

Snusdose-nebulosan

Apropå Pipnebulosan i förra W-bloggen: Den planetariska nebulosan nedan har inget namn, den kallas kort och gott Abell 39 efter katalogen i vilken den står med.

Jag har ett förslag: Låt oss kalla den för "Snusdose-nebulosan" eller bara "Snusdosan".  Varför inte efter de guldkantade blå dosorna från  Göteborgs Rapé?

► "The Snuffbox Nebula" på engelska.

► "Schnupftabakedose-Nebel" på tyska.

► "Nébuleuse Tabac à priser-etui" på franska.

► "Nebuloso Tabacchiera" på italienska.

PS.

Message to the international astrocommunity:

Henceforth the planetary nebula Abell 39 will be known as "The Snuffbox Nebula".

Tychos Urania

Jag störde vår ASTB-vice Anders Nyholm i hans tentamensplugg och bad honom fundera på frågan om det finns nån återgivning nånstans av den Urania-staty eller Urania-tavla, som Tycho Brahe måste ha haft ute på Ven. Jag har inte hittat något "bildbevis".

– Jag kikade  i några olika Tychoböcker som jag har, men utan att hittat något om någon Uraniastaty eller -bild. T.ex. har Alex Wittendorff i sin bok Urania som post i registret, men det nämns ingen staty eller dylikt  i boken.

– Den staty som stod på kullen ovan värmestugan på Stjärneborg skall ha föreställt Merkurius, för övrigt, berättar Anders.

Vi ger inte upp! Kan det finnas nånting att gräva fram i hans Mechanica???

Surplusteleskop löser mörk energi-gåta?

Kan Bibelns svärd förvandlas till plogbillar, så vill amerikanerna inte vara sämre. För: Vad sa NASA-folket  när spionsatellit-organisationen National Reconnaisance Office  hörde av sig och undrade om de var intresserade av en del surplusgrejor som gjort sitt i nationens intresse?

Ex-Astronauten John Grunfeld, som reparerade Hubble-teleskopet på 90-talet under en sensationell mission, och som nu jobbar för NASA på vanlig kontorstid, förstod när han hörde om saken snart vad det handlade om: Två rymdteleskop med Hubble-teleskopets prestanda, men teleskop som tidigare varit riktade mot jordklotet, inte mot kosmos.

Hallå!?!

Grunfeld hoppas nu att "surplus"-teleskopen ska kompletteras och rustas upp och komma till användning som forskningsinstrument, bl a för att utforska den mörka energins gåtfullhet. Pengar måste fram till projektet, och det kan bara Kongressen bestämma.

NASA:s gubbar kliar sig i huvudet, för deras långtidsbudget för dark energy-utforskning medger inte satsning på nya instrument förrän 2024. Nu får de möjligheten att radikalt snabba på den processen.

Teleskopen, kallade NRO-1 och NRO-2,  har huvudspeglar på 94 tum (2,5 meter). alltså i klass med HST. Enligt uppgift hade de som spionsatelliter bättre upplösning än HST.

(Tack till Peter Linde för tipset.)

SDO dokumenterade Venuspassagen

En fantastisk bildanimation från rymdbaserade  SDO, Solar Dynamics Observatory, och Venus-passagens första kontakt finns numera att ladda ner på nätet.

Det är Christian Vestergaard som fyndat filmen.

Virtuellt bubbel

Med tanke på dagens begivenhet känns det inte helt fel att öppna en flaska virtuellt bubbel och önska oss själva i allmänhet och Peter Linde i synnerhet lycka till.

1 kommentar till “Nr 154 2012”

  1. Gratulerar till priset, Peter!
    Det med spionsatelliterna hörs spännande. Har även hört rykten om ett nytt fantastiskt okular till Meaden.  Hoppas den nya meriten kan tillföra observatoriet lite cred från beviljande myndigheter.

Lämna ett svar