Hoppa till innehåll

Nr 156 2012

Alla vägar bär till Mariestad!

Mariestad är adressen för  "Årets TUS" i regi av Mariestads Astronomiska Klubb,  TUS som i "Träff under stjärnorna" dagarna 24 -25 augusti. Årets tema är solen i alla dess former, avslöjar MAK:s hemsida som har alla fakta och tips.

Huvudföredragshållare är ingen mindre än vår framstående solforskare, tillika sekreterare i Svenska Astronomiska Sällskapet Dan Kiselman. Dan representerar denna gång  Kungliga Vetenskapsakademiens institut för solfysik och föredragets tema är  "Solen i närbild".

Hur man ta sig till TUS?

Christian Vestergaard, som man aldrig vet var man har, tipsar om detta ekipage på väg mot Mariestad på en "Norton Star MC":

Nyligen ägde ju Sagittarius-träffen 2012 rum på Öland, och Tora Greve m fl från vår sida var på plats. Det måste ha varit fantastiskt att befinna sig på Stora Alvaret och samtidigt spana in himlavalvet som njuta av dofterna från de hemliga orkidé-gömmorna på ön.

Exakta Vintergats-kopior hittade!

Även proffsastronomer har sina möten. Just nu kongressar IAU i Beijing. och bland de första större nyheterna hör att radioastronomer med hjälp av ett sökprojekt kallat  Galaxy and Mass Assembly Survey (GAMA) lyckats identifierat två system som EXAKT liknar vårt (= Vintergatan PLUS Stora och Lilla Magellanska molnen) – detta framvaskat bland 100 000-tals galaxer.

3 procent av de Vintergatsliknande tvåspiraliga galaxerna har syskonsystem som de Magellanska molnen, och av 14 "Vintergator" är det  två som exakt matchar vårt hemmasystem. Detta tillhör således undantagen i kosmos, varför det är lätt att hålla med astronomen Aaron Robotham:

– The galaxy we live in is perfectly typical, but the nearby Magellenic Clouds are a rare, and possibly short-lived, occurrence. We should enjoy them whilst we can, they'll only be around for a few billion more years,

Vem betalade?

Det var en spansk, en italiensk och en grekisk astronom som var ute och åt och drack på krogen och mådde bra. Vem tog notan?

Svar: Tyskland (förmodligen genom Max Planck-institutet).

Nytt ISS-skydd mot mikrometeorider

Under de senaste rymdpromenaderna av två ryska ISS-kosmonauter, har  servicemodulen Zvezda fått ett extra yttre skydd mot mikrometeorider.

Ett äkta ångpunks-teleskop

För många år sedan läste jag en liten populär bok om teleskop och observatorier och sprang i den på uppgiften om det fantastiska teleskopet, som ställdes upp i samband med Paris-utställningen 1900. Refraktorn hade ett objektiv på 1,25 m, fokallängden var 57 m. Biggest in the world, vad det nu blir på franska. Yerkes-refraktorn är bara "tvåa" i historieböckerna men har å andra sidan gett oss MASSOR av forskningsresultat, även in i våra dagar.

♦ Paristeleskopet låg horisontellt med okularändan rörlig längs järnvägsspår, och ljuset samlades in via en Focault siderostat framför objektivet med en rörlig plan spegel på 2 m,

♦ Minimumförstoring för bjässen var 500 ggr.

♦ Refraktorn har skrivits in i historien av flera skäl. Det är och förblir det teleskop genom vilket flest människor tittat. Dess  astronomiska betydelse var nästan av noll och intet, men en del astronomer presterade både månfotografier, nebulosateckningar m m genom tuben vars bildkvalitet var extremt utsatt av luftoron på markhöjd.

En kollektion bilder på nätet:

1

2

3

4

5

Företaget bakom teleskopet gick i konkurs, tubbitarna såldes som skrot men linsen lär finnas nånstans i Paris-observatoriets gömmor.

Det skulle vara intressant att läsa vad tidens svenska Paris-turister tyckte och tänkte om den liggande "Leviatan".

Flott pris till "samurajen" Sandra Moore Faber

När Astronomische Gesellschaft möts i höst, delas en rad medaljer och priser ut. Den "tyngsta", Karl-Schwarzschild-medaljen, tilldelas galaxforskaren Sandra Moore Faber vid University of California, Santa Cruz. Tidigare i år fick hon Bruce-medaljen, som delas ut av Astronomical Society of the Pacific.

Sandra Moore Faber har specialiserat sig på den mörka materien, som spelar stor roll för vår förståelse av universums storskaliga struktur och hur galaxer bildas. Av bara farten har hon även hunnit sätta sin prägel på stora teleskop inklusive Hubble Space Telescope, 3-meters teleskopet på Lick  och 10-meters giganten på Keck-obsevatoriet. Mauna Kea, Hawaii.

När tyskar delar ut priset sker det alltid efter grundligt tänk och förarbete.

Faber är en av de "sju samurajerna" som upptäckte den enorma galaxkoncentrationen, som i dagligt tal kallas The Great Attractor.

W-bloggen på turné

Närmaste dagar tar  vi det lite lugnt men inte lugnare än att en av W-bloggens medarbetare kommer att uppsökas i sitt näste. Om Skånetrafiken gör som ISS: Håller tiderna, vill säga.

Rapport följer!


 

Lämna ett svar