Hoppa till innehåll

Nr 162 2012

Slöjnebulosan på gammaldags vis

Johan Kärnfelt, vår idoge astronomi- och vetenskapshistoriker i västerled, tecknar och skissar gärna vid sitt teleskop så som "de gamle" gjorde. Och resultatet kan bli hur spännande som helst!

Så här ser t ex Slöjnebulosan i Cygnus/Svanen ut, den gamla supernova-resten (KLICKA!):

► Förstoringen är inte astronomisk för att vi ska kunna  skönja SN-nebulosans bågar, men ett OIII-filter var till god hjälp. Detta smalbandsfilter är alldeles perfekt om en observatör jagar vanliga nebulosor och planetariska nebulosor.

► I biografin över Walter Baade, den i många avseenden banbrytande tyske astronomen verksam i USA före, under och efter  andra världskriget, kom, smart som han var,  på det systematiska bruket av OIII-filter, och han kunde tack vare det upptäcka en rad nya planetariska nebulosor till och med i Andromedagalaxen – som punktformiga fenomen!

► När Johan första gången offentliggjorde sin bild i fjor på Astronet forum, noterade han att "ögat är ju också en sorts kamera, eller hur?".

– I denna skiss har jag gett mig på Slöjnebulosan i Svanen. Stjärnfältet hade jag kalkerat i förväg på från en stjärnkarta för att slippa lägga tid på det vid okularet. Alla de många delarna av nebulosan är däremot tecknade vid okularet.

– Det gick åt sammanlagt två timmar fördelade på lika många kvällar. Jag har använt 50x och 70x och ett OIII-filter. Som framgår finns det en hel del att se, förutom de två mest kända delarna.

► Slöjnebulasan är extremt utsatt för proffsastronomernas ögon. Hubble-teleskopet har detaljstuderat "vingarna" eller "bågarna" och här förekommer ett dramatiskt samspel och en intensiv växelverkan mellan supernova-utkastet och det omgivande stoft/gas-materialet. Avståndet uppskattas till nånstans runt 1500 ljusår, och hela nebulosan är en 5-6 ggr större på himlavalvet än fullmånen.

En pedagogisk APOD-bild härom året – avsändare den tyske amatörastronomen Rolf Geissinger – visar på den skenbara dimensionen på himlavalvet mot Svanens hela stjärnbild. Glöm inte KLICKA som vanligt för att få upp stjärnkartan  i storformat:

BONUS – Johans Mars-studie:

Världskartan över vår röda grannplanet skapades under tio kvällar tidigare i år.

Mars geografi och Tidsandan

Apropå ovanstående och Curiosity, så känns det inte helt fel att slå ett slag för K Maria D Lanes bok om Mars sedd genom  astronomins och kulturhistoriens backspegel: Geographies of Mars (University of Chicago Press).

Under nästan hundra år, från 1877 fram till 1960-talet, var Mars kanaler ett trovärdigt fenomen (Ray Bradbury!). Mars blev en perfekt spegel som reflekterade västvärldens inbäddade förhoppningar, fördomar, geopolitiska strävanden, industrialismen, imperalismen, moderniteten… Mars-bilden återspeglade het enkelt det västerländska kulturtänket i ett nötskal. Die Zeitgeist ("Tidsandan") skulle vetenskapshistorikern säga.

För ett antal år  sedan doktorerade Lane på samma tema, och i sin avhandling Imaginative geographies of Mars: the science and significance of the red planet, 1877-1910 satte hon in det sena 1800-talets Mars-forskning, dess tro på planetens kanaler skapade av superintelligenta varelser, och  de stora observatorierna, i en "social kontext".

I dag ät Maria Lane bitr prof vid The University of New Mexico.

Kraftfullt IAU-beslut…

Nä, några mot värdarna kontroversiella resolutioner mot diktaturens Kina blev det inte under IAU-kongressen i Beijing men väl ett nytt beslut om den exakta definitionen av jordens medelavstånd från solen:

149 597 870 700 meter.

Kuiper-bältet firar 20

Kuiper-bältet kan fira 20-årsjubileum, för det var 1992 som det första egentliga KBO:et, Kuipert-bältesobjektet, upptäcktes. Om vi nu bortser från upptäckterna av Pluto och dess måne Charon tidigare.

I dag känner vi till runt 1000 KBO-föremål i planetsystemets kalla yttersfär, men det tros finnas minst 100 000 av dem med en diameter runt 100 km eller större. Jakten på dem har inte ens påbörjats.

De flesta kända KBO-himlakropparna är 100-300 km tvärsöver.

Malmö-konst på hög nivå

Ännu några dagar kan Malmöbor och andra ta del av Hanne Lundströms och Maj-Britt Rudnerts konst, som ställs ut i Vattentornet, Pildammsparken. "Les Girls" brukar visa upp keramik (Hanne) och akvareller (Maj-Britt) här då och då, och jag tycker det är intressant eftersom vi ju en gång i tiden funderade på att förlägga ett planetarium hit – med diverse utställningsmöjligheter förstås, också. Men dåvarande kommunledning tyckte att det "blev liksom lite för dyrt".

Samtidigt på Galleri Rönnquist & Rönnquist. nära Stortorget i Malmö, ställer Parisfödda paret Alexander Kaj Lindström och Chantal Ficaja Lindström ut figurer som leder tanken till ET och utomjordingar. Konstnärsparet talar om "orakel med magiska krafter".


Utställningen med de märkliga rymdfigurerna står till 23 september.

Film om Spirits landning

Om hur det gick till när Spirit-rovern landade på Mars finns det en liten fin film på nätet, upphittad av Lars Olefeldt.

Tyvärr körde Spirit så småningom fast på Mars yta och upphörde att fungera. Samma öde får inte drabba Curiosity!

Naturkatastrofens följder

I Åke Catos blogg hittade jag detta bildbevis på naturkatastrofen, som drog fram över sydvästra Sverige i början av augusti. Skakande!

Lämna ett svar