Hoppa till innehåll

Nr 167 2012

Extrablogg:

Positiva Knut Lundmark-nyheter!

Det liknade nästan den där berömda ketchup-effekten:

Plötsligt inföll under dagen TVÅ positiva nyheter om Knut lundmark, som jag tycker tarvar "special treatment" och en extainsatt W-blogg:

1. I dag invigdes i Älvsbyn Knut Lundmark-skolan.

Skolan har byggts upp som ersättning för Lekenskolan, som totalförstördes av en brand orsakad av en förvirrad 15-årig pyroman vintern 2009. Grabben erkände. I skolan gick vid detta tillfälle 160 elever från årskurs ett till fem.

När det nya skolbygget började ta form, beslöt kommunen sig för att arrangera en namntävling, och Birgitta Olsson Seb från Vistträsk vann med sitt namnförlag.

Så här står det i juryns motivering:

"Knut Lundmark glömde aldrig sin uppväxts bygd och värnade om sitt ursprung. 
Juryn vill på detta sätt hedra Knut Lundmark med att namnge världens modernaste skola efter
hans namn. 
Knut Lundmarkskolan kommer att inhysa känslan av att oavsett bakgrund är det den egna
förmågan och viljan som ska bana väg för framtiden, en framtid där våra barn och elever äger
möjligheterna.  
Kunskap lyfter – Vingarna bär. "

Mycket folk var på plats, äldre och yngre, när riksdagsmannen Mikael Damberg (s) tog till orda för att inviga tillsammans med (s)-kommunpolitikern Bill Nilsson et al och ett antal unga elever:

Skolbygget är kanske "det modernaste i världen":

Jag är helt övertygad om att Knut Emil är stolt i sin himmel, i sin vintergatas vintergata.
 Knut Lundmark-skolan är ingen kravlös skola. Skolan är t ex skofri! Ytterskorna lämnas i groventrén vid varje klass, vilket även gäller alla som besöker skolan. Inneskor är förstås ok.

SVT-kollegan Elin Lindkvist på Nordnytt tog kontakt med oss i dag via Knut Lundmark-sajten i jakten på några av bilderna där samtidigt som hon avslöjade nyheten för oss. På SVT Nordnytt finns inslaget från invigningen att ladda ner några dagar framöver.

2. Vintergatspanoramat på ny och bättre plats.

Tack till vår vice ordförande i ASTB Anders Nyholm, som numera delar ett tjänsterum på astronomiska institutionen i Lund, och som berättar följande:

– Att Lundmarks vintergatsbild krokades i förmiddags (12.9) ner för att hängas på ny plats i huset. Förut hängde bilden i ett ganska smalt korridorparti som gjorde det svårt att överblicka hela härligheten.

– Nu är bilden hängd på en vägg vid den öppna ytan utanför det nya lunchrummet – huset byggdes ju om invändigt i våras/somras – ; alltså är den mycket lättare att betrakta nu. Knut Emil hade nog varit nöjd.

Vintergatspanoramat är ett av Lundaobsis storverk genom tiderna och har återgivits i en uppsjö astronomiböcker. Bl a lät Harlow Shapley bilden ange anslaget på titelsidan i sin klassiker The Inner Metagalaxy 1957.

Kul för oss i ASTB, bildat av Knut Lundmark 1937, är ju att vårt pulsarium på Tycho Brahe-observatoriet har större dimensioner än originalet i Lund.

Lämna ett svar