Hoppa till innehåll

Nr 170 2012

Om en vecka är det dags:

Sveriges minsta bokmässa för nionde gången!

W-bloggens redaktör tillsammans med gamle KvP-kollegan, Zen Zat-förläggaren Bertil Falk hälsar er välkomna till den nionde upplagan av "Sveriges minsta bokmässa" lördag 29 september.

Jag tycker att ni som kan ska passa på nu, för ingen av oss blir yngre. Förhoppningsvis mäktar vi med en tionde upplaga nästa år – men det är skrivet i stjärnorna!

Här är spelreglerna för årets bokmässa:

► Tid och plats: Lördagen 29 september 2012 kl 16-20 på sedvanlig adress. alltså  hemma hos Ulf R Johansson, Södra Förstadsgatan  82, Malmö. 4:e vån (ingen hiss!).

► Runt 16.45 hälsas närvarande
välkomna och därefter presenterar Bertil Falk Zen Zats bokutgivning, varpå Per Olaisen presenterar årets bok och författare
► Årets författare är  Erik Ivar Holola och boken heter Hololand, som ingår i  Zen Zat-serien Dolda noveller och glömda pärlor.

► Inget vet, inte ens förlagschefen
själv, vem som döljer sig bakom pseudonymen.  Vi vet inte ens om han, för det är en mansperson, anonymt kommer att vara närvarande eller inte.

► Zen Zat-priser: Romaner och novellsamlingar 100 kr, lyriksamlingar 30 kr.

► Bokmässan sammanfaller
med den alternativa bokmässan i Göteborg men framför allt med Gallerinatten i Malmö. Kulturskymning först,  därefter "gallerinatta"…

► Om inte ytterdörren är öppen så  ring på porttfn nr 6.

Dessa minibokmässor brukar gästas av andra författare, som gärna har med sig några av sina böcker till hugade spekulanter, och så blir det även i år.

Litteratursnack garanteras om "allt mellan himmel och jord".

Välkomna!

Boktips för solförmörkelse-jägare

Detta måste vara en bok för våra solförmörkelsejagande kompisar som Tora Greve et al inom ASTB:

Kate Russos bok Total Addiction (förlag: Springer).

Hittills har Australienfödda traumapsykologen Russo varit med om nio förmörkelser. Den första såg hon 1999, och sen var hon "hooked",

Pic du Midi i realtid

Ett av Europas klassiska observatorier ligger på hög höjd i franska Pyrenéerna,  Pic du Midi-observatoriet. En panorama-svep i realtid förmedlas på denna sajt, meddelar Christian Vestergaard:

Vi befinner oss 2877 m närmare himlen här än vid havsytan.

Var Jupitersmällen en meteor?

Den uppmärksamma explosionen i Jupiters atmosfär (W-bloggen 166/2012) kan mycket väl ha handlat om en kraftig meteor i planetens tjocka övre atmosfär, i så fall det sjätte dokumenterade fallet av en atmosfärkrock.

Överljusresor diskuteras på allvar inom Nasa

Tro´t den som vill: Hur det går till att göra resor i kosmos i överljusfart, berättas på denna filmsnutt som Lars Olefeldt snappat upp.

20 ljusår på två år låter nästan mänskligt…

Irrationell trojan

En av "trojanerna" runt Neptunus Lagrangepunkt 5,  L5, med katalogbeteckningen  2004 KV18 uppträder så mystiskt och irrationellt att astronomer nu är övertygade om att himlakroppen är infångad utifrån.

Med trojaner menas asteroider som ligger gravitationellt låsta i punkter ungefär 60o framför eller bakom sin planet – på samma solavstånd som värdplaneten. Även jorden har en sådan trojan, i Lagrange-punkten 4. L5 är tills vidare tom.

Sannolikt är att småplaneten 2004 KV18 har sitt ursprung i den så kallade Centaur-populationen för kanske 1 miljon år sedan. 10 000-tals centaurer ligger mellan Jupiter och Neptunus och korsar de stora gasplaneternas banor med närmast oberäkneliga dynamiska effekter som följd.

Bild med mycket vrooom!

W-bloggens bisittare Lars Olefeldt fyndar ständigt dramatiska bilder och djupsinniga filmsnuttar på nätet. Detta möte mellan en F 15 Strike Eagle och uppåtgående rymdfärjan Atlantis ägde rum 2010:

Lämna ett svar