Hoppa till innehåll

Nr 173 2012

50-årsjubileum:

4 oktober 1962 bildades MARS

Vi var några gymnasiekillar (och så småningom tjejer) som bestämde oss: Från och med  denna dag finns ARS som i Astronomi- och Rymdfartssällkapet på Johannes-gymnasiet i Malmö.

Det rullade undan av bara farten. Bertil Pettersson, som dök upp från Latinskolan (han blev sen yrkesastronom i Uppsala), kom vad jag minns med den förlösande akronymen:

– Varför så blygsamma? Vi kallar oss Malmö Astronomi- och Rymdfartssällskap. MARS!

Så blev det, och sen var processen oundviklig. Vi blev snabbt en sorts inofficiell och obstinat ungdomsavdelning till Tycho Brahe-sällskapet, men vi stod på egna ben. Skapade oss en position inom svensk amatörastronomi, och gubbarna i dåvarande Svenska Astronomiska Sällskapet var nog lite skräckslagna över våra ambitioner. Medierna spelade i stort sett på vår planhalva, och det var ett liv och ett kiv.

Efter tio år arrangerade vi 1972 en internationell amatörastronomkonferens i Malmö med amatörer från i stort sett alla väderstreck. Med stan som sponsor. Flaggspel runt hela Stortorget. Även en bank gick in med lite pengar.

Jo, så småningom dog ju MARS ut. Men ingen gråt över spilld mjölk!

Med facit i hand: MARS var en sällsynt lyckad satsning, även om en del av våra fysiklärare tyckte annorlunda den gången. I alla fall på Johannes. På Latinskolan verkade å andra sidan en av våra tillskyndare, lektorn Harry Lindholm.

Vi vet nog inte själva hur många professorer, docenter, forskare, universitetslektorer vi fostrat, men de är många. En del behöll det amatörastronomiska intresset men fortsatte inom andra akademiska discipliner och yrkesval. Men  kärleken till astronomin fortblev.

Ett stort PLUS var bemötandet av yrkesastronomerna på observatoriet i Lund, dit vi alltid var välkomna. Bertil-Anders Lindblad, Nils Hansson och Gunnar Larsson-Leander var verkliga ambassadörer för vår vetenskap, och det är klart att vi växte några tum när de sa att de för att hålla sig a jour inom astronomin  så läste de både Astronomy & Astrophysics, Astrophysical Journal –  och MARS-bulletinen.

Tre avslöjande bilder från MARS-arrangemanget av IUAA-kongressen i Malmö 1972:

1

2

3

Nypptäckt komet tänder till nästa höst

Som omtalades på ASTB-mötet i Lund torsdag kväll så är en ny komet på gång. Christian Vestergaard rapporterar att det var de ryska amatörastronomerna Vitali Nevski och Artiom Novichonoksom inom ISON-nätverket (med Near Earth Objects på programmet) som upptäckte kometen, vilken kan bli riktigt ljusstark hösten 2013. Just nu ligger den på 18m men kommer att ljusna allt eftersom.

Info bl a här.

Måsnebulosans huvud

I ett pressmess från ESO återges en ny bild av den så kallade Måsnebulosan, ett ställe i Vintergatan där nya stjärnor bildas. Detta moln av gas, som har den formella beteckningen Sharpless 2-292, tycks bilda måsens huvud och lyser starkt tack vare strålning från en mycket het och ung stjärna som ligger dold i dess hjärta.

Bakom den nya, detaljerade bilden ligger kameran WFI (Wide Field Imager) på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop.

Hårddata;

► "Vingbredden" motsvarar 100 ljusår.

► Molnet av gas och stoft ligger ungefär 3700 ljusår från jorden.

► Måsnebulosan ligger precis på gränsen mellan stjärnbilderna Enhörningen och Stora hunden, nära  Sirius

► Som av en händelse ligger Måsnebulosan i närheten av nebulosan med namnet Tors hjälm (NGC 2359), som vann ESO:s nyligen avgjorda tävling “Välj vad VLT observerar” Den här nebulosan, som har en säregen skepnad och ett ovanligt namn, är det första objekt som valts ut av allmänheten för att observeras av ESO:s teleskop VLT. Observationerna är en del av firandet av att det var 50 år sedan ESO grundades, som går av stapeln den 5 oktober 2012. Observationerna kommer att streamas i realtid från VLT på Paranal. Stay tuned!

En vidvinkelbild över "Måsen" med dess huvud från ESO, gestaltas så här fint:

Utanför bilden nere t v ligger "Tors hjälm"-nebulosan.

Rotarianer besökte vårt obsis

I onsdags (26.9) besöktes Tycho Brahe-observatoriet av ett 20-tal vetgiriga rotarianer från Trelleborg-Sjöormens RK med presidenten Marianne Palmkvist Berg i spetsen.

Vi var några "usual suspects" ur ASTB-kretsen  på plats för att berätta om observatoriet och dess verksamhet. Eftersom SMHI-prognosen denna gång höll vad den lovat  var det ihållande regn och mulet hela kvällen, varför det blev desto mer bildvisning och "teoretisk" genomgång av våra teleskop.

Inom Rotary, som är en internationell sammanslutning över yrkesgränserna med drygt en miljon medlemmar världen runt, finns en rad nätverk. Ett av dessa nätverk år International Fellowship of Rotarian Amateur Astronomers (IFRAA), som driver hemsidan www.rotary-ifraa.org. Ordförande är USA-vietnamesen Lan  Nghiem-Phu bosatt i Miami, Florida, och sekreteraren bor i Australien.

I USA finns ett par Rotary-ledda folkobservatorier. I Placerville, Californien, verkar t ex  The Cameron Park Rotary Community Observatory, som kom på banan i samband med Rotarys 100-årsjubileum i mitten av förra deciennet och som driver en intensivt utåtriktad verksamhet, bl a  under Venuspassagen i somras.

Vad blir censurkramarnas nästa steg?

Är det bara jag som undrar när en bok om att universum skapats utan en gud kommer att brännas på bål? Kränkare som  Stephen Hawking, Richard Dawkins m fl lever farligt i våra bokhyllor – och hur länge får min gamle vän Ingvar Björkeson och hans översättning av Dante Alieghiers Den gudomliga komedien finnas kvar i hyllorna på Kulturhuset i Stockholm? Med tanke på i vilken krets Dante placerade Profeten.

Tack till Lars Olefeldt för ovanstående nätfynd.

Jag tycker inte synd om den tidigare friflygaren Behrang Miri, som jag trodde var en vidsynt och humoristisk och debattglad personlighet. Nu har han tagit timeout från tjänsten på Kulturhuset som dess självutnämnde Inkvisitor och Censor. Jag hoppas han kommer tillbaka, klokare och mera insiktsfull.

Hallå!?! Kerstin Stjärne är faktiskt inte längre chefsideolog över landets barnbibliotek.

Låt oss i stället diskutera fördomarna hos Tintin-skaparen Hergé. Diskussion är en hederssak i en öppen demokrati. Handklovarna kan de pyssla med på annat håll.

Lämna ett svar