Hoppa till innehåll

Nr 174 2012

Gott om  stjärnvänner på "Sveriges minsta bokmässa"

Lördagens litterära begivenhet var förstås "Sveriges minsta bokmässa" i regi av Bertil Falk och W-bloggens ansvarige. "Många voro kallade, många kommo…" Det var bra tryck på Södra Förstadsgatan 82, och Zen Zat-förlagets utgivning av pseudonymen Erik Ivar Hololas novellsamling Hololand blev en liten fullträff: Ett 20-tal böcker såldes, och förläggare Falk var inte besviken. Novellförfattaren, som visat sig vara inte främmande för science fiction-genren,  presenterades av den ende som känner till vem han i verkligheten är, nämligen Per Olaisen.

Även de gästande författarna Kjell Risbro och Mats Ekman sålde lite grand av sina verk.

Vänner  från olika nätverk mötte upp på denna annorlunda katakombträff i "Döda och Levande författares sällskap" – Tycho Brahe-sällskapet var väl representerat, kan jag avslöja. Skam vore det annars!

Det bör ha varit en 50-60 pers i trängseln, lådvinerna var populära, det var också julkorvsstången och prästosten liksom chips, jordnötter m m. Det mesta gick åt.

Som vanligt agerade generösa Hanne Lundström bokmässans "hovfotograf". Här är några av Hannes vimmelbilder:

1


2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Astroallians på Sveriges vackra framsida:

"Västkustbanan" nu ett faktum!

Efter göteborgarnas sällsynt lyckade söndagsbesök hos oss på Tycho Brahe-observatoriet, är "Västkustbanan" ett faktum inom svensk amatörastronomi:
Den södra ändstationen utgörs av Tycho Brahe-observatoriet och ASTB, där emellan kommer Charlotte Helin och hennes halländska astronomivänner och axeln toppas i Göteborg av  GAK aliias Göteborgs Astronomiska Klubb (bildad 1955) och årsfärska nytillskottet, gymnasistföreningen HAF som i  Hvitfeldskas Astronomiska Förening med ett 30-tal medlemmar.

Vi kommer säkert att hitta på en hel del hyss tillsammans framöver.

Alldeles speciellt kändes de tre ungdomarna från Hvitfeldska som något nytt och spännande. HAF är en skolförening, berättade ordföranden Elisabeth Werner, och föreningen stöds av skolan som tycks ha ett minst sagt anmärkningsvärt "observatorium", det senare enligt vittnesgille GAK;aren Claes Göran Carlsson.

Gymnasisterna på Hvitfeldska är i högsta grad med i satsningen på www.astronomiskungdom.se, som drar igång på allvar i samband med "Astronomins dag och natt 13 oktober".

För er som inte vet hur Västkustbanan är dragen, ser kartan ut så här:

Kometen ISON

Jag vet inte hur det går till när man vågar påstå att en komet, som är runt 18m vid upptäckten, kan komma att bli en av de ljusaste kometerna på år och dag (= nästa höst!). Det har naturligtvis med banberäkning och annat att göra. ISON-kometen C/2012 S1 (ISON) tillhör kretsen solstrykare, "sun grazers", och enligt vissa optimister kommer kometen till och med att vara synlig mitt på dagen om ett år.

W-bloggens Christian Vestergaard följer nyhetsrapporteringen, och här finns t ex en hel del matnyttigt.

Holst Planeterna med MSO – sista utrop

När Gustav Holst svit Planeterna framför med Malmö-symfonikerna, MSO,  nu på torsdag kväll, dirigeras verket av nye chefdirigenten Marc Soustrot.Det blir garanterat en storslagen musikafton!

Musiken skrev ju Holst under de första världskrigsåren, och han var vad jag förstår djupt horoskoptroende, en riktig ”addict”. Men uppenbarligen blev han less på sin svit och tyckte att den tog bort intresset från andra saker han skrivit. Idén att han skulle komplettera sviten med en Pluto-sats, när Pluto väl upptäckts, avspisades av tonsättaren.

Det är mycket märkligt att Holst aldrig verkar ha slagit upp en populärvetenskaplig bok och insett vilken chimär astrologin är.

Detta verk blev ju ett ok för Holst (och hans PR-sinnade dotter Imogen Holst), som bägge tyckte att orkestrarna i världen väl kunde spela annat av honom. Men Holst var själv ”skuld” till snedbelastningen och ledde personligen flera framföranden t ex under de berömda Promenad-konserterna i London. Det var inte alltid hela sviten spelades, oftast nöjde sig Holst sig med  trion med Mars, Saturnus och Jupiter.

Det berättas att Holst på dirigentpulten gjorde ett oerhört skröplig  intryck. Han var tunn och mager, han var närsynt, han var något så absurt som en blyg orkesterledare,  och när han vinkade in blåsarna blev han nästan skrämd av det ljud han åstadkom.

Info om Malmö-konserten här.

Inför Kanelbullens dag 4 oktober:

H om "galaxernas nytta"

Enmansuniversitetet Alf Henrikson, som jag en gång hade glädjen av att intervjua hemma i hans Bromma-kåk (i samband med Kvällspostens Frank Heller-pris), skrev en gång en dikt på temat "Galaxernas nytta".

Den går så här:

Den som inte är glad och bekymmersfri,

och fått avund och agg på sin lott

bör bläddra i böcker om astronomi

så känns plötsligt det jordiska smått.

Och den som är säker och självförnöjd

och yvs av sitt liv och sin pryl

bör sända en tanke till himmelens höjd

och göra en liten kalkyl.

Lämna ett svar