Hoppa till innehåll

Nr 192 2012

Solförmörkelsen dokumenterad – koronan såg ovanligt vanlig ut

Ekvationen se ut så här: 

Total  solförmörkelse PLUS maximum i solens 11-årscykel = En magnifik korona.

Stämmer detta? Jag tycker koronan ser ovanligt vanlig ut. Eller?

Kanske är det rentav så som det antytts runt om bland solforskare en tid, att maximumet i denna solcykel redan har passerat!!!

Den två minuter långa solförmörkelsen i dag, som var synlig över nordöstra Australien över Stora barriärrevet och över norra Nya Zeeland, gav i alla händelser följande resultat:

.

spaceweather.com finns ett helt galleri av bilder, detta foto med en något maffigare korona togs av Alson Wong, Mount Molloy, Queensland, Australien:

Koronans gåta har fascinerat allmänhet och  astronomer genom århundraden. Först en bra bit in på 1800-talet nåddes konsensus om att koronan tillhör solen och inte var kopplad till månen som vår drabants atmosfär. Redan observationer av stjärnor, som ockulterades av månen, bevisade månatmosfärens frånvaro, men helt säkra  kunde man inte vara.

Lise Meitner-pjäsen

Vi har skjutit fram visningen på TBO av Kista teaters enaktare om Lise Meitner och Otto Hahn till våren 2013. Återkommer!

Exojakt från nordpolen

Att jaga exoplaneter från en nordlig latitud runt 80o – fungerar det?

Ja, tekniken har testats, och ett gäng tuffa kanadensiska astronomer klädde sig varmt och gott och begav sig i februari i fjor till Ellesmere Island, som ligger 10o syd om nordpolen och som erbjuder unika observationsmöjligheter  under det lååånga, mörka vinterhalvåret då solen rent konkret lyser med sin frånvaro.

Med hjälp av två vidvinkelkameror – se bilden nedan – testade forskarna tekniken och tog under 152 timmar 44 000 bilder. som möjliggjorde  ljuskurvemätningar av 10 000 stjärnor med en noggrannhet på 2-3 millimagnituder.

Med hjälp av transitmetoden kan exoobjekt identifieras runt stjärnor svagare än magnitud 9. Att kamerorna skulle klara av uppgiften visste astronomerna sedan de testat optiken i en frys med den behagliga tempen -27o C.

Förhoppningen inför framtiden: Att under vinterhalvåret koppla ihop ett helt system kameror kallat CATS (Compound Arctic Telescope System) och hålla koll på 10300 kvadratgrader, från nordpolen ner till dekl +30o. 90 000 stjärnor ljusare än 10m kommer att stå på det kommande CATS-programmets dagordning.

Välkänd  astronom ur tiden

Wal Sargent, som egentligen hette Wallace L. W. Sargent, engelskfödd Caltech-astronom, har avlidit, 77 år gammal.

Sargent forskade över  ett brett fält.  inte minst kvasarer, men han hann även  utbilda en rad unga toppforskare.

Sargent ledde dessutom den andra upplagan av Palomar Observatory Sky Survey, den digitala atlasen över norra stjärnhimlen som fick med 50 miljoner galaxer, en halv miljard enskilda stjärnor och 1000-tals kvasarer. Ett otroligt astronomiskt notvarp!

Sargent basade även en tid över Palomar-observatoriet uppe på  berget.

Under sin vetenskapliga karriär hedrades  Sargent med flera förnämliga utmärkelser  och han satt själv med i flera viktiga priskommitéer.

Jordens undergång direktsänds

W-bloggens Lars Olefeldt är ständigt på spaning och meddelar att danska DR2  21 december direktsänder en show på temat jordens undergång, som ju alla vet äger rum  denna dag. Jag återkommer framöver till denna absolut den sista showen i vilken flera danska kändisar inom  nöjes-, kultur- och vetenskapslivet medverkar.

Slutshowen sker på Koncerthuset i København och  och DR Underholdnbingsorkestret spelar.

Jag är enormt nyfiken på vilka vilka astronomiproffs som kommer att närvara. Om några.

Faleros efterföljare

Bertil Falk påpekar att den spanske astrokonstnären Luis Falero – se förra W-bloggen – blev en stilbildare över hela välden i slutet av 1800-talet med sin illustrativa kombination av nakna kvinno- och himlakroppar. Dock var de svenska varianterna, som Bertil framhåller, mera kyskt oscarianskt påklädda än Faleros damer.

Exempel från omslaget till Hjalmar Strömer-boken Andesyn – Astronomiska Fantasier från 1879:

Lämna ett svar