Hoppa till innehåll

Nr 195 2012

Tychos död: Mordteorin håller inte

I väntan på  en mer substantiell rapport från analysen av Tycho Brahes stoft 2010 i Prag. har vi i alla fall fått följande resultat:

► Tycho blev inte mördad med kvicksilver. Tidigare mätningar i Köpenhamn och Lund av Tychos hårstrån (de kom i dagen vid förra gravöppningen 1901) indikerade att vår skånske astronom intagit kvicksilver, passivt eller aktivt, bara några timmar innan sin död, men på Aarhus universitets hemsida förklarar Jens Vellev, som ledde utgrävningen i Tyn-katedralen för två år sen:
– Tycho Brahe blev ikke forgivet med kviksølv, som man har troet.
– Men nu har vi analyseret det med kemiske metoder bl.a. på atomforsøgscenteret i Prag, hvor vi med kvantitative metoder kan sige, at Tycho Brahe ikke blev forgivet med kviksølv og heller ikke var medicineret så meget, at han døde af det,

– For endeligt at be- eller afkræfte de omdiskuterede teorier tog vi ved genopgravningen i 2010 prøver af Tycho Brahes skæg, knogler og tænder. Analyserne af hans tænder er ikke afsluttede endnu, men det er de naturvidenskabelige analyser af Tycho Brahes knogler og skæg

Kaare Lund Rasmussen, lektor i kemi på Syddansk Universitet. och Jan Kučera, professor i nukleär kemi vid Nuclear Physics Institute i Prag, har svarat för dessa undersökningar.

– Vi har målt kviksølvkoncentrationen med tre forskellige kvantitative kemiske metoder i vores laboratorier i Odense og i Řež og er nået frem til samme resultat; nemlig at kviksølvkoncentrationerne ikke var høje nok til at kunne forårsage hans død, sägerKaare Lund Rasmussen.

– Ud fra de kemiske analyser af knoglerne ser det faktisk ud til, at Tycho Brahe slet ikke har været udsat for kviksølvsbelastning ud over det normale i de sidste 5-10 år af sit liv.

– Analyserne af skæghårene blev foretaget med radiokemisk neutronaktiveringsanalyse i Řež. De afspejler kviksølvsbelastningen i de sidste ca. 8 uger af Tycho Brahes liv, hvor indholdet var normalt og faktisk faldt i perioden frem til hans død, siger Jan Kučera.

►  Så vad var det som ändade Tycho liv? Om jag förstår Jens Vellev rätt är vi tillbaka på ruta 1, att Johannes Keplers observationer vid dödsbädden stämmer: Tycho dog genom en sannolikt sprängd urinblåsa alternativt en akut urinvägsinfektion;.

– Fortællingen siger, at Tycho Brahe var til en middag, hvor han drak for meget, men ikke gik ud og tissede, fordi det gjorde man ikke. Han fik så ondt i maven, og da han kom hjem fik han feber. Og så døde han 11 dage efter. Vi regner med, at han er død af urinvejsforgiftning, men vi kan ikke være sikre på det, påpekar Jens Velev.

Och Tychos näsprotes? Nej, den var inte av silver utan av  en legering av  koppar och zink: mässing.

►  Med hjälp av den CT-scanning av Tychos kranium, som utfördes 2010, hoppas forskarna även kunnat färdigställa ett komplett Tycho Brahe-ansikte. 

Inom ASTB väntar vi med spänning på ett föredrag kommande vår av lundafysikern  Jan Pallon, som sysslat mycket med att mäta Tychos hårstrån.

Utforskningen av graven i Prag påminner osökt om en brottsplatsundersökning.

Nytt världsrekord

Galaxen MACS0647-JD har observerats 420 miljoner år efter Big Bang.

Ljuset från galaxen har varit på väg till oss i 13,3 miljarder år.

Tage gillade Bohr

I en av sina dagböcker skriver Tage Erlander, vår lååånge statsminister:

"Beundran för danska kulturen sträcker sig från H C Andersen till Niels Bohr."

Med nobelpristagaren Niels Bohr hade Erlander anledning att ofta samtala, om det spända läget i världen, om svensk atomkraft m m.

UFO-gåtan mer och mer ointressant… eller?

För mig tillhör mer och mer "ufo-mysteriet" det förgångna. Det var kul så länge det varade. Efter charlataner som George Adamski och andra, som levde på vanliga hederliga människors godtrogenhet och nyfikenhet, har det blivit stopp i fantasihålet hos mig..

Min grundtes: Aldrig har så  många teleskop och kikare, så många kompetenta astronomiögon – så många radardiskar – varit riktade uppåt och så många rymdteleskop hållt koll på jordens närhet som i vår tid, och aldrig har så många människor och instrument sett så lite substantiellt. Goodbye, ET!

Det betyder inte att det inte finns svårklarade observationer. Lars Olefeldt har hittat en filmsnutt om det. Döm själv!

Den bästa förklaringen jag sett på nätet är att det handlar om  små insekter, som är aktiva mitt på dagen och som genom de optiska spelreglerna – tredimensionella insekter fångade på en tvådimensionell yta – lurar oss i kameran . Liknande fenomen har observerats tidigare på annat håll.

Dubbla bruna dvärgar?

Att även lågmassiga bruna dvärgar kan ingå i dubbelstjärnesystem, tycks alltmera klart. Här är ett bevis.

Kometen kommer!

Kommer vi att få uppleva samma folkliga intresse när och om den stora kometen dyker upp om ett år? KLICKA på bilden!

Teckningen är från 1700-talet – tack till kompisen Peter Modie på IBL Bildbyrå i Ljungbyhed för lånet!

 

Lämna ett svar