Hoppa till innehåll

Nr 199 2012

Ljusföroreningen över Sverige

Tack till ASTB-kompisen Peter Larsson, som jobbar för att dokumentera ljusföroreningen över våra huvuden  – nedan är ett pedagogiskt exempel som utgår från två olika håll i Sverige, Åhus i  nö Skåne  respektive uppländska Grimsarbo. Och då tillhör ändå Åhus ett av Skånes mörkare tillhåll!

Vintergatans stjärn- och  stoftvärld är ett bra lackmuspapper för hur ljusnedsmutsningen kan te sig vid jämförbara tiillfällen, och Peter kommer så småningom att ge oss även en bild av motsvarande trakt i Vintergatan, fotograferad från Oxie/Malmö/Limhamns horisont.

Tips: KLICKA på bilden för att få upp den i rejält format på din skärm, så ser du bättre och noterar att i bilden t h ser du mer trots att Peter stackat färre bilder.

– Ju fler bilder man stackar, ju mindre brus får man, mer detaljer och mer färger. Ljusföroreningar gör att man får mindre detaljer och mindre färger. påpekar Peter.

Båda bilderna är efterbehandlade på ungefär samma sätt.

I centrala Malmö. även på mörka platser (Tallriken i Pildammsparken t ex) kan du aldrig se Vintergatan, och i London har ingen sett Vintergatans stråk sen Blitzen under andra världskriget och kolgruvestrejkerna på 1970-talet, Då las världsstan i mörker och man fick treva sig fram runt kvarteren vid British Museum för att hitta hem till hotellet.  Det var beckmörkt – men Vintergatan syntes.

Inga jämförelser med  "Mount Oxie", men från Mount Wilson i Caliornien såg man 1908 Los Angeles så här –

80 år senare så samma vy ut så här:

Fler LA-bilder här.

Lundmark uppmärksammas

Vår Knut Lundmark-hemsida uppmärksammas uppe i  i Älvsbyn, där ju Lundmark föddes och skolan i hans namn numera finns. Tack till Anders Nyholm, vår vice ordförande i ASTB, som tipsat om länken till oss på  Knut Lundmark-skolans startsida.

"Historisk" Mars-nyhet – vad kan den handla om?

Ingen vet exakt vad det är för Mars-nyhet som Curiosity-astronomerna upptäckt, men snart får vi veta.

Spekulationer finns det gott om. och här är en Discovery-sajt som Lars Olefeldt tipsa r om.

Organiska molekyler? Små elaka gröna gubbar? Nått lurt är det.

Norsk tv satsade bästa sändningstid på astronomi

– Vi svenskar är svältfödda på astronomiska program i tv, anser Christian Vestergaard – och tipsar om att härom kvällen hade norska NRK en föredömlig satsning på temat "Astronomisk Helaften". 

Någon som nämnde "public service"?

Är det OK att Eva Hamilton & Co  segregerar de naturvetenskapliga programmen till Kunskapskanaen och låter töntet synas och dominera i de ordinarie SVT-kanalerna? Jag är inte överens med mig själv. Drömmen hade förstås varit ett  svenskt Sky at Night på sena kvällar en gång  månaden, en idé som jag och andra ältat i snart två mansåldrar.

Venus mäter soldiametern

Går det att använda Merkurius- och Venus-passager för att mäta solens diameter? Svaret är ja, och en kort "how to do it"-rapport berättar om hur de inre planeterna kan användas – i Venus fall även med hjälp av eller trots dess ljusa ring ("aureole" på engelska) som syns i närheten av de första och sista kontakterna med solskivan.

Ännu föreligger inte slutresultatet från Venus-passagen i somras.

Nedan en bildkvartett från sajten Venus Twilight Experiment:

Ännu mer Einstein

Oavsett om Albert Einstein sagt det eller inte, så stämmer det ju… än en gång tack till Lars Olefeldt som "fyndat" på nätet:

Lämna ett svar