Hoppa till innehåll

Nr 200 2012

Årets julklapp!

Tack till Christian Vedstergaard, som i samband med den 200:e W-bloggen för i år, 2012, redan virtuellt förmedlat "Årets julklapp" – en ask  planetcholad från den japanska chokladtillverkaren L´Eclat.

Jag ska kolla med Malmö Chokladfabrik, som ligger i mitt grannkvarter i gamla Mazetti-fabriken, om de inte kan göra något liknande.

Grattis till Göran

Vär förnämlige astrofotogaf på Frösön, i Jämtland, Göran Strand, uppmärksammades i går i SVT:s Lndet runt för sin nya bok Jämtlandsnatt. W-bloggens CV spnade in inslaget.

Grattis i efterhand, Göran!

Tychos kissproblem

De senaste veckornas nyheter om studiet av Tycho Brahes stoft (se tidigare W-bloggar) gör att vi är tillbaka på ruta 1 när det gäller Tychos dödsorsak. Uremi, urinförgiftning, njursvikt, var sannolikare än ett kvicksilvermord.

Bloggens rymdmedicinare Carl-Olof Börjeson har lärt mig alt om hur sjukdomen ter sig.

PoGOLite tar ny sats

Ett nytt observationtionellt fönster mot universum, kallar PoGOLite-forskarna sitt projekt på hemsidan. Men förutsättningen är förstås att ballongen verkligen lyfter från Esrange upp till 40 km:s höjd och tar med sig den röntgenkänsliga instrumenteringen för att försöka komma åt t ex Krabbnebulosans polarisation.

2012 var ett mindre lyckat år. Jungfrufärden misslyckades, men en ny kampanj för sommaren 2013 skissas nu – här är en aktuell uppdatering.

En binär NEO

Att asteroider kan vara binära. vet vi, men har misstankarna om binära NEO ("Near Earth Objects") satts på pränt tidigare? Här är i alla fall en rapport om himlakroppen 330825 (2008 XE3).

Dubbelasteroidens gemensamma diameter uppskattas till cirka 1,8 km.

100 000 vintergatsstjärnor

Christian Vestergaard är på hugget och tipsar om en ny Google-satsning med info om 100 000 vintergatsstjärnor.

Vad är det för "fel" på Stålmannen?

Eugen Semitjov illustrerade den svenska utgåvan v Stålmannen i Jules Verne/Veckans Äventyr så här 1943, mitt under brinnande världskrig..

På en punkt skiljer sig denne Semijovs svenske "Stålis" från det amerikanska originalet – på vilket vis då?

Rätt svar i nästa blogg.

 Tack till Bertil Falk, som lånat ut bilden till W-bloggen.

Lämna ett svar