Hoppa till innehåll

Nr 201 2012

ESO fångar monster-kvasar

Astronomer har använt ESO:s Very Large Telescope (VLT) och hittat en kvasar vars utflöden är de mest energirika hittills, åtminstone fem gånger kraftigare än något som tidigare observerats.

► Kvasarer är extremt
ljusstarka galaxkärnor vars kraftkällor är supertunga svarta hål.

► Många kvasarer skickar
ut stora mängder material i sina värdgalaxer. Dessa så kallade utflöden spelar en viktig roll i galaxernas utveckling.

► Men fram till nu har
de utflöden man observerat inte levt upp till teoretikernas förväntningar.

► Det nyupptäckta utflödet
, som ligger ungefär tusen ljusår från det supertunga svarta hålet i hjärtat av kvasaren SDSS J1106+1939, gör det med råge.

Utflödet är åtminstone fem gånger mer kraftfullt än den tidigare rekordhållaren. Hela 400 gånger solens massa strömmar ut från den här kvasaren varje år, med en hastighet på hisnande 8000 kilometer per sekund.

– Jag har letat efter en sådan här kvasar i tio år, så det är otroligt spännande att äntligen hitta ett sådant monsterutflöde som tidigare bara förutspåtts, säger Nahum Arav, astronom vid Virginia Tech i USA, som har lett teamet bakom upptäckten.

Hela pressmesset finns här
.  

Jag kommer ihåg början av 60-talet, då kvasargåtan började dyka upp på allvar och ingen riktigt visste om en sådan himlakropp var fågel eller fisk, närbelägen eller långt, långt bort från oss. Ganska snabbt vann de gigantiska kosmologiska avståndsbestämningarna.

Mars väntar på oss

Lars Olefeldt har fångat upp en nyhet, som berättar att multimiljardären bakom SpaceX-projektet, Elon Musk, har räknat på vad det kan komma  att kosta att skicka 80 000 jordbor till Mars för att kolonisera himlakroppen.

Prissumman 500 000 US-dollar nämns för en tripp. Per person.

Personligen väntar jag tills lågprisbolagen ger sig in affären.

Det blir ingen JÄTTESTOR Marsnyhet!

Ibland tycker jag faktiskt synd om forskarna, som luras uttala sig vitt och brett om det de håller på med. Lyssnar dessutom inte reportrarna på det "finstilta", blir det som i förra veckan: Plötsligt gick rykten om sensationella Curiosity-fynd från vår röda grannplanet.

Nu visar det sig att Curiositys chefsforskare John Grotzinger felciterats/feltolkats.

Om vi rentav skulle låta Curiosity-teamet få jobba i fred en tid.

Stålmannen i förra bloggen – "finn ett fel".

I det amerikanska originalet bar "Stålis" alltid blå trikåer.
Hos Eugen Semitjov klädde han sig i matchande gula brallor. Se förra W-bloggen och bildbeviset från Bertil Falk.

Trapets-stjärnornas "fossilmoln" identifierat

En intressant rapport om resterna av molnet, ur vilket Orions unga Trapets-stjärnor skapats och dess grannmolekylmoln kallat Orion-KL (KL som i astronomerna Kleinmann-Low), har precis publicerats.
I molnet OMC-2 FIR 4 har hittats linjer av OH+, H2O+, HF, och CH+, som hjälp fastställa molnets expansion, även dess blåförskjutning på några km/sek.

Indonesien nästa

Även i öriket Indonesien finns planer på stora observatoriebyggen, ser jag av en aktuell  "förundersökning".
En som jag tror i sin himmel gläds över nyheten är gamle Kvistabergs-professorn Åke Wallenquist, som jobbade på Bosscha-observatoriet under förkrigsåren och som ju även familjemässigt kom att bindas till den indonesiska kulturen.

Solen påverkas av planeterna?

Det är en lockande teori att det skulle finnas ett samband mellan solens aktivitetsmönster och hur planeterna stått i förhållande till "dagens stjärna" under tusentals år. En ny rapport väcker liv i debatten.

Dobson-rekord?

Jag vet inte om tysken Dr Erhard Hänsggen fortfarande är inofficiell världsrekordhållare, men hans "portabla" hemmabygge av en 107 cm:s Dobson-reflektor måste i alla fall platsa på pallen.

Teleskopet har några år på nacken nu, men funkar säkert fortfarande.
 

Lämna ett svar