Hoppa till innehåll

Nr 213 2012

Årets bild av – Saturnus

NASA:s Cassini-farkost har under året gett oss massor av närbilder av Saturnus, dess ringsystem och månar. Bilden nedan är tagen i Saturnus skugga 17 oktober i år (ung 19o under ringarna) och kom härom dan. Planeten och ringarna är således fotograferade bakifrån, solen gömmer sig bakom gasjätten. En direkt konfrontation med solen hade sannolikt inte Cassinis kamerasystem klarat av.

Bilden döljer två av Saturnus månar, Enceladus och Tethys.

Om du blåser upp bilden rejält genom att klicka på den, så ser du var månarna ligger: Till vänster under ringarna.

Bortglömda Miss Leavitt

W-bloggens Christian Vestergaard tycker att Henrietta Swan Leavitt är orättvist bortglömd i våra annaler och tipsar om denna artikel hos AAVSO.

Miss Leavitt upptäckte för jämnt etthundra år sedan cepheidernas period-luminositets-relation, det viktigaste verktyget för att bestämma avstånd i vår del av det vintergatsnära galaktiska kosmos.

Denna banbrytande upptäckt på Harvard-observatoriet renderade henne inte nånting. Det finns, påpekar AAVSO-skribenten, inte ens en minnesplatta på Harvard över hennes insats.

Henrietta S Leavitt var född 1868 och gick bort bara 53 år gammal, i cancer.

Prisvärd forskare

Språk– och vetenskapshistorikern vid St John´s i Oxford Frédérique Aït-Touati har fått det fina Scaglione-priset för sin bok Fictions of the Cosmos: Science and Literature in the Seventeenth Century.

Till en av Oxford-forskarens specialiteter är Isaac Newton-motståndaren Robert Hook, som redan på 1600-talet försökte använda sitt teleskop för att med parallaxmetoden mäta avståndet till stjärnorna.

Veckans väder

Tack till W-bloggskompisen Lars Olefeldt, som fyndade den här väderleksrapporten från Frankrike inför Jordens undergång i dag 21 december. Sådant läder ska sådan smörja ha!

LO tipsar också om denna sajt, där NASA svarar på alla undergångsprofetior.

Hade jag inte haft ett journalistiskt extraknäck senare i eftermiddag, hade jag gärna följt danska fjersynets "Jordens sista dag"-show. Kolla tv-tablåerna i en avis nära dig.

Tack för alla trevliga julkort…

Det har kommit en massa trevliga julkort till bloggen. Tack alla för alla roliga, oroliga, ljuvliga och juliga e-kort. Här är ett strängt urval (en del av korten tål definitivt att KLICKAS PÅ!):

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *


* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

Till allra sist:

God Jul från W-bloggen och alla vi i "Sveriges Chicago"!

Vi ses igen när det värsta julstöket är över.

Lämna ett svar