Hoppa till innehåll

Nr 4 2013

Minsta Kuiper-objektet hittat

UCLA-astronomen Hilke E Schlichting och hennes kolleger är specialister på KBO, Kuiperbältes-objekten i  planetsystemets utkanter. 

Nu har Hilke uppenbarligen lyckats med  bedriften igen, att genom 10 000-tals i arkiven förborgade "stjärntimmar" med hjälp av HST:s så kallade "Fine Guidance Sensors" komma åt en KBO-himlakropp med en radie på bara bara 530 ± 70 m.  När rymdblocket där ute i ingemansland under en bråkdel av en sekund ockulterade en av HST:s guidestjärnor, som rymdteleskopet leds efter,  kunde forskarna så småningom vaska fram besked:

► Avståndet till detta KBO rör sig om 35 ± 9AU., alltså i stort sett  fyrtio ggr jordens avstånd från solen. Tala om en EXTREMT LITEN nål i en EXTREMT STOR höstack!

► Forskarna har med friskt statistisk mod räknat, viktat och analyserat och upptäckt att även detta KBO ligger visavi ekliptikan i en lågvinklad region ( 6fdg6 respektive 14fdg4) där KBO större än 100 km i diameter tidigare identifierats.

► KBO-studien bekräftar att här kan finnas upphov till en helt kometkoloni inom den så kallade Jupiter-familjen.

► Observationerna understryker att Kuiper-bältet har påfallande likheter med motsvarande bälten kring andra stjärnor i Vintergatan.

► Året var 1951 när den färgstarke amerikanen (Hollandsfödd!) Gerard Kuiper presenterade idén om ett bälte bortom Neptunus. Detta var bara en av Kuipers många bedrifter. Under krigsslutet deltog han i jakten på Hitlers atombombsforskare och lyckades dessutom i ren Hollywoodstil rädda Max Planck med fru till de västra delarna av Tyskland, mitt framför näsan på ryssarna förstås.

Guidestjärnans position (J 2000) ovan är förresten:

♦ R.A.= 64.74065

♦ DEC = 28.13064

Asteroidbälte runt Vega

Som ett apropå till ovanstående, har Christian Vestwergaard påpassligt uppsnappat att astronomer identifierat ett asteroidbälte runt Vega.

47 Tucanae granskad

Veckans pressmess från ESO handlar om den klotformiga stjärnhopen 47 Tucanae, som fingranskats av ESO:s VISTA i infrarött ljus:
Den skarpa långexponeringen  visar upp även de svagare stjärnorna i 47 Tucanae, tack vare VISTA-teleskopets storlek, känslighet och observationsplats vid ESO:s observatorium Paranal i Chile.

47 Tucanae har en fascinerande upptäcktshistoria. Nicolas Louis de Lacaille står som upptäckare 1751, han var en av de första kartläggarna av södra stjärnhimlen.  och Björn Stenholm har lovat att skriva om denne föregångare i vårt hus- och livorgan Populär Astronomi. Så stay tune!

Björn och hans Ann-Britt var nyligen i Sydafrika.

Urania-observatorier då och nu

För oss här nere i Malmö/Lund-området betyder Urania-observatoriet en alldeles speciell sak: dansken C Luplau Janssens observatorium i Köpenhamn. Janssen som blev vän till flera av oss i gamla MARS och som ju var en av Knut Lundmarks förtrogna. Med Luplau Janssens bortgång monterades observatoriet ner och teleskopet kom så småningom, här jag för mig,  att hamna på Jylland.

Men Urania-observatoriet står för något annat också, Sveriges största privatobservatorium. Om dess senare. bittra öde tipsar Christian Vestergaard om här i en unik Youtube-film. Eftersom jag inte kan nånting om bygget från början av T61:an och dess flytt och  inte känner till såelet bakom kulisserna så avstår jag från att kommentera. Lite sad är det onekligen att ta del av filmen.

Vela-pulsaren

Lars Olefeldt har hittat en hyperaktuell filmsnutt om pulsaren i supernovaresten i Vela/Seglets stjärnbild. Se den!

En stllbild från NASA/Chandra bjuder vi på:

Kitschig Einstein

Ett av de mest kitschiga och absurda stortyska "Hall of fame", Berömmelsens hus,  jag känner till, ligger utanför Regensburg – Walhalla, Ludvig I av Bayerns och hans skrytbygge till åminnelse av stora tyskar. Invigt på 1840-talet.

Under Hitler-tiden kompletterades Walhalla med en hakkorsprydd byst av tonsättaren Anton Bruckner, den djupt kristne 1800-talskompositören Bruckner som defintivt inte hade haft något till övers för brunskjortorna.

Walhalla finns fortfarande kvar och har på senare år kompletterats både med Albert Einstein och Sophie Scholl, studenten  som avrättades av nazisterna för sin opposition mot Tredje riket. Men kitschigt är det likt förbaskat!

KLICKA/DUBBELKLICKA på bilden så ser du Einstein i understa raden till höger.

 

 

Lämna ett svar