Hoppa till innehåll

Nr 7 2013

Astronomen Curt Roslund död

Astronomen Curt Roslund har avlidit, 82 år gammal. Roslund var i många år sjuk i Parkinson.

Roslund (f 1930) var lundensaren som flyttade till Göteborg – till Chalmers och Göteborgs universitet -, där han reformerade astronomiundervisningen genom att via orienteringskurser vidga studentunderlaget utanför de redan astronomiövertygades krets. Det arvet lever vidare.

Roslund var medlem i vår systerförening GAK men p g a sjukdomen deltog han sällan i verksamheten. För oss inom Tycho Brahe-sällskapet agerade han arkeoastronomisk "gajd" 1999 vid Ales stenar, ett av hans – inte okontroversiella – favoritobjekt. Bilderna nedan är från detta tillfälle:

Och här har han påpassligt nog fått syn på ett ufo över Ales stenar också:

Roslund skrev kritiskt om UFO:s och astrologi, dessa ämnen liksom etnoastronomi analyserade han även i Nationalencyklopedin.

Roslund porträtterades i det första historiska numret av Populär Astronomi 2001. Denna artikel av Björn "Ursus" Stenholm, berättar Robert Cumming, går att ladda ner här – Björn, förresten, som hade Roslund som sin förste astronomilärare under höstterminen på Lunds obsis i mitten av 1960-talet.

Curt Roslund erhöll 1992 Göteborgs universitets pedagogiska pris.

2007 gav Roslund  ut självbiografin Av lysande stjärnstoft är jag kommen, som W-bloggen inte har läst men gärna vill  läsa.

Spännande asteroidockultation 4 februari

Larmet går! Så tack till Björn Månsdahl, som tipsar den amatörastronomiska communityn  om den högintressanta förestående ockultationen 4 februari där asteroiden (87) Sylvia ockulterar stjärnan 2UCAC 41500286.

– Stjärnan är ju relativt ljussvag, men händelsen är  intressant för asteroidens två månar.

– Den diskuteras just nu på bland annat på Astronet, har precis lagt ut en blänkare på Astronomiguiden också.

Vi ska återkomma till denna spektakulära begivenhet, som äger rum på bekväm kvällstid och som lätt bör kunna observeras via våra TBO-teleskop. Det enda kruxet är – vädret…

Minimikrav för en lyckad ockultationobservation är en 8-tumsreflektor.

Astronet-infot finns här:
 
 
Det är som uppgjort för en observationskampanj a l a Roma.

Och vad händer om en asteroid krockar med jorden?

Rekommenderar dagens pangnyhet på popast.nu, Robert Cummings uppföljare och intervju med Uppsala-professorn  Hans Rickman.

Svarta hål i Vintergatans klothopar

Forskare trodde sig i en rapport i höstas ha identifierat två svarta hål i det centrala partiet av  M22, en välkänd klotformig stjärnhop ("klothop") i Vintergatan, Massorna anses ligga på 10-20 ggr solens och de svarta hålen skapar som bäst ackretionsdiskar. De syns i radiospektrumet men är förvånansvärt osynliga som röntgenkällor. Varför det?

De teoretiska modellerna säger dessutom att svarta hål av rent dynamiska krafter slängs ut från klothoparnas mittar, men teori och praktik (= observerad verklighet) stämmer sällan. Det är ju det som gör astrofysik till ett så spännande ämne.

M22 tros totalt innehålla 5-100 svarta hål.

Som vi skrev förr i veckopressen:

"Forts. följer".

Patrick Moore-medaljen

Britternas RAS som i Royal Astronomical Society delar  rnumera ut en Patrick Moore-medalj till en duktig pedagog inom skolan. Årets pristagare är Bernie Todd, knuten till King Edward High School for Girls i Birmingham.

Todd har jobbat som fysiklärare i tjugo år och insåg tidig astronomins nytta för att spä på ungdomarnas intresse för naturvetenskap. Han beskrivs av kolleger som "unfailingly enthusiastic and tireless in his teaching".

Feynmans flygande tefats-nej

Richard Feynman var en av mina favoriter inom fysiken, nobelpristagare förstås, en duktig trumslagare på fritiden, och han skrev en rad underhållande böcker från sitt liv – från atombombsprojektet i Los Alamos på 40-talet till utredningen av den första rymdfärjekatastrofen, då han live i tv visade vad den där olycksaliga O-ringen utsatts för på Challenger. Pedagogik på högsta nivå!,

Nu har Lars Olefeldt hittat en underhållande filmsnutt där Feynman förklarar varför han INTE tror på flygande tefat. Feynman hade plågats av frågan om han kunde motbevisa att tefaten inte fanns, och han summerar sin erfarenhet (1964) så här:

"From my knowledge of the world that I see around me, I think that it is much more likely that the reports of flying saucers are the results of the known irrational characteristics of terrestrial intelligence rather than the unknown rational characteristics of extra-terrestrial intelligence."

Här finns filmsnutten:

http://www.dump.com/flyingsaucers/

Ronny Hård ställer ut

Konstnären Ronny Hård gästar just nu Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö, på deras nya adress Generalsgatan 2.

I sina oljor skildrar Ronny ofta landskap och ljusskiftningar a la Turner som ligger kloss med "den jordnära astronomin".

Varning!

(Upphittare; Lars Olefeldt.)

Lämna ett svar