Hoppa till innehåll

Nr 10 2013

Ljusstark komet på sydstjärnhimmeln

En av Christian Vestergaards många kompisar down under heter Grahame Kelaher och fångade senast (= tidigare i dag) den 6,5 magnituder ljusa kometen C/2912 F6 Lemmon. Stjärnan Alpha Muscae t v.

–  Bilden togs  från Perth, WA.Grahame  befann sig då i något som heter Secret Harbour  och som ligger 50 minuters bilresa söder om Perth.

Har vi tur så blir 2013 BÅDE kometernas och solens år.

Golfare i rymden

Tre astronauter har spelat golf i världsrymden. Vilka?

De flesta kan Alan Shepard, som med sitt  slag visade månens ytgravitation. Det skedde under Apollo 14-utflykten till vår drabant.

Men de andra?

Rätt svar är dels ryssen Mikhail Tyurin, som under en ISS-rymdpromenad 2006 swingade i väg en golfboll med en klubba från Element 21 Golf Company, dels Brian Duffy, befälhavare på rymdfärjan Endeavour som 1996 puttade en golfboll ombord. Koppen var en specialtejpad sak.

Kameleontpulsar förbryllar astronomer

LOFAR har börjat leverera, senast tillsammans med ESA:s rymdteleskop XMM-Newton:

Forskarna har studerat en pulsar med namnet PSR B0943+10, en av de första pulsarer som upptäcktes.

Pulserna från PSR B0943+10 ändras i både form och ljusstyrka under bara några timmar, och själva ändringarna sker inom en sekund. Det är som att pulsaren har två skilda personligheter.

Eftersom PSR B0943+10 är en av de få pulsarer som också sänder ut röntgenstrålning ville forskarna studera om dess röntgenstrålning också ändras när radiopulserna ändras, vilket skulle kunne ge nya insikter i hur pulserna uppkommer.

Eftersom röntgensignalerna som kommer från pulsaren är svaga, använde forskarteamet det mest känsliga röntgenteleskopet som finns, ESA:s rymdteleskop XMM-Newton. Observationerna gjordes vid sex olika tidpunkter och med en total observationstid av ungefär sex timmar.

För att identifiera exakt när mönstret bryts genomfördes samtidigt observationer med några av de mest kraftfulla radioteleskopen i världen, GMRT i Indien och LOFAR i norra Europa. 

Det spännande pressmesset från Chalmers finns här.

Krasch väntar Betelgeuse

Ännu en spektakulär nyhet med ESA-stuk: Det är Herschel-sonden som har identifierat ett antal bågar framför Betelgeuse, den röda giganten i Orion.

Astronomer som är i farten om 5000 år lär få uppleva när bågarna kraschar in i en stoftrik vägg som ligger i vägen för stjärnan och bågarna i dess färdriktning. Betelgeuse egen krock äger rum om 12 500 år.

Bra info bl a på popast.nu men också naturligtvis, i det ursprungliga pressmesset.

Marsytan på natten

NASA:s Curiosity är även nyfiken på hur Mars yta ter sig på natten, i optiskt och ultraviolett ljus. Då kan resultatet bli som detta:

Ny tidskrift på gång i väntan på "Dagens astronomi"

Uppifter i den mediala världen gör gällande att en ny astronomi- och rymdfartsinriktad tidskrift är på gång, Allt om rymden. Uppenbarligen kalkerad på engelska Stargazing Live.

Det händer så mycket inom astronomin just nu att "man" borde starta en dagstidning.

Dagens astronomi

Jag skulle vara publisher för ett 20-tal anställda plus utlandskorrar, och så skulle vi ha ledarsida, kultursida, nyhetssidor, serier, kanske till och med sportsidor (se golfnotisen ovan!).

Tryckeriet kunde ligga på månens baksida.

Skål för denna lysande idé!

Det enda som saknas är pengarna.

Solexplosion

Tack till min gamle i Köpenhamn bosatte  kompis och vapenbroder (Jernbanecafeen, Vesterbro), journalisten Jöran Svahnström, som härom morronen tog denna bedövande vackra, kalla bild:


– Solexplosion i Ishøj. Då gör det inget att tåget är försenat..,, skriver Jöran på sin Facebook.

Lämna ett svar