Hoppa till innehåll

Nr 20 2013

Alla hjärtans dag-nebulosan

Den här dan känns det inte fel att rikta blickarna mot Cassiopeia – vår hemmastjärnbild – och stjärnbildningsområdet kallat W5. Härom året tog NASA:s infrarödkänsliga Spitzer Space telescope bilder, som avslöjade nebulositetens hjärtformade utseende i denna fyrfärgskomposit:

► De blå prickarna är äldre stjärnor inuti hjärtats kamrar, yngre stjärnor ligger längs kanterna, Mycket unga nybildade solar syns vid pelarnas/elefantsnablarnas slut.Vita områden markerar pågående stjärnbildningar.

► Generellt gäller enligt astronomerna att ju längre ut vi tar oss från nebulosans "mitt", desto yngre blir stjärnorna.

► W5 är en skenbart stor himlakropp, cirka två fullmånar tvärsöver (= 150 ljusår i realt avstånd)  och ligger 6500 ljusår bort.

► De till synes stora tomma områdena är ett resultat av stjärnvind för att inte säga stjärnstorm, som blåst bort gaserna och stoftet och i sinom tid fått detta  material att degas ihop till protostjärnor..

► Vår hjärna har en fantastisk förmåga att se mönster, det har förmodligen med evolutionen att göra, och det är inte bara W5 som lurar oss. Även en del mån- och planetkratrar kan tydas som "hjärtan". Men W5 är något speciellt, och Spitzer har också avslöjat lite av nebulositetens närområde:

Att det forskas på "W5:an" bevisas av flera nyare rapporter, som diskuterar stjärnbildningen, förekomsten av ackretionsdiskar m m. Ett gäng W5-forskare synade i förrfjor utflödet från molekylmolnen. Hyperintressant!

Huka er!

Nu kommer den farligaste asteroiden sen programmed med  "Nära jorden-objekt" NEO:s inleddes på 1990-talet, och en bra sammanfattning av vad vi vet finns på NASA:s Science News-sajt.

Våra chanser att från Oxies horisont se nått är minimala, väderprognosen "lovar" regn och småduggande.

Så här tänker sig en rymdkonstnär kanonkulans passage i morgon kväll (fredag 15.2)…

.. och så fort går det undan:

Asteroidens storlek är kanske inte imponernde (50 m), men farten gör att krockenergin motsvarar ett antal atombomber. Tänk om den nån gång i framtiden träffar presidentpalatset i Nordkorea!?!

TV-TIPS!

NASA lovar att sända en halvtimma nät-tv live fredag kväll vår tid. Gå in här och kolla:

http://www.nasa.gov/ntv

En droppe bläck i kosmos

Från ESO rapporterar det svenska ombudet Robert Cumming att  MPG/ESO:s 2,2 metersteleskop vidLa Silla-observatoriey i Chile tagit en ny vidvinkelsbild av NGC 56520 och dess granne i ett av Vintergatans absolut stjjärntätaste områden, det underliga ödleliknande märka molnen kallat Barnard 86 (efter sin upptäckare E E Barnard)

ESO-astronomerna tror att hopen är ungefär 150 miljoner år gammal. Både hopen och dess mörka och täta granne tros ligga på ett avstånd av ungefär 6000 ljusår från solen.

Det är ett enormt pyssel att reda ut vilka stjärnor som tillhör vad, t ex vilka stjärnor som ligger framför bläckfläcken.

Grattis till vår astropedagog

Peter Hemborg, vår astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet, är en allt viktigare kugge för oss i vår utåtriktade, framtidssyftande verksamhet: Att ge positiva vibbar för astronomi och naturvetenskap överhuvud taget.

Och Peter får alltid god respons.

Senast är det klass 2M på Mölletoftaskolan, Bulltofta, som hälsat och tackat för senast. Kul för Peter – kul för alla oss gamla uvar!

Jupiter-konst

Konstnären Peter Liversidge är pappa till detta konstverk, en offentlig utsmyckning.

Vägskylten pekar mot vinterstjärnhimmels klarast lysande planet, Jupiter alias "Juppe".

Lars Olefeldt fiskade upp bilden, och jag tar med den här som ett exempel på ganska konkret konst med astronomiskt innehåll.

Vår ordförande Peter Linde diskuterar just nu med Malmö stad och ett par unga konstnärer om en  kommande sommarutställning på Tycho Brahe-observatoriet. Vi får se var vi och konstnärerna – landar!

Och apropå vår fantastiske ordförande, som har precis hur många bollar i luften som helst, inte minst för ASTB:s och TBO:s räkning,  så är det publiceringsdag 18 mars för hans nya bok om exoplaneter och jakten på liv i universum. En mäktig, inträngande och faktaspäckad 300-sidig volym, som  ges ut av bokförlaget Karavan i Lund.

Vi återkommer naturligtvis.

Lämna ett svar