Hoppa till innehåll

Nr 23 2013

Bildbevis från republiken Jämtland!

Stort tack till Göran Strand, vår förnämlige astrofotograf i republiken Jämtland, som igår kväll dokumenterade asteroiden 2012 DA 14 och dess framfart. Med två kompisar tog sig Göran några mil väster om Östersund, Beväpnad bl a med ett teleskop av typ  Nikon AF-S 105mm/2,8 och en kamera Nikon D800E var det "bara" att invänta passagen mot  Stora Björnen

– Vi fick en fantastisk natt med klart och fint väder och helt vindstilla. Strax innan klockan 21:00 lyckades vi se asteroiden i den 15×70 kikare jag hade med mig. Den var svår att hitta i det tunna upplysta diset som låg vid horisonten, men dess relativt snabba rörelse gjorde att den stack ut bland de omkringliggande stjärnorna.

– Vi följde asteroiden ändra fram till klockan 23:00, då hade dess ljusstyrka avtagit ganska markant. I ser man hur asteroidens ljusstyrka minskar från klockan 22:03 (då den befanns sig vid galaxen M106) och fram till klockan 22:31.

En kvartett av Görans bilder följer här – KLICKA på dem för att få upp dem i tittvänligt format.

1

 

2

3

4

Asteroiden 2012 DA14 är ungefär 45-50 m i diameter och passerade jorden i överljudsfart 27 000 kilometer ovanför våra huvud.

Himlakroppen skärskådades av en rad amatörer och proffs igår kväll, och även radarstationer pingade mot rymdstenen. Vi lär med tiden få veta allt värt att veta!

Obs. Glöm inte Görans hemsida. Här finns massor av rymdgodis att vila ögonen på. På sin blogg berättar han om bilderna igår.

På Tycho Brahe-observatoriet har vi även ett blädderex av Görans nya bok Jämtlandsnatt.

Lämna ett svar