Hoppa till innehåll

Nr 24 2013

Meteoritsmällens efterskörd

Jag hoppas  ni njuter av Göran Strands asteroidbilder i förra bloggen. Scrolla ner!

Och meteoriten igår? Det kommer garanterat att ramla in nya data den närmaste tiden om sten/järnbumlingen, som exploderade över Ryssland i går morse.

Direkt sensationella  betraktar jag de bilder som kommit från EUMETSAT, den europeiska väderorganisationen, igång sen 1986 och med 26 medlemsnationer i dag (dock inte Ryssland).. En av dess satelliter, Meteosat-9. fångade i en svit bilder meteoritens inträde. Kolla hemsidan för animationens skull – och BLÅS upp bilden nedan rejält genom att KLICKA/DUBBELKLICKA  på den!

► NASA har snabbt och effektivt samlat in data från en rad sensorer världen över och funnit att meteoritens storlek legat på 17 meter, ett rejält klippblock, att dess massa motsvarande 10  ton och att energin, som lösgjordes, har rört sig om 500 kiloton TNT. Det hörs obehagligt mycket, Hiroshima-bomben var på 16 kiloton TNT!

Ett halvt dussin infraljuds-detektorer har registrerat smällen. De första ljuden noterades i Alaska,  6500 km från Tjeliabinsk.

Exakt ögonblicket för explosionen den 14 februari: 3:20:26 UTC

Från inträdet i atmosfären till explosionen har gått 32,5 sekunder, detta enligt forskaren Peter Brown vid University of Western Ontario i Canada. Hastigheten vid explosionen uppskattas till 18 km/s,

Det går etthundra år, i genomsnitt, mellan såna här kraftiga krockar mellan meteoriter och jordens atmosfär, påpekar JPL-experter. Förra gången måste ju ha varit Tunguska-smällen 1908 i Sibirien, några hundra mil från fredagsincidenten. Att ryssarna får ta emot rymdstenarna beror på landets enorma storlek, naturligtvis.

De flesta meteoritforskare i världen är organiserade i The Meteoritical Society. När de möts i Edmonton senare i år, lär den ryska meteoriten stå allra högst på dagordningen. Den är redan historisk, trots att vi ännu inte sett några äkta fragment men väl t ex ett runt kraterhål i isen på en sjö i Ural.

Om det smällt över Malmö

Ett par av W-bloggens läsare (Bengt Härnqvist, Lars Olefeldt m fl) har fastnat för de massmediala uppgifterna om att Malmö stod på tur att träffas av den ryska meteoriten – det handlade om två minuter.

Det var och är för tillfället gråmulet i Malmö, vilket betyder att vi i fredags hade hört kraftiga överljudsbangar över våra huvuden ovan molnen  och drabbats av glassplitter precis som  i orterna och städerna bortom Ural. Men vi hade ju inte sett något utan fått gissa oss till vad det var något: Ett flygplan som kraschade, en terroristattack nånstans?

Långt ner på listan tror jag att en meteorit hade stått.

Andra stjärnsmällar

Runt om i bloggosfären förekommer olika sorters stjärnsmällar. Jag rekommenderar Gunnar Bernstrups blogg och gamle KvP-kollegan Calle Rockbäcks.

Rymden som modenyck

Malmös morgonavis Sydsvenskan hade ett kuligt reportage o dag 16.2 om Copenhagen Fashion Week Den danska designern Stine Goya är bevisligen inte rädd för att gå i klinsch med astronomiska inslag i kläder, smycken, rekvisita. Kolla modellens örhängen!

Det är kanske något för oss på Tycho Brahe-observatoriet, en modedag i rymdens tecken? Min tidigare KvP-kollega Olle Berggren skulle kunna berätta mycket om hur modet återspeglat rymdforskningen ända sen Apolloprojektets dagar.

Jordgodis på Mars

Den här "vända på steken"-illustrationen har Lars Olefeldt hittat. Tack för den!

3 kommentarer till “Nr 24 2013”

 1. Hej,
  Jag har en liten fråga kring Kraterhålet i Chebarkulsjön – hur kommer det sig att det inte finns några spår i snön omkring hålet att det varit ett nedslag? Borde inte vattnet tryckas undan med en ganska stor kraft så man hade sett spår av det runt om? Man ser ju på bilden att det finns isbitar som ligger, men inget spår av vatten som smält ner den… Hur fungerar det egentligen.
  Tacksam för svar från nyfiken 🙂
  Mvh
  /Tuvalie

 2. Tack Tuvalie. Så här står det i kväll på Russia Todays nyhetssajt:
  18:40 GMT: The search for the meteorite parts at Chebarkul Lake and at other two locations has officially been stopped. The huge ice hole found at the lake on Friday “has formed because of a different reason,” the Vice-Governor of Chelyabinsk region Igor Murog told Interfax-Ural.
  Alltså, det verkar inte som om kratern i sjöns is har med ett meteoritnedslag att göra. Förmodligen förintades hela meteoriten i atmosfären.

Lämna ett svar