Hoppa till innehåll

Nr 25 2013

Back to basics:

Curiosity bangar på med lasern!

Efter senaste tids meteorit- och asteroidattacker, är det "back to basics" som gäller:

Alltså,  NASA:s arbetshäst Curiosity jobbar i stort sett dag och natt och har nu också kompletterat den senaste "brunnsborrningen" med att beskjuta omkringliggande Marsyta med roverns laserkanon. 10 skott avlossades, och Curiositys spektrometer dokumenterade vad som ingick i röken.

► Borrhålet nedan är inte större än 1,6 cm i diameter och dess djup 6,4 cm.

► Om en tid lär vi garanterat få veta vad ytkemisterna nått fram till.

Metalliciteten i Lundmarks galax

Den lilla oregelbundna dvärggalaxen i vår lokala galaxhop uppkallad efter astronomtrion Wolf-Lundmark-Melotte (WLM), diskuteras ständigt bland astronomer. I flera rapporter, bl a denna, är det framför allt metallhalten som utforskas.

Stormöte på gång om E-ELT

Ännu ett ESO-möte om E-ELT-projektet  står på dagordningen, om vecka i tyska Garching.

Meteoritspill hittat i Ural

Nu har ryssarna uppenbarligen hittat lite partiklar ändå från meteoritsmällen, så allt förintades inte ovan där som jag trodde. En del singlade ner i form av mjöl och småpartiklar, Men kratern i isen (se förra W-bloggen + Kommentarrutan t h), är den "hemma"? Njae, ibland tycker jag att den ser väldigt lavad ut, för att tala skånska, som om ryska vinterbadare varit i farten – de är ett tufft släkte. Men så är det förstås inte. Vi får vänta och se.

Det slog mig redan i fredags-lördags att de militära spionsatelliterna. både amerikanska och ryska, måste sitta på intressant bildmaterial, och det gläder mig att debatten om hemlighetsmakeriet blossat upp i USA. Några förhoppningar om Ryssland har jag inte. Hemlig-stämpel borde omedelbart hävas, tycker många, detta handlar om forskning och mänsklighetens överlevnad – då borde inte "red tape" få gälla.

En som slåss för största möjliga öppenhet är förre Apollo-astronauten Russell Schweickart.

 

Meteoriten har dokumenterats från flera håll ovanifrån, Bl a har forskare knutna till Colorado State University via ett projekt kallat CIRA = Cooperative Institute for Research in the Atmosphere kollat in en del bilder av meteoritens spår i atmosfären.

Senaste meteor/meteorit-nytt

Det finns faktiskt en internationell sida med senaste nytt om meteorer och meteoriter, och den finns här.

Senast i dag har en kraftig meteor synts över Florida, USA.

Under tiden på jorden

Jakten på en ny påve, universums skapares och Guds ställföreträdare på jorden, har precis inletts. Många äro kallade, men bara en kan få jobbet.

Tack till W-bloggens kompisar som grävt fram nedanstående illustration av en av kandidaterna på nätet:

Lämna ett svar